Egészség Sport

Fogyni szeretnél? Ezek a sportok a legmegfelelőbbek!

diet and sport

Ha sportolni kezdünk, nem mindegy, hogy milyen céllal tesszük azt: van, aki ülőmunkát végez és csak mozogni szeretne, mások az erőnlétüket növelnék, megint mások saját magukat szeretnék leküzdeni, míg a legtöbben fogyni szeretnének. A más-más célok különböző fajta sportokkal érhetők el, cikkünkben megmutatjuk, melyek a legfogyasztóbb sportfajták.

Sportot célodnak megfelelően válassz!

A legtöbben ott rontjuk el a sportolást, hogy találomra választunk sportot, nem pedig a céljainknak megfelelően. Aztán pár hét-hónap után rájövünk, hogy az adott cél elérésében teljesen hatástalan a sport, ezért abba is hagyjuk, mondván: mi megpróbáltuk! A sikertelenség ebben az esetben természetes: a sport elkezdését is meg kell terveznünk, a sportolás módját éppúgy, mint az edzéstervet! Az Egészségmagazin.com oldalon található egy cikk, amely ezt a témát járja körül: sportválasztás a célnak megfelelően. A cikk sorra veszi a sportolási célokat és rámutat arra is, hogy adott cél eléréséhez milyen sport illik. Tény, hogy nem ugyanazon mozgásforma szükséges az állóképesség növelésére, mint fogyásra, vagy izomerősítésre, esetleg szíverősítésre. Ha áttanulmányoztuk a cikket, akkor már bizonyára kikristályosodott előttünk, hogy mi a célunk (ezt a legnehezebb tisztán látni) és hogy ehhez milyen típusú sportot célszerű választani.

Ezeket sportold, ha fogyni szeretnél!

Fókuszáljunk most a fogyókúrára, hiszen ez a cél nagyon sokakat motivál, amikor sportolni kezdenek. A fogyás elsődleges lépése, hogy a zsírokat lebontsuk a szervezetünkben, és azt a sportolás során minél intenzívebben tegyük, hiszen csak így érhetünk el látványos eredményeket. A sport mellett mindenekelőtt folyamatosan lebegjen a szemünk előtt az is, hogy csupán annyi energiát vihetünk a szervezetünkbe, amennyi annak a működtetéséhez szükséges, hiszen a sok plusz energia okozza az elhízást.

Ha fogyni szeretnénk, akkor számunkra a legjobb sport a futás és a séta. A sétának is intenzívnek kell lennie, ahhoz, hogy elérjük vele a kívánt célt, de még jobb, ha futunk. Lehet, hogy először csak pár métert tudunk lefutni, ám később emelhető a táv, és ezzel a sporttal látványos eredményeket érhetünk el. Szintén sikeres lesz a fogyókúra, ha az úszást választjuk mozgásformának, hiszen hatékonyságának köszönhetően ez az egyik legfogyasztóbb sport. Tekintettel arra, hogy minden izmot megmozgat, ugyanakkor nem terheli az ízületeket, bármilyen korban folytatható, és a sérülés veszélye is minimális.

Fogyókúrázóknak szintén ideális sport a kerékpározás. Ezt a legjobb a szabadban végezni, ám a téli hónapokban sem kell abbahagynunk a sportot, mivel szobakerékpárral is remekül folytatható. Szintén minden izomcsoportot átmozgat és sok kalória égethető el vele. Ha tetszik ez a mozgásforma, próbáljuk ki intenzívebb formáját a spinninget is, mely konditeremben zajló zenés tekerést jelent, amely esetében még több kalóriát égethetünk el.

Újabban egyre elterjedőben van egy új mozgásforma, az oxigéntorna, mely légzési gyakorlatokból áll, amelyeket statikus pózokban végeznek. Hatékonysága miatt került a legfogyasztóbb sportfajták sorába, és jó, ha tudjuk, hogy egy negyedórányi oxigéntorna felér egy órányi futás hatékonyságával, mindenkinek érdemes ezt is kipróbálni, aki fogyni szeretne!

About the author

Kolozsi Beáta

1 hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Sziasztok,

    Fogyáshoz nagyon ajánlom a gyorstollast! Télen-nyáron, hóban-homokon lehet játszani.
    2 óra játék nagyon jól átmozgat több izomcsoportot is. Aki tud tollasozni annak gyerekjáték megtanulni ezt a népszerű játékot!

    Üdv, Zoli