Sport

Fitnesskifejezések angolul – hasznos útmutató angol Youtube videókhoz

fitnesz kifejezések angolul

Bár idehaza is szépen gyarapszik a fitnesz és calisthenics témával foglalkozó blogok és videók száma, de azért még jócskán el vagyunk maradva az angolszász videókhoz képest.

Ha szeretnél egy otthoni edzésprogramot összeállítani, mondjuk saját testsúlyos edzéshez, és teljesen kezdő vagy, akkor érdemes a magyar videókon túl feliratkozni és megnézni jónéhány angol Youtube videót is. Ha bármi kérdésed lenne ugyanis ezekre biztos kapsz válasz a videókban. Nem pusztán a gyakorlatokról van szó, hanem a helyes ütemezésről, lélegzésről, a kezdők által elkövetett hibákról, a sérülés elkerülésének módjairól és még rengeteg egyéb hasznos dologról.

Ebben a cikkben nagyjából felsorolásszerűen azokat az angol kifejezéseket gyűjtöttem össze, amit leggyakrabban kereshetünk, ha fitnesz témában keresnénk az angol Youtube videók között. Vágjunk is bele!

Gyakorlatok

Jó eséllyel erre fogsz legtöbbet keresni. Hogy mondják angolul a felülést, a fekvőtámaszt a hasprést és hasonlók? Lássuk is a legfontosabb kifejezések listáját.

fekvőtámasz push-up
felülés situp
hasprés crunch
húzódzkodás pullup
guggolás squat
ezdés work out
bemelegítés warm up
nyújtás stretching
térdemelés knee raises
plank plank
oldalsó plank side plank
kézenállás handstand

 

Nyilván ez a lista nem teljes, de tartalmazza a leggyakrabban keresett kifejezéseket. Ha valami hiányzik írd meg nekünk és bővítjük a listát!

Kapcsolódó kifejezések

Ebben a listában azokat a kifejezéseket gyűjtöttük össze angol és magyar nyelven, amelyek szorosan kötődnek a fitneszhez. Ilyen kifejezések a gyakorlatok, a nyújtás, az edzés, stb. Ezek a kifejezések nem konkrét gyakorlatok vagy testtája, de gyakran előkerülhetnek edzés során

kezdő begginer
haladó advanced
technika technique
változatok variations
challenge kihívás
szint level
fájdalom pain
ismétlés reps
gyakorlatok exercises
sérülés injury

 

Testrészek angolul

Végül ebben a blokkban találod a testrészek angol megfelelőjét. Ha például a törzsizmodat fejlesztéséhez keresnél gyakorlatokat akkor keress rá a „core exercises” kifejezésre a Youtube-on. Ha kezdő vagy és most kezdenéd el a fekvőtámaszt akkor a „push up for begginers” keresőszóra rengeteg olyan angol videót találhatsz, ami azt mutatja be, hogy milyen gyakorlatokkal  juthatunk el az első igazi fekvőtámaszunkig.

mellizom chest
könyök elbow
csukló wrist
váll shoulder
hasizom abs
core törzs
izom muscle
térd knee
fenék booty, butt
leg láb
talp foot
kar arm
combizom quads
vádliizom calves

Azt gondolom ezekkel az angol kifejezésekkel már könnyedén találsz magadnak angol nyelvű videókat. Szerencsére a mozgást és a sportot nem annyira érteni, mintsem látni kell, így ha csak az alábbi kifejezéseket ismered már akkor jó eséllyel megtalálod a neked szóló videót.

Ha teljesen kezdő lennél az angolban, akkor pár hasznos tanács. A szavak végén ha egy -s betűt látsz az olyan mint nálunk a többes szám k betűje. Leg jelentése láb, legs, lábak. Az angol igeidőkkel nem kell foglalkoznod, egy dolgot azonban jó ha megjegyzel. Az angolban létezik egy olyan igeidő, hogy folyamatos jelen, amikor éppen csinálunk valamit, egy tevékenység folyamatban van. Ezt az igeidőt, egyebek mellett az -ing toldalékkal fejezi ki az angol. Tehát a run, azt jelenti fut, a running futás. Ezt a toldalékot az igéknél használja az angol, a gyakorlatoknál gyakran találkozhatsz vele. (Ha ez most kicsit kaotikus nézd meg ezt a rövid igeidős összefoglalót, ha érdekel).

Ha ennél jobb szinten vagy angolból, de a hallott szöveget még nem érted, érdemes lehet bekapcsolni a feliratokat a videóknál. Az angol nyelv esetén, ha nem is készítettek feliratot a videóhoz, az automatikus feliratozás is jól működik és nagyban megkönnyíti a videók értelmezését. De ehhez már egy kb. középfokú angol szükséges. Egyébként, ha elég sok videót nézel idővel rájössz, hogy nagyjából ugyan azt a pár száz angol szót használják benne. Idővel belejössz!

Ha bármi javaslatod van a cikk bővítéséhez írd meg nekünk, és bővítjük a kifejezések listáját.

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük