Sport

Sportol? Kössön sportbiztosítást!

extrém sport

Amikor hobbiszinten kezdünk el sportolni, még nem igazán gondolunk arra, hogy sport közben veszélyes, balesetekkel járó helyzetek is adódhatnak, ám ha profi szintre lépünk, mindenképpen jól jöhet a sportbiztosítás. Hogy miért? Megmutatjuk!

Sportbiztosítás nem csak sportolóknak!

Ha azt a szót halljuk: sportbiztosítás, akkor egyből a profi sportolók védelmére gondolunk, pedig akár hisszük, akár nem, nem csak a versenyszerűen sportoló emberek számára ajánlható a sportbiztosítás. Hiszen ha jobban belegondolunk, attól, hogy valaki amatőr szinten fut, kerékpározik vagy focizik, éppúgy érheti baleset, mint azokat az embereket, akik profi szinten űzik mindezeket. Sőt! Nemegyszer az is előfordulhat, hogy éppen amiatt ér minket baleset, mert egy sportot nem szabályszerűen végzünk, például nem melegítünk be kellően előtte, vagy nem vagyunk elég gyakorlottak, hogy elkerüljük a sérüléssel járó baleseteket.

Magyarországon a törvényi szabályozások úgy rendelkeznek, hogy a veszélyes sporttevékenység miatt bekövetkezett balesetek egészségügyi ellátása nem finanszírozott a társadalombiztosítás rendszere által, vagyis ez azt jelenti, hogy aki ilyen sporttevékenység következtében szenved balesetet, annak az egészségügyi szolgáltatásokért, gyógyszerekért, gyógyászati segédeszközökért fizetnie kell, mégpedig a teljes árat.

Éppen emiatt javasolható mindenkinek, aki sportol, hogy ezen kellemetlen következmények kivédésére, kössön sportbiztosítást. Az extrém sportbiztosítások arra hivatottak, hogy a veszélyes, extrém sportok közben bekövetkezett balesetek esetén fedezik az anyagi kiadásokat, és anyagilag segít a teljes rehabilitáció során is. Függően attól, hogy milyen sportbiztosítási csomagot választunk, van lehetőség különféle szolgáltatások igénybevételére: így míg némely csomag csupán az orvosi költségeket téríti, addig más csomagokkal fedezhetők a gyógyszerkiadások vagy épp az utazási költségek is.

Mi minősül extrém sportnak?

Külön meg kell említenünk azt az esetet, amikor valamilyen extrém sport során következik be a baleset, hiszen ahogy fentebb említettük is, erre az esetre külön szabályok vonatkoznak. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az extrém sportok közé tartozik a falmászás, a vízisí, hegy- és sziklamászás az V. foktól, a magashegyi expedíció, a vadvízi evezés, a félkezes és nyílttengeri vitorlázás, a jet-ski, a roncsautó sport, rally, barlangászat, a bázisugrás, a bungee jumping, a sárkányrepülés, a műrepülés, az ejtőernyőzés, a hőlégballonozás, és a paplanernyőzés.

Fontos még tudni azt is, hogy ugyan a sportbiztosítás hatálya kiterjed az egész világra, ám a legtöbb esetben csupán a magyarországi költségeket téríti a biztosító.

Ha a sporttevékenység során bekövetkezik a baleset, akkor egy 24 órában működő Europe Assistance vonalon kell bejelenteni a szolgáltatási igényt, a baleset bekövetkezésétől számított 24 órán belül.

És még egy információ: ha csoportosan végzünk valamilyen extrém sporttevékenységet, akkor van arra is lehetőség, hogy ne egyéni szinten kössük meg ezt a biztosítást, hanem csoportosan, így sokkal kedvezőbb áron fizethetjük a biztosítást, érdemes ennek a lehetőségnek is utánajárni.

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük