Edzés

HIIT – magas intenzitású intervallum edzés akár otthon is

hiit edzés

Ha egyébként nincs időd órákon át a konditeremben izzadni, akkor a HIIT edzést biztosan megkedveled majd, hiszen ezzel rövid időn belül érhetsz el olyan látványos eredményeket, amikért mások hosszú hónapokon át küzdenek. Ám ehhez óriási kitartásra lesz szükséged és arra, hogy abba a pár perc edzésbe aztán tényleg beleadj apait-anyait, mindent, ami csak tőled telik!

Honnan jön a HIIT?

A magas intenzitású tréninget először Peter Coe, a világhírű atléta Sebastian Coe édesapja alkalmazta fia felkészítésekor. Az ő eredményességét látva képbe jött a német Woldemar Gerschler és a svéd Pe-Olof Astrand is, akik szintén hittek az edzés eredményességében. Az ifjabb Coe végül 200 méteres sprinteket futott 30 mp pihenőkkel a felkészülése alatt. A következő nagyobb fejezet a japán Izumi Tabata nevéhez fűződik, aki 20 mp-es ultra intenzív szakaszok közt 10 mp pihenést engedélyezett.

A HIIT az angol high-intensity interval training (magas intenzitású intervallum edzés) rövidítése a lényege pedig az, hogy rövid, robbanásszerű intenzív munkaszakaszok és még rövidebb pihenőszakaszok váltogatják egymást több cikluson keresztül.
A munka- és pihenő-időszakok hossza edzettségi szinttől, céloktól és az aktuális edzéstervtől függően jól variálhatóak.
Legyen zsírégetés, erősödés vagy teljesítménynövelés a célod, ezzel az edzéssel csak jól járhatsz. Olyan látványos eredményeket érhetsz el a HIIT által, amikről eddig csak álmodtál, ráadásul úgy, hogy közben nem vesz el sok időt az életedből sem. Felejtsd el a „nincs időm edzeni” untig ismételgetett kifogást, hiszen a HIIT-hez elég egy félóra, sőt még kevesebb is, ráadásul, ha akarod, ki sem kell tenned otthonról a lábad.

Milyen további előnyei vannak a HIIT edzésnek?

  • Valóban rövid idő alatt végzel vele, mert ez egy olyan intenzív edzésforma, amit képtelenség hosszú ideig fenntartani. Nem, ez nem az, amivel órákig kell szenvedned, nem is tudnál, ha pedig mégis, akkor nagy valószínűséggel rosszul csináltad a gyakorlatokat és köze sincs a HIIT-hez.
  • Gyakorlatilag bárhol, bármikor elvégezhetsz egy edzést, mert nem sok hely, és nem sok eszköz kell hozzá, ha a megfelelő gyakorlatokat választod. Akár a nappali kellős közepén is nekiláthatsz, csak egy időmérőre lesz szükséged. Erre például tökéletes lesz a mobilod, hiszen már mindegyik okoseszközön van stopperóra.
  • Nem kerül vagyonokba, mégis van olyan hatásos, mintha kemény pénzeket ölnél egy kondibérletbe, vagy otthoni edzőgépekbe.
  • Nem unalmas! Számos gyakorlat van, amit tudsz HIIT edzés keretében végezni, és ezeket akár kombinálhatod is egy edzésen belül, így nem fogsz ráunni és mindig tartogat majd újabb és újabb kihívásokat számodra.
  • Fejleszti a gyorsaságod és az állóképességed, ami az életben nagyon sok mindennek az alapja.
  • Akkor is fogyaszt, amikor Te már ágyban vagy! Már egy pár perces HIIT is annyira ki tudja meríteni az izmokat és úgy felpörgeti az anyagcserét, hogy a szervezet regenerálódása még az edzés után bő 24 órával is rengeteg energiát emészt fel.

Mennyi ideig érdemes végezni a HIIT-et?

Ha kezdő vagy és még csak próbálgatod ezt a tréninget, elég lesz, ha 20 másodpercig dolgoztatod magad, majd jöhet 10 másodperc pihenő. Később lehet 20-20 másodperces az arány, majd fokozottan emelheted az edzéssel töltött időt, mondjuk 30-40 másodpercig (elmehetsz akár 1 teljes percig is, ha kitartó vagy). Soha ne feledkezz meg a pihenő másodpercekről sem. Az edzés hatékonysága nem a munka–pihenőidő arányán fog múlni, hanem azon, hogy abba a pár másodpercben, amíg dolgozol, mindent beleadsz-e. Ha igen, az eredmény nem sokáig várat majd magára.

Négy fontos dolog, amire mindenképp figyelj oda!

1. A maxim
ális pulzusszám.

Maximális erőbedobással kell végezz minden gyakorlatot ahhoz, hogy meglegyen az eredménye és felpörgesd a pulzusod. Jó, ha van pulzusmérő órád, így magad is szemmel tarthatod az emelkedést vagy csökkenést. Ha nincs, marad a régi jó módszer, mégpedig a kézzel való kitapintás. Ha lehet, még edzés előtt végezz próbamérést, hogy ne kelljen ezzel sok időt elveszítened edzés közben. Keresd meg a csuklód belső oldalán a pulzusod. A pulzus gyakorlatilag az egy perc alatt mért szívdobbanások száma: csak állíts be valamit, ami egy percet mér, és számolj.

2. A munkahossz hosszúsága

Ez nincs úgy kőbe vésve, mint a Tabata edzésnél, de általában 20-30 mp szokott lenni. Nagyban függ az előző ponttól, vagyis attól, hogy neked mennyi idő kell ahhoz, hogy elérd a szükséges pulzusszámot és azt fenn is tudd tartani.

3. Pihenő szakasz.

Kezdő HIIT-eseknél nem is szükséges időhöz kötni ezt a szakaszt, mert az a legfontosabb, hogy a pulzus visszatérjen a kezdeti pulzushoz. Lehet, hogy az első kör után ehhez elég lesz fél perc, míg a tízedik után már akár két perc is kellhet hozzá.

4. Olyan gyakorlatokat válassz, amiket örömmel tudsz majd csinálni.

Nem szeretnénk senkit félrevezetni, de ez a pár perces edzés ki fog készíteni. Akkor lehetsz sikeres benne, ha ténylegesen „belehalsz”, így nagyon fontos, hogy olyan gyakorlatokba építsd be, amiket amúgy szívesen végzel. Mert, ha az intervallum edzésre rá jön még a gyakorlat miatti szenvedés, nem fogod sokáig csinálni. Kipróbálhatod guggolásnál, fekvőtámasznál, lábemelésnél, kitörésnél, felülésnél, de a lehetőségek tárháza végtelen, így érdemes kísérletezgetned.

 

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük