Sport

Terepmotorosok az erdőben: amikor esélytelen a természetvédelem

terpmotor és természetvédelmi jog

Ki ne találkozott volna terepfutás, vagy egyszerű kirándulás közben az erdő csendjét felverő terepmotorosokkal? Sajnos ilyenkor a természetvédelem jórészt esélytelen, de azért van előrelépés.

Károkozás védett területen

A közlekedési jog egy érdekes területe a terepmotorozás. Ezek a járművek ugyanis nem rendelkeznek semmilyen azonosítóval, rendszámmal, és erre nincs is jogszabályi előírás. Éppen ez, azonban olyanok, mint a szellemek, ahogy egy természetvédelmi őr fogalmazott: megfoghatatlanok.

Ki tud utolérni, vagy azonosítani egy terepmotort egy erdőben? Szinte soha senki. Bár voltak razziák, ám ezek inkább csak az elrettentést szolgálták, sem mint valós eredményeket hoztak. De miért is gond a terepmotorozás?

A motorsport, és a terepmotorozás a sportolás egy formája, ami ha rendezett körülmények között zajlik a többség számára elfogadható. A terepmotorozással az a probléma, hogy nagyjából 15-20 éve a terepmotorosok rászoktak az erdei motorozásra. Ez különösen akkor gond, ha Nemzeti Pari, vagy más védett területen történik. Ezeken a táj ugyanis védettséget élveznek. Olyan természeti értékek találhatóak meg itt, amelyek védelmi kiemelt fontosságú és ez jogszabályban is rögzítve van. Csak egy példa a Pilisi len, amely sehol a máshol a világon nem található meg. És hogy miért fontos a növények védelme? Nos, talán elég annyit mondani, hogy a ma használt gyógyszerek nagyjából 80%-a valamilyen növényi hatóanyagot használ fel. Akinek a természet védelme nem elég, talán ez az érv már kellő erejű.

A terepmotorosok zöme nem a kijelölt turistaútvonalakat használja, hanem felszánta a mezőket, védett hegyoldalakat. A meredek hegyoldalakon aztán megindulhat az erózió, ami elmossa a talajt, és megszüntetheti egy növény élőhelyét is.

Nem ritkán a crossmotorozás balesetveszélyes is. A turistautakon száguldó motorosok komoly veszélyt jelentenek az erdőben kiránduló családokra, gyerekekre. Csoda, hogy eddig még nem történt tragédia.

Jogi következmények

Természetesen nem a motorosok ellen akarunk beszélni. A motorsportnak igenis van helye, csak nem az erdőben, védett területeken. Sajnos sok motoros nincs is tisztában azzal, hogy milyen károkat okoz és hogy milyen jogszabályokat sért meg. Janklovics Ádám a közlekedési jog szakértője szerint a természet védelméről szóló 1996/LIII. törvény fekteti le-e kérdésben az alapokat. Illetve felhívta a figyelmet arra, hogy természetvédelmi bírság is kiszabható a védett területen motorozókra, valamint a motort akár el is kobozhatja a hatóság.

Kockáztatni tehát nem érdemes, de akkor mi a megoldás? Nos, az ideális megoldás az lenne, ha meghatározott területeken kijelölésre kerülnének olyan területek, amelyek terepmotorozásra használhatóak. Fontos, hogy a kijelölés a természetvédők, a terepmotorosok és a lakosság, valamint az önkormányzat együttműködésében történjen, hiszen csak így található olyan terület, amely mindegyik félnek megfelel, és így valóban biztosítható a természetvédelmi területek védettsége. Persze mindig lesz olyan, aki nem elégszik meg a kijelölt területtel, de a többség igen és ezzel a természet károk már jelentősen mérsékelhetőek.

Természetesen van egy még ennél is jobb választás. Ha a terepmotorosok valami sportosabb szabadidő-eltöltést választanak, például a terepfutást, ami csendes, nem zavar senkit, és nem károsítja a természetet. És persze sokkal egészségesebb is.

Címkék

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük