Egészség

Híres sportolók, akik művégtaggal lettek sikeresek

Az igazi szenvedélyt még az olyan súlyos események sem törhetik meg, mint az, ha valaki elveszíti valamelyik végtagját. Manapság már a szakemberek törekvéseinek hála számos típusú megoldás létezik azok számára is, akik betegség vagy baleset következtében amputáción estek át, és egyre több az olyan korszerű művégtag, amely használóját segíti hozzá a teljes értékű élethez – sőt mi több, a hihetetlen eredményekhez. A dohmeier gyűjtése alapján, most összeszedtünk néhány olyan híres és tevékenységében rendkívül sikeres sportolót, akiket semmi sem akadályoz meg abban, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtsanak!

Divatmodell paralimpikon

Az amerikai divatmodell, Aimee Mullins már 1996-ban is jeleskedett a paralimpián: műlábakkal futotta végig a világrekordot jelentő 100 illetve 200 méteres távokat. A ma 42 éves modell sosem tartotta magát betegnek vagy hátrányos helyzetűnek – a művégtagok számára inkább divatcikkek, afféle kiegészítők, így tucatnyi különböző műláb sorakozik a ruhái mellett. Mullins még gyerekkorában veszítette el alsó végtagjait egy veleszületett betegségből kifolyólag.

Féllábú hegymászó

A bostoni Hugh Herr sem tétlenkedett sokáig, miután pont a szenvedélye okán veszítette el lábait: a szenvedélyes hegymászó fagyásos sérülései következtében amputáción esett át, de mivel biomechatronikával foglalkozik, nem sokáig kesergett. Olyan műlábakat fejlesztett ki saját részre, amivel – elmondása szerint – sokkal könnyebb és gyorsabb a hegymászás, hiszen a lábfej résznél hegyesre alakította ki a művégtagot, míg a teleszkópos lábszár tovább könnyíti a mozgását sport közben.

Aki átevezte az óceánt

A nyugalmazott tengerészgyalogos mindössze két hónap és két nap alatt evezte át az Atlanti óceánt, egyetlen egy darab valódi lábbal. A brit Lee Spencer úgy véli, hogy szükség van az efféle aktivitásokra, hogy az emberek ne stigmatizálják a végtagfogyatékossággal élőket – hiszen éppen olyan dolgokra képesek ők is, mint azok, akiknek megvan az összes saját végtagjuk. A férfi 2014-ben veszítette el lábát egy baleset során, de még így is aláment egy norvég sportoló, Stein Hoff átlagának, aki 96 nap, azaz kicsivel több, mint három hónap alatt teljesítette a Portugália – Franciaország közötti 5600 kilométeres távot. Hoff pedig nem volt mozgássérült.

Aranyérmes olimpikon

A dél-afrikai Oscar Pistorius sem hagyta magát, hiszen 2012-ben 200 méteres futáson vert meg egy lovat. Az akkor 26 éves rövidtávfutó sportoló már hatodik ízben lett helyezett a paralimpián, de a londoni olimpiára is kvalifikáltatta magát, a végtaghiánnyal nem küzdők közé: így lett ő az első sportoló, aki teljesített egy olimpiai rövidtávfutó távot. A megmérettetés végén a fiatalember nem csak egy ezüst, de egy aranyéremmel is gazdagíthatta repertoárját. Korábban két másik olimpikon is megpróbálta felvenni a harcot egy lóval (1936- ban Jesse Owens, majd 1992-ben Lindford Christie), viszont mind a ketten csúfos vereséget szenvedtek az állatokkal szemben,

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük