Sport

A fizikai munka pótolja-e a sportolást vagy sem?

hegesztőmunkás

Sokan kemény fizikai munkát végeznek, de ez vajon hogyan hat az egészségükre, és pótolja-e a sportolást? Ennek jártunk utána.

Vegyünk egy képzeletbeli  munkást, mondjuk egy hegesztőt, aki kemény fizikai munkát végez minden nap. Hajlong, térdel, pajzsot és hegesztőt tart, fémtárgyakat emelget és tart és így tovább. Ő lesz a mi képzeletbeli fizikai munkásunk. És vegyünk egy irodai dolgozót, aki munka után rendszeresen sportol. Fut, vagy fitnessz terembe jár. Kinek egészségesebb az életvitele?

A fizikai aktivitás jó, de a kemény munka…

Az közismert, hogy a fizikai aktivitás csökkenti a szívbetegségek kockázatát, de a Time magazinban megjelent írás szerint több tanulmány is kimutatta, hogy a a nehéz fizikai munka inkább káros a szív számára, mintsem hasznos.

Egy az athéni egyetemen elvégzett kutatás szerint, azok az emberek akik kemény fizikai munkát végeznek nagyobb eséllyel kapnak szívrohamot, mint a kontrollcsoport. Ha a munka keménysége csökken, akkor 20%-kal csökken a szívbetegség kockázata is.

Ezen a területen tehát megállapíthatjuk, hogy képzeletbeli hegesztőtechnikusunk hátrányba került a sportolóval szemben.

A belgiumi Gent Egyetemen 14.000 férfi szokásait követték és azt találták, hogy akik könnyű munkát végeznek, de szabadidejükben aktívan sportolnak 60%-kal csökkentik szívbetegségük kockázatát. Ellenben azok, akik kemény fizikai munkát végeznek és emellett szabadidejükben is aktívan mozognak 70%-kal nagyobb kockázattal kell szembesülniük, mint az átlagnak.

Ez azt jelenti, hogy aki nehéz fizikai munkát végez, és emellett még szabadidejében is aktív növeli a szívbetegség kockázatát. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a tanulságot, akkor hegesztőmunkásunk akkor tesz jót magával, ha munka után már pihen, és nem futni jár.

Az orvosok szerint az olyan nehéz fizikai munka, ami rendszeres, folyamatos de alapvetően statikus aktivitást igényel nem fejleszti a keringési rendszert. Magyarán szólva képzeletbeli hegesztőnknél maradva hiába emel súlyokat, hiába guggol, hajlong, az ilyen jellegű mozgás nem fejleszti, inkább túlterheli a keringési rendszert.

Fizikai munka = egészségtelen környezet?

Sajnos a fizikai munkának van még egy igen komoly problémája. Ez pedig a rossz munkahelyi környezet. Maradva a példánknál a hegesztés igen komoly légszennyezéssel jár. Egy CO hegesztőgép például szilár szennyezőanyagokat, forró fémeket juttat a levegőbe, amit a hegesztőmunkás belélegez, és ezzel komoly egészségügyi kockázatnak teszi ki magát. Egy asztalosnál a rákkeltő fapor jelenthet gondot, a festőknél az oldószerek. A kültérben végzett munka az UV sugárzás miatt a rákos megbetegedések kockázatát növeli.

Ezzel szemben a szabadban végzett sport és mozgás, ha jól választjuk meg a környezetet, akkor nem jelentenek hasonló egészségügyi kockázatot.

Inkább a sport!

A fentiek alapján egyértelmű, hogy ha egészséges életet kívánunk élni jobban tesszük, ha könnyeb munkát keresünk és e mellett sportolunk, mintha kemény fizikai munkával kívánjuk biztosítani fittségünket.

 

 

 

 

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük