Egészség Sport

Bőrápolási tanácsok sportolóknak

bőrápolás

A bőr ápolása minden ember számára elengedhetetlen, ám ha rendszeresen sportolunk, akkor még nagyobb odafigyelést, körültekintést igényel. Hiszen a szabadban végzett sport, az időjárás elemei (szél, napsütés) fokozottan veszik igénybe a bőrünket, emellett a folyadékveszteséget is pótolnunk kell a szép bőr érdekében.

Hogyan ápold a bőrödet, ha sportolsz?

A sportolók bőre, legyenek azok amatőrök vagy profik, fokozott igénybevételnek vannak kitéve, emiatt ápolása nagyobb odafigyelést igényel. A sportolás közben bőrünkre fokozottabban hatnak az időjárás elemei, így a napsütés, a szél szárító hatása, a nedvesség. Ugyanígy, ha rendszeresen úszunk, az úszómedence vegyszeres vize szintén nagyobb mértékben száríthatja ki a bőrünket. De nemcsak a külső hatások jelentenek fokozott terhelést a bőrünkre: sport közben nagyobb mértékben izzadunk, a verejtékben lévő só is irritálhatja a bőrünket.

Éppen a fentiek miatt elengedhetetlenül fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk bőrünk ápolására. Jó, ha tudjuk, hogy a sport nem csak negatív hatással van a bőrünkre, hanem alapvetően pozitív a hatása: hiszen, ha rendszeresen mozgunk javul a bőrünk vérrel való ellátottsága, javul az anyagcsere, tehát a bőr sokkal fiatalosabb lesz. Emellett izmosabbak leszünk, ami feszesíti a bőrt, és ez javítja a kötőszöveteink állapotát is.

A bőr ápolásának egyik legalapvetőbb feladata a sport közben elveszített folyadék, nedvesség pótlása. Erre a célra a legjobb a víz, de ihatunk cukormentes teákat vagy gyümölcsleveket is. Ha elegendő mennyiségű folyadékot iszunk, akkor visszanyerhetjük a sportolás során elveszített folyadékot és ásványi sókat.

Léteznek olyan bőrápoló krémek, amelyek segítenek abban, hogy bőrünk túl sok nedvességet veszítsen a sportolás során, ezekkel sportolás előtt célszerű bekenni a bőrünket. Ezek a krémek nemcsak a nedvességet segítenek megőrizni a bőrben, hanem a bőrt érő káros hatások ellen is védelmet nyújtanak. Alapvetően kétféle krémet ajánlanak a szakemberek: edzés, sportolás után vízalapút az elveszített nedvesség pótlására, edzés előtt pedig zsírosabb krémet, ami segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát. Mivel az arcbőrünk érzékenyebb, mint testünk más helyein, ezért oda speciális krémeket javasolnak.

Mit tehetünk még bőrünk szépségének megőrzéséért?

A bőr ápolása mellett még néhány jó tanács: sportolás után minden alkalommal távolítsuk el bőrünkről az izzadtságot, mivel az irritáló hatású lehet. Ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy tartsuk meg a kényes egyensúlyt: a túl sok zuhanyzás, tisztálkodás eltávolítja bőrünk védőrétegét, így több kárt hozhat, mint hasznot. A bőrünk még jobban kiszáradhat, ami viszketést is okozhat.

Tisztálkodás során érdemes még egy dologra odafigyelnünk: ha túl forró vízzel zuhanyozunk, az a bőrt további izzadásra készteti. Ha tehetjük, langyos vízzel zuhanyozzunk. Részesítsük előnyben tisztálkodás során is az érzékeny bőrtípusra való tisztálkodó szereket, mivel ezek nem szárítják olyan nagy mértékben a bőrt. Ugyancsak fontos odafigyelnünk arra, hogy ha szőrtelenítés után zuhanyozunk, kíméletes szerekkel tisztítsuk az érzékeny részeket.

Szintén nem mindegy, hogy sportolás közben milyen ruházatot viselünk. A műszálas ruházat ugyanis nem engedi szellőzni a bőrt, így az fokozottabb izzadásnak van kitéve, és irritációt is okozhat. Viseljünk jó minőségű, természetes anyagból készült ruházatot, mely engedi szellőzni a bőrt. Nyáron figyeljünk a napvédő krémek megfelelő használatára, hiszen ezzel is sokat tehetünk bőrünk védelméért.

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük