Edzés Egészség

A diéták királynője: a zabkása

zabkása

A ’90-es években gombamódra kezdtek el szaporodni a mindenféle ízesítésű kukorica- és zabpelyhek a boltok polcain, a reklámok pedig szép lassan elültették a fejünkben, hogy micsoda egészséges dolog, ha ilyesmivel indítjuk a napot. Szerencsére a táplálkozástudomány kezdi felfedni az ezekben rejlő hihetetlen mennyiségű cukor egészségre gyakorolt káros hatásait, és egyre inkább válik népszerűvé a teljesen natúr zabpehely – mindez nem véletlen, hiszen olyan tápértékkel rendelkezik, ami kenterbe veri még a diétás ételek nagy részét is.

A zab áldásos hatásait – ha már beillesztetted az étrendedbe – nap, mint nap érzékelni fogod. Fogyassz el minden reggel ebből egy kis adagot (diéta alatt ez körülbelül 30-50g), és búcsút inthetsz a puffadásnak, de még a székrekedésnek is. A zab – magas rosttartalma miatt (100g/10-12g) – könnyűszerrel „kipucolja” az emésztőrendszerben lévő nemkívánt salakanyagokat, melyek a sokszor igen kellemetlen problémákat okozzák (mégis ki örül annak, ha lufimódra kell közlekednie egész nap?). Persze nem megoldás egymagában a zab bármilyen jellegű fogyasztása a puffadás megszüntetéséhez, de ha a nap további részében is ügyelsz az étkezésedre és a megfelelő mennyiségű zöldségre a tányérodon (szintén a rostok miatt), jót tesz majd a közérzetednek – és az alakod is meghálálja.

Néhány tény a zabkásáról: 1. könnyen és gyorsan elkészítheted, 2. egészséges, 3. olcsó. Kell hát ennél több érv amellett, hogy ezt válaszd? Lássunk néhány finomabbnál finomabb zabkása receptet, hogy ne váljanak unalmassá a napindító falatok!

Egyetemes igazság, hogy legjobb az apró szemű zabpelyhet választani a boltban a zabkásához, mert könnyebb elkészíteni és gusztusosabb is. A zabkása lelki szemeink előtt általában édességként jelenik meg, egy kis aszalt vagy friss gyümölccsel a tetején, kakaóval, esetleg fahéjjal (vagy mindhárommal). Tény és való, hogy legtöbben tényleg édességként fogyasztják, így most az édesszájúak olvassanak tovább, aki pedig inkább a sós ízeket kedveli, görgessen picit lejjebb.

  1. Bogyós zabkása

Nem titok, jómagam is nagy zabkása-rajongó vagyok, és én neveztem el így a saját verziómat. Nagyon szeretem az erdei gyümölcsöket, így reggelire gyakran ötvözöm a két ízt, ezzel letudva a gyümölcsük iránti vágyam kielégítését és a reggelit is.

Végy 50g zabpelyhet, és add hozzá a tűzhelyen melegedő tejhez (1-1,5 dl). Ha úgy látod, hogy kezd megpuhulni, tegyél bele pár szem erdei gyümölcsöt a fagyasztóból – amint felengedtek, már fogyaszthatod is a savanykás finomságot, a tízóraiig garantáltan nem éhezel meg.

  1. Fitness zabkása

Diéta alatt maga a megváltás lehet ez a jó kis csemege számodra – kielégíti a csoki utáni vágyadat, közben pedig ellát fontos tápanyagokkal. Főzd meg a zabpelyhet szójatejben, és amint levetted a tűzről, adj hozzá egy fél adag csokis (vagy amilyen van, amilyet szeretsz) fehérje port (kb. 15g). Keverd el, és már nyammoghatsz is!

  1. Tojásos zab

Egyszer egy jó barátom tanácsolta, hogy kóstoljam ezt meg. Kétkedve fogadtam az ötletet, de igen kellemeset csalódtam, ugyanis isteni ez a szokatlan reggeli! 50g zabpehelyre üss rá 2 egész tojást (ha fontos a fehérjebevitel az edzések miatt, akkor 1 egész tojás és 2 fehérje), keverd el, és süsd meg serpenyőben egy pici olívaolajon – hasonlóan a palacsintához. A „tésztát” ízesítsd sóval, borssal, vagy bármilyen fűszerrel, amit szeretsz. Mellé – vagy akár bele is – mehet bármilyen zöldség.

  1. Tejszínes-gombás zabkása

Ha valami, ez tényleg merész volt számomra, de imádtam! Fogd a zabpelyhet, és sózott, fokhagymás, fele tej-fele tejszín lében főzd meg. Az előzőleg olívaolajon megpirított, sós-borsos gombaszeleteket add hozzá, és főzd össze – nem túl megszokott ugyan, de ez lesz az egyik kedvenc zabkásád, ha szereted a gombát!

Címkék

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük