Egészség

A sport veszélyes is lehet, így vigyázz a keringési rendszeredre mozgás közben!

Sport magas pulzus és egészség

Az egészséges életmód általában a rendszeres mozgáson, illetve a helyes táplálkozáson múlik. Ha mindenki így élne, akkor kevesebb elhízott ember lenne, illetve jobban elkerülnének minket a komoly betegségek is.

A helytelen táplálkozási szokásaink hosszú évek sora alatt alakult ki, ezért egyik napról a másikra nagyon nehéz velük felhagyni, de azért érdemes lehet fontolóra venni. Az egészséges táplálkozás nem a koplalást és az önsanyargató diétákról szól. Naponta fogyasszunk többszöri alkalommal friss zöldséget és gyümölcsöt, illetve táplálkozzunk naponta ötször, hogy gyomrunk sose legyen teljesen üres. A koplalás egyáltalán nem egészséges, sőt, rengeteg betegség és rosszullét is köszönhető neki. Az egészséges táplálkozás mellett a rendszer mozgásra is érdemes odafigyelni, hiszen szervezetünknek szüksége van rá. Azt azonban már kevesen tudják, hogy mit és hogyan érdemes sportolni.

Milyen hatással van szívünkre a rendszeres mozgás?

Mozogni jó és ezt a legtöbb ember tudja. Azzal azonban már kevesebben vannak tisztába, hogy a rendszeres mozgás pontosan milyen hatással van az egészségünkre, illetve a szívünkre. A rendszeres sportolásnak köszönhetően elkezd kialakulni az egészséges testképünk, ha túlsúllyal rendelkezünk, akkor beindul a fogyás is. A sportolás jókedvre derít, növeli a terhelhetőségünket, illetve feszesebbé teszi az izmainkat is. Arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a rendszeres intenzív sportolás a belső szerveinket, például a szívünket is edzi. Szívünk egy hatalmas izom, melyet ugyanúgy formában kell tartani, mint az összes többi izmunkat. Ha szívünk legyengül, akkor nem lesz képes megfelelően ellátni feladatát, nem tud majd elég oxigéndús vért szállítani a fontos szerveknek. Az, hogy milyen hatással van a mozgás a szívünkre, hamar észrevehetjük magunkon.

A szapora szívverés, a kipirult arc, az izzadás és az hogy gyorsabban vesszük, a levegőt azt mutatja, hogy a szív igazodni tud ahhoz, hogy szembenézzen a kihívással és még több oxigént kezd el szállítani a sejtek felé. A magas vérnyomás és a magas pulzus sok ember számára komoly gond, ám a rendszeres testmozgás ezen is segíteni tud. A rendszeres sportnak köszönhetően szívünk nem csak egyre erősebb lesz, hanem hatékonyabb is, tehát nem egy idő után nem szükséges annyira vernie, ahhoz hogy ugyanazt a pumpáló hatást tudja elérni. Az erősebb szív logikusan belegondolva jóval erősebben is ver, így egy szívdobbanás alatt több vért képes pumpálni. Ennek következtében felgyorsul a vércsere és sejtjeink is sokkal gyorsabban jutnak majd friss, oxigéndús vérhez. Az erősebb szívnek köszönhetően meggyorsul a sejtek regenerációja és működése is.

Komoly betegségeket úszhatunk meg, ha elkezdünk mozogni

A rendszeres sportolás, a mozgás az érfalakra is meglehetősen jó hatással van, hiszen növeli azok rugalmasságát és feszességét, így a magas vérnyomással, a magas pulzusszámmal és trombózissal is szembe tudunk nézni. A mozgás képes teljesen megszüntetni az érfalak gyulladását, csökkenti a koleszterin szintet és a súlyos betegségek kialakulásának kockázatát is. Szakértők szerint érdemes tehát a rengeteg jótékony hatás miatt naponta legalább fél órát intenzíven sportolni, ám válasszunk olyan mozgásformát mely nem túl megterhelő szervezetünk számára. Nem szükséges egyből az elején maratoni távokat futni és hatalmas súlyokat emelni.

Egy intenzív séta, kellemes kerékpározás, vagy úszás is tökéletesen hozzá fog járulni szívünk egészségének és erejének megőrzéséhez. Ha túlságosan megerőltetjük magunkat hirtelen, többet árt az egész, mint használ. Szívünket, izmainkat és az egész szervezetünket meg tudjuk erőltetni, ha kezdőként túlságosan kemény edzésen szeretnénk részt venni. A rosszullét, az erős kalapáló szívverés és a kínzó izomláz pedig hamar elveszi az ember kedvét a sportolástól.

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük