Egészség

Hogyan táplálkozzunk sportolás előtt, hogy ne éhezzünk el?

Bármilyen sportot űzzünk is, nem mindegy, hogy mit eszünk és iszunk előtte, mennyi az elég. Köztudott, hogy teli gyomorral nem jó sportolni, ám az sem jó, ha eléhezünk a végzett tevékenység közben. Mi tehát a helyes hozzáállás?

Tanácsok kezdő sportolóknak

Kezdő sportolóknál gyakori, hogy nem figyelnek eléggé oda a testükre és annak jelzéseire, és eleinte annyira jól megy az edzés, hogy nagyon hamar érnek el nagyon látványos eredményeket. A fokozatosságot a sportolás elkezdésekor sem lehet eléggé hangsúlyozni, mint ahogyan ezt később is szem előtt kell tartani. Egy idő után aztán jelentkeznek a problémák, mindenkinél máshogyan. Ami tehát elengedhetetlen mindenféle sportolásnál: a sport közbeni elegendő és megfelelő folyadék- és ásványianyag-bevitel. Ha ez nem történik meg, vagy nem a megfelelő időben, akkor nagyon könnyen eléhezhetünk sportolás közben.

Az eléhezés jelensége nem csupán a kezdő sportolóknál jelezheti, hogy valamit nem jól csinálunk, éppúgy fennáll a veszélye a gyakorlott sportolóknál is, főleg azoknál, akik figyelmen kívül hagyják a testük jelzéseit.

Mi az eléhezés?

Eléhezésről abban az esetben beszélhetünk, amikor kínzó éhségérzet lép fel sport közbeniár nem minden esetben), a testünkön pedig hirtelen erőtlenség, gyengeség, esetleg remegés vesz erőt. Gyakori kísérőjelenség az idegesség, gyomorgörcs, izomfájdalmak, esetleg szédülés, rosszullét, súlyosabb esetekben ájulás. Ilyenkor a vércukorszint hirtelen leesik, az izmok szénhidrátraktárai kimerülnek, és testünk a vésztartalékait emészti föl ilyenkor. Nagyon fontos, hogy ha ilyet észlelünk, gyorsan vegyünk magunkhoz szénhidrátot, folyadékot, ám előfordulhat, hogy a rosszullét csak órákkal később múlik el teljesen. Éppen ezért nagyon fontos, hogy senki ne induljon el sportolni akkor, ha éhes, nagy melegben pedig még fokozottabb figyelmet kell fordítanunk a kellő szénhidrát és folyadékbevitelre, hiszen ez a jelenség melegben fokozottabban fordulhat elő.

A túlsúlyos emberek, az idősebbek és a cukorbetegek esetében ez a jelenség gyakoribb lehet, és kimenetele is veszélyesebb, ezért ők még inkább figyeljenek erre.

Hogyan kerüljük el az eléhezést?

Ha nagyobb versenyre, megmérettetésre készülünk, akkor már napokkal a verseny előtt érdemes több szénhidrátot fogyasztani, ezzel feltölteni a raktárainkat. A verseny napján is reggelizzünk kiadósan, és olyan ételeket együnk ilyenkor, amelyek lassú felszívódásúak. Igyunk sokat, és a verseny közben is folyamatosan pótoljuk az elveszített folyadékot. Minden esetben vigyünk magunkkal vizet, magas sótartalmú folyadékot, valamilyen energia-szeletet (pl. müzli-szelet), szőlőcukrot.

Előfordulhat, hogy nem érezzük magunkat éhesnek vagy szomjasnak sport előtt vagy közben, ettől függetlenül tudatosítsuk magunkban az étkezés és a folyadékfogyasztás fontosságát, és együnk-igyunk eleget!

+1 tanács sportoláshoz

Sokan tanácstalanul állnak a sportolás közbeni sminkviselés kérdéséhez, és sokan nem is törődnek azzal, hogy sportolás közben lehet-e kozmetikumokat viselni, és ha igen , milyen a megfelelő. Érdemes ezt a témát is körüljárni, hiszen ma már nagyon sok cég fejlesztett ki olyan arcápolókat, szemceruzát, rúzst, stb., amelyeket kifejezetten sportoláshoz ajánlanak. Ezeknél nem kell félni attól, hogy izzadás esetén elkenődnek, hiszen ezek sokkal tartósabbak, így nyugodtan viselhetők sport közben is.

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük