Egyéb

Nyakunkon a tél – téliesítsük az autót!

autók télen

Hamarosan beköszönt a tél, ezt a saját bőrünkön is érzékelhetjük: reggelente egyre csípősebb időjárás fogad minket odakint, emiatt egyre vastagabb ruházatot húzunk magunkra. Az autónk téli felkészítésével sem várhatunk tovább, itt az ideje néhány egyszerű lépésben előkészíteni járművünket a hideg, fagyos időjárásra!

Mit és hogyan?

Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy az autók téli időszakra való felkészítése kimerül a nyári gumik télikre történő lecserélésével. Ez azonban tévhit, a téli előkészületek sokkal több mindent magukban foglalnak.

Az első és legfontosabb az akkumulátor állapotának ellenőrzése, hiszen tudjuk, hidegben még az új akkumulátorokkal is nehezebben indul be az autónk. Nagy hidegben az akkumulátorok teljesítménye akár 50 százalékkal is csökkenhet, főleg akkor, ha két-három évnél régebbi szerkezettel van dolgunk. Mit tehetünk? Ellenőrizzük az akkumulátor állapotát, töltöttségi szintjét, tisztítsuk meg a korróziótól, a sarukat pedig fújjuk be kontaktspray-vel, esetleg kenjük be glicerinnel.

Az olajszintet nem csak a tél közeledtével kell rendszeresen ellenőriznünk, hanem nyáron is, pótoljuk az olajat, ha szükséges.

A második elengedhetetlen feladatunk a hűtővíz fagyállóságának biztosítása. Hogy biztosra menjünk, úgy állítsuk be a hűtővíz fagyáspontját, hogy még a legnagyobb hideget is kibírja: mínusz 30-35 C fokig hazánkban biztosan nem süllyed a hőmérséklet.

A téli hidegben a hajtószíjak (ékszíj, vezérműszíj) is nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, ezért a tél beköszönte előtt ellenőrizzük állapotukat.

Télen rosszabbak a látási viszonyok, többször esik valamilyen csapadék, ezért az ablaktörlőket gyakrabban kapcsoljuk be. Ahhoz, hogy megfelelően működjenek, ellenőrizzük, nem húznak-e csíkot, és cseréljük őket, ha szükséges. Az ablakmosó folyadékot szintén töltsük fel olyan utántöltővel, mely a legnagyobb hidegben sem fagy el, és így nem okoz maradandó károkat a rendszerben.

A fékek állapotára nem csak télen, hanem nyáron is fokozottan ügyelnünk kell, így a téli felkészítésnek is ki kell térnie rá: ellenőrizzük a fékfolyadék megfelelő szintjét, a fékbetétek, a féktárcsa és a fékdob állapotát is, a téli csúszós utakon még inkább szükség lesz megfelelő működésükre!

A gumiabroncsok cseréje már sok autós számára evidens, az azonban nem, hogy a gumikban lévő nyomást is ellenőrizni kell, törekedjünk az adott autótípushoz rendelt gyári értékek beállítására! Ne felejtsük el a bordázat mélységét is megmérni, hiszen a nagyobb bordamélység télen jobb tapadást biztosít, amivel akár balesetet is elkerülhetünk.

Védjük a karosszériát!

A téli csapadékosabb időjárás, az ennek következtében felcsapódó sár, a sózott utakról származó hólé nagy igénybevételnek teszi ki autónk külső védelmét jelentő karosszériáját. Ez már csak azért sem mellékes szempont, mert egyrészt ez biztosítja a külső, esztétikai megjelenését, másrészt javíttatása a legdrágább javítási tételek közé tartozik. Ha tehetjük még tél előtt, száraz időben polírozzuk fel a külső fényezést. Ezek olyan bevonatot képeznek, amelyek óvják autónkat a víztől és más szennyeződésektől, így a korróziónak sem ad táptalajt.

Szintén elengedhetetlen feladatunk télen a zárak és ajtók karbantartása. Fújjuk be a zárat olajozó és kenőspray-vel, és ne hagyjuk ki a zsanérokat sem, mert ezzel elkerülhetjük, hogy tavaszra csak nyikorogva, nehézkesen tudjuk autónk ajtaját kinyitni.

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük