Edzés

Ismerd meg a gumiköteles edzést! – gyakorlatok gumiszalaggal

gumiköteles edzés

Sokakat tántorít el a rendszeres testmozgástól az, hogy vagy nincs idejük, vagy nem szeretnek edzőterembe járni, esetleg éppen a fitnesztermek díjait tartják túl magasaknak. Nekik remek alternatíva lehet a gumikötél edzés, amit akár a nappali közepén is lehet végezni, ráadásul nincs is másra szükség hozzá csak egy gumikötélre és egy kis kitartásra.

Nem mindenki szeret mások előtt edzeni. Vannak, akiket kifejezetten elborzaszt, ha arra gondolnak, az edzőteremben más emberek előtt kell a futópadon izzadjanak, esetleg a kardio gépeken szenvedjenek. Ők azok, akik inkább az otthonuk magányában szeretik megejteni a napi tornát, ám azzal tisztában vannak, hogy talán a nehezebb utat választják.

Eleve otthon csalogatóbb a kanapén ücsörögni, mint egy tornaszőnyegen edzeni, ráadásul nem is áll annyi eszköz a rendelkezésünkre, mint egy edzőteremben, így a legtöbb esetben maradnak csak a saját testsúllyal végzett gyakorlatok. Ez is szuper, hiszen nagyon változatossá tudjuk tenni, ám ha valami olyanra vágynánk, ami minden izomcsoportot átmozgat, és kicsit szakít is a megszokott, untig ismételgetett mozdulatokkal, akkor érdemes kipróbálni a gumiköteles edzést.

Ez az olcsón beszerezhető eszköz gyakorlatilag bárhol használható a szobától át egészen a kertig. Könnyen zsebre vágható, így ha van néhány percünk az irodában, vagy nyaralás alkalmával sem szeretnénk lemondani a mozgásról, ilyen helyekre is könnyedén magunkkal vihetjük a kötelet.

A gumikötéllel való edzés használható kiegészítésképp, egy másik sportág mellett, beépíthető az aerobikgyakorlatok közé, rehabilitációs célokra is alkalmazható, de komoly erőedzés is végezhető vele, ha valóban komolyan gondolod.
Ha még csak most ismerkednél a gumiköteles edzéssel, mutatunk néhány hatásos gyakorlatot, melyek jól átmozgatnak majd:

Külső és belső comb-gyakorlat

Rém egyszerű, ám annál hatásosabb. Nincs más dolgod, csak feküdj hanyatt és a már összekötött gumikötelet helyezd a lábfejedre vagy a bokádra. Lábaidat emeld fel jó magasra, térdeid viszont ne legyenek teljesen kinyújtottak. Ha megvan a kezdőpozíció, ezután nyisd, majd zárd össze a combjaid, lehetőleg négyszer, 20 alkalommal ismételd. Minél lassabban csinálod majd az egy idő után annál nehezebb lesz, de annál jobban formálja is a combjaidat.

Külső comb-gyakorlat

Ha ez kész, fordulj az oldaladra és koncentrálj kifejezetten a külső combjaidra. Helyezd a bokádra az összecsomózott gumikötelet majd fent lévő lábad emeld addig, amíg csak tudod, majd engedd vissza, addig, míg feszes marad a kötél. Nagyon fontos, hogy az adott  izomra folyamatosan koncentrálj. Mindkét oldaladon csináld végig a gyakorlatot lehetőleg 3 körben, húszasával.

Popsi formálás

Helyezkedj el négykézláb, majd a gumikötelet kösd össze és tedd, egyik részét a bokádra a másikat pedig akaszd a sarkadhoz. Amelyik lábon, a sarkadon van, a kötelet emeled fel addig, míg a combod párhuzamos nem lesz a talajjal, majd számolj el kettőig, aztán ereszd vissza. Lassan csináld, hogy igazán hatékony lehess, és ne felejtkezz meg 25 emelés után, a másik oldaladon is végigcsinálni.

Háterősítés

Keress benn egy olyan álló tárgyat, ami elég stabil ahhoz, hogy e mögött áthúzhasd a gumikötelet a mellkasod magasságban. Mindkét kezeddel fogd be a kötél végeit és félig hajlított kézzel húzd hátra őket. Tartsd meg hátul legalább 3 másodpercig, majd fokozatosan engedd vissza kezdőállásba.

Gyakorlat a gömbölyded vállakért

Ha régóra szeretnéd egyensúlyba hozni a csípőd szélességét a vállaiddal, hiszen ha ezek elég formásak, jól tudják azt ellensúlyozni, akkor próbáld ki a válledzést gumikötéllel. Állj kis terpeszbe úgy, hogy a gumikötél a talpad alatt átmenjen, fogd meg a két végét mindkét kezeddel és nyújtott karral lassan emeld fel a karod, míg az vízszintes nem lesz a talajjal. Egy pillanatra tartsd ki, majd szépen lassan engedd vissza a karodat a combod mellé.

„Evezés” az izmos karokért

Keress a gumikötélnek egy nagyjából derékmagasságú felfüggesztési pontot, például egy kilincset. Akaszd rá a gumiszalagot. Enyhén hajlítsd a térdeidet, törzsed legyen függőleges, húzd ki magad, amennyire csak tudod. Nyújtott karokkal fogd meg a gumikötél végeit, ami legyen feszes! Húzd a könyökeidet a törzsed mellé szorosan úgy, hogy a vállaidat feszítsd hátra, a mellkasodat pedig nyisd, de ne homorítsd. Tartsd meg a pozíciót a végponton, majd engedd vissza a karjaidat.

Guggolás gumikötéllel

Vállszélességű terpeszben állj a kötél közepére, majd behajlított könyökkel húzd fel a kötél végeit vállmagasságba. A szalagot végig a válladnál tartva ereszkedj le guggolásba, majd állj fel szép lassan.

Hátfájás ellen is jó a gumikötél

Állj harántterpeszben. Először bal lábbal lépj a szalag közepére, jobb kezeddel fogd meg mindkét végét. Bal kézzel támaszkodj a combodon, és kicsit dőlj előre, egyenes háttal. A kötelet húzd fel a tested mellett, amilyen magasra csak bírod. A hátad és a vállad maradjon mozdulatlan. Lassan engedd vissza mindkét kezed, és ismételd meg a gyakorlatot húszszor mindkét oldalon.

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük