Sport

Hogyan válasszunk ruhát sportoláshoz?

ruha futáshoz

Amennyiben egy sportot már intenzívebben gyakorlunk, érdemes körbe néznünk, milyen speciális öltözetet javasolnak hozzá. Fontos, hogy figyelembe vegyük e mellett, a sportoláshoz kiválasztott helyszíni adottságokat, és az időjárási viszonyokat is. Más egy kültéri terepen az adott sport végzése, mint egy zárt térben elhelyezkedő sportolásra kialakított terem, vagy csarnok. Másik lényeges szempont az évszakokhoz megfelelő öltözet kiválasztása, itt érdemes figyelembe venni a ruházat anyagát, összetételét is.

Összeállítottunk néhány sportághoz kapcsolódó konkrét öltözködési ötleteket, javaslatokat, hogy mire érdemes figyelnünk ruhaválasztáskor.

A jóga

A Jóga alapvetően egy olyan sport, amit szinte bármilyen évszakban végezhetünk. jó időben akár kinn egy parkban, a nappalinkban, vagy akár a lakásunk erkélyén is. Most, hogy bejött a hűvösebb levegő, benn a lakásban, bármelyik napszakban folytathatjuk.

Megkülönböztetünk kímélő, és dinamikus jógát. A kímélő jógához célszerűbb a kicsit lazább nem túl szoros öltözet. A pamut térdnadrág bővebb szabással tökéletes lehet erre a célra. már kaphatóak, olyan jóganadrágok, amiket kismamák is viselhetnek, amelyek derék részen lehajthatóak, és tartják a kismama hasát. A kímélő jógához felsőrész gyanánt, egy szintén nem túl szoros pamut póló, vagy trikó javasolt.

Ha elasztánt is tartalmaz a pólónk anyaga, akkor még kényelmesebb érzetet nyújthat. A dinamikus jógához, az utóbbival ellentétben, egy szorosabb, testre simulóbb ruházat a legmegfelelőbb, mivel ebben a folyamathoz intenzívebb gyakorlatok tartoznak. Fontos, hogy ne vegye le figyelmünket a ruha, feszüljön testünkre és kövesse mozdulatainkat. ilyen lehet egy jól megválasztott leggings.

Érdemes olyat választani, ami felszívja a nedvességet, gyorsan szárad, és tartalmaz elasztánt is, ami rugalmassá teszi az anyagot. Felsőrészként egy sportmelltartó topp, ami testre simuló, és nem dörzsöli bőrünket a gyakorlatok közben.

Terepfutás

Milyen ruházatot érdemes választanunk, ha terepfutásra esne a választásunk? Első egy jó terepfutócipő beszerzése. Ha hosszú távon gondolkodunk, érdemes egy jobb minőségű cipő mellett voksolnunk, ami maximális ütéscsillapítással bír. Ezzel térdeinket, ízületeinket védjük futás közben. Lényeges, hogy jó tapadással is rendelkezzen a lábbeli, és belső habszivaccsal, ami kényelmünket biztosítja. Felső ruházatként, egy hosszú ujjú, légáteresztő öltözetet válasszunk, ami szárazon tart minket sportolás közben.

Ezen kívül amire szükségünk lesz: megfelelő melegítő nadrágok és felsőrészek (lehetőleg testhez álló, min 2 garnitúra), illetve egy vízhatlan kabátra, és széldzsekire is, az időjárástól függően. Érdemes egy vízhatlan nadrágot is beszereznünk, ha az időjárás nedvesebbre fordul.

futás télen ruha

Kerékpározás

Hogyha kerékpározni szeretünk, nem kell lemondanunk róla ősszel sem. Ebben az időszakban elmaradhatatlan az aláöltözet. Ezek a dresszek már különböző színekben kaphatóak, hidegebb időkben kabát alá egy optimális megoldás. A kabát lehetőleg tartson melegen, legyen vízlepergető, szélvédő.

Ha hosszabb távon tervezünk kerékpározni, célszerű kényelmes, akár ülőbetéttel ellátott nadrágot választanunk. A cipő talpa érdemes, ha félkemény, fűzőbiztos.

Kaphatóak már fényvisszaverő változatok is, amik a biztonságunkat szolgálják közlekedés során. A csuklóink védelme érdekében, és, hogy elkerüljük az esetleges vízhólyagosodás kialakulását, javasolt speciális kesztyűt viselnünk, a kormány fogása közben. Egyéb kiegészítők lehetnek még a hűvösebb időkre a csősál, a karmelegítő, és egy kerékpáros sapka.

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük