Egészség Egyéb

6 tipp, ha mozogni szeretnél munka mellett

jógázás

Bármikor képesek vagyunk felsorolni a rendszeres testmozgás előnyeit, ám sokszor nehezen vesszük rá magunkat, hogy a tettek mezejére lépjünk. A sport nemcsak fittebbé és egészségesebbé tesz, de feltölt energiával, javítja a kondíciónkat, sőt még a közérzetünkre is jó hatással van. Akkor pedig miért vesszük rá magunkat olyan nehezen? A válasz egyszerű: gyakorta a mindennapjainkkal, a napi teendőinkkel nem tudjuk igazán összeegyeztetni a rendszeres mozgást.

Egy hosszú és fárasztó munkanap végén, vagy egy amúgy kapkodósan induló reggelen, esetleg egy programokkal telezsúfolt hétvégén sokszor a mozgás mellőzése mellett döntünk inkább, mintsem a feladatainkról mondanánk le. Persze már közhely számba megy az a kijelentés, miszerint mindenre jut időnk, amire csak szeretnénk, a dolog mégsem ilyen egyszerű. Sokszor pont a kötött munkahelyi dolgainkkal nem tudjuk egyensúlyba hozni azt az életformát, hogy ideális esetben naponta, de legalább heti 2-3 alkalommal időt szánjunk valamilyen sportra.

Következő 6ötletünkkel azoknak szeretnénk segíteni, akikben bár az elhatározás már megszületett, még nem igazán tudják, hogy milyen mozgásformát tudnának okosan – és időtakarékosan – beépíteni a mindennapjaikba azért, hogy ne érezzék azt a bizonyos zsibbasztó, mozgás nélküli érzést, ami gyakorta tör elő belőlünk egy hosszú, ülőmunkával töltött munkanap végén.

1. Jóga

Ha elég kitartó vagy, és hajlandó vagy lemondani arról, hogy reggelente 10 perccel tovább aludj, akkor egy idő után garantált, hogy el sem tudod majd képzelni jóga nélkül az életedet. Eleinte elég, ha csak naponta tízpercet, negyedórát szánsz néhány gyakorlatra – amiből nem hiányozhatnak a légzőgyakorlatok sem –, később pedig, ha rákapsz az ízére még az is lehet, hogy heti több alkalommal le fogsz járni egy közeli jógastúdióba.

2. Pingpong

A Pingpong ideális választás lehet azoknak, akik korábban nem sportoltak. Látszólag kevés testmozgást igényel, így nem megterhelő, de némi gyakorlás után, a test minden részét átmozgatja, ugyanakkor nem olyan intenzív sport, mint a futás, vagy akár a kerékpározás. Hátránya, hogy kell hozzá egy partner és egy pingpongasztal is.

3. Gyaloglás

A gyaloglásban az az igazán jó, hogy rém egyszerű és olcsó sport, amit bármikor, bárki elkezdhet. Azok is gyakran döntenek amellett, hogy kicsit többet gyalogolnak, akik már évek óta kerülnek mindenféle testmozgást. A gyaloglástól fittebb és egészségesebb leszel, erősíted vele az immunrendszeredet, kalóriát égethetsz vele, ráadásul spórolhatsz is. Lehet, hogy hamarabb kell otthonról elindulnod, de sok pénzt spórolhatsz a vonaljegyeken, benzinen, parkoló díjon. Arról nem is beszélve, hogy nem kell a dugóban rostokolnod többet…

4. Kerékpározás

Napjainkban a bringázás reneszánszát éli, hiszen egyre többen választják ezt a közlekedési formát az autózás helyett. A bicajozás csökkenti a stresszt, emiatt kiváló eszköz például munkába járáshoz, mert hazafelé ki tudod engedni a felgyülemlett gőz, vagy éppen munkába menet meg tudod tervezni a napodat.

5. Lépcsőzés

Ha minden kötél szakad, és semmilyen mozgás nem fér bele a hetedbe, válaszd a lépcsőt lift helyett. Talán te is hallottál már arról, hogy aktív sportolók is gyakran beépítik az edzéstervükbe ezt a mozgásformát és nem véletlenül. A lépcsőzés remekül átmozgatja és formálja a lábakat meg a feneket. Ha szereted a kihívásokat, kezdj el a lifttel versenyezni!

6. Tánc

Akármilyen furcsán is hangzik, a tánc igen előkelő helyen van a legjobb mozgásformák listáján. Jót tesz a szívednek és a vérkeringésednek, ráadásképp igen szórakoztató is, amitől a kedved is jobb lesz. Vedd nyakadba a várost hétvégenként a barátnőiddel és keressétek fel a legjobb táncos helyeket, vagy perdülj táncra otthon, amikor csak jó zenét hallasz.

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük