Sport

Sportolj könyvből!

könyv sport

A cím ugyan meglehetősen viccesre sikeredett, mégis érdemes néhány szakkönyvet áttanulmányozni, ha új sportággal ismerkedünk, vagy egy már ismert sportban fejlődni szeretnénk. Ezek közül ajánlunk most néhányat.

Futás

Általános vélekedés, hogy futni mindenki tud, ez alapvetően igaz is. A futás népszerűsége azért is töretlen, mert semmilyen eszköz nem szükségeltetik hozzá (egy jó futócipőn kívül), és gyakorlatilag bármikor végezhető. Emellett egy igen alapos sportról van szó, hiszen minden testrészünket átmozgat, javítja a szív- és érrendszerünk állapotát, növeli a tüdőkapacitást, javítja az agy és a test oxigénellátását, és még számtalan pozitív hatással bír.

Néhány könyv a témában, amelyet érdemes átolvasni, akkor is, ha már rendszeresen futunk, és akkor is, ha csak még most barátkozunk a futás gondolatával. A témában alapműnek számít a Futók kézikönyve – Kezdőknek és haladóknak című kötet, mely átfogóan ismerteti a futást mint sportot, segítségével mind az állóképesség, mind a futási sebesség növelhető. Számos fotó és illusztráció segít megérteni a futás technikáit, több hatékony edzésmódszert is tartalmaz és kitér arra is, hogyan kerülhetjük el a leggyakoribb sérülési helyzeteket.

Egy másik igen hasznos könyv ebben a témában Franz Wöllzenmüller: Futólépésben a maratonig című könyve, mely a Fitten & egészségesen sorozatban jelent meg hazánkban. A könyv kifejezetten arra fókuszál, hogy egy kezdő futó hogyan lelheti örömét a futásban, mi kell ahhoz, hogy az első hét után ne adjuk fel a futást örökre. Emellett számos információval szolgál olyan témákban, mint a helyes futócipő kiválasztása, a helyes testtartás futás közben, táplálkozási javaslatok, edzéstervek kezdőknek.

Úszás

Az úszás népszerűsége és hatékonysága abban áll, hogy bárki végezheti nemtől és kortól függetlenül. A futáshoz hasonlóan szintén minden testrészünket átmozgatja, emellett nem terheli az ízületeinket, mint például a futás. A gerincoszlopra, a helyes testtartásra kifejezetten egészséges! A Fitten & egészségesen sorozatban az úszásról is jelent meg egy könyv: Josef Giehrl és Michael Hahn: Úszás címmel. A könyvben minden részletre kiterjedően foglalkoznak az úszással, annak fizikájával és statikájával, tartalmaz számos gyakorlási módot, edzéstervet, a különféle technikákat, az emberi szervezetre gyakorolt hatásokat, a vizes játékok alapjait, az önmentés technikáit és számos más hasznos tudnivalót.

Lovassportok

A lovaglás szintén az egyik legnépszerűbb sportok közé tartozik, egészen pici kortól gyakorolható. A lóval való kapcsolat azonban még a sportnál is többet ad: számos esetben bizonyították, hogy a ló energizál, oldja a stresszt, a feszültséget és pszichológiai jelentősége is sok esetben segített már. Nagy szerepe van a mozgás és mozgáskoordináció fejlesztésében, a helyes testtartás elsajátításában.

A témában alapműnek számít Judith Draper: Lovas kézikönyv, mely egy átfogó ismeretet kínál a lovakról és a lovassportok világáról. Ha mélyebbre szeretnénk ásni magunkat a témában, és lovagolni szeretnénk, akkor első lépésként el kell sajátítanunk a helyes ülésmódot. Ebben segít A helyes ülés – A lovas egyensúlyának és biztonságérzetének elnyerése vagy a Képes Lovas Kaluz sorozatban megjelent A helyes ülés titka című könyv.

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük