Egyéb

Amikor vízszerelőre van szükség…

vízszerelés

Az apróbb vízvezeték-szerelési munkálatokat a barkácsoló kedvű férfiak saját maguk is megoldják és elvégzik, ám a nehezebbnek látszó feladatokhoz jobb, ha szakembert hívunk.

Oldjuk meg magunk!

Csöpög, folyik a csap, elfagyott a kerti csap, folyik a WC, csak néhány azok közül a felmerülő problémák közül, amelyek a vízhez kapcsolódnak, és amelyek bármelyik családi házban vagy lakásban előfordulhatnak. Ezeket többnyire mi magunk is megjavíthatjuk, ha van egy kis gyakorlati érzékünk. Egy csaptelep lecserélése nem nagy ördöngösség, mint ahogy az sem, ha a csap csöpögése miatt tömítést kell cserélnünk. Az olyan egyszerűbb munkálatokat, mint a mosogató vagy a mosógép bekötése, szintén elvégezhetjük saját magunk, ezért kár lenne vízszerelőt hívnunk.

Amikor nem egyszerű a helyzet…

Vannak azonban problémásabb helyzetek, és valljuk be: a vízzel kapcsolatos szerelések leggyakrabban ilyenek. Hiszen ritka az a helyzet, hogy „csak” a csaptelepet kell lecserélni vagy a mosógépet bekötni, a legtöbbször a hiba olyan helyen alakul ki, ahol mi magunk nem férünk hozzá. A falban futó vezetékek meghibásodásakor (ami a csőtörés minden következményével együtt jár) elengedhetetlen a fal megbontása, ilyenkor mindenképpen jó, ha szakemberhez fordulunk. Szintén jobban járunk vízszerelővel, ha a fürdőszobában vannak gondok a kád vagy a mosdó körül, és míg a mosógépet beszerelni valóban nem nagy feladat, ha van erre a célra kiépített hely, a mosogatógépnél már több szempontot is figyelembe kell vennünk.

Ezen a területen nem segít a halogató technika sem, amikor a bajt észleljük, azonnal forduljunk a szakemberhez, hiszen néhány órás késlekedés is nagyon meg tudja emelni a vízszámlánkat, a többi okozott kárról nem is beszélve. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a legtöbb szakember napokra (van, aki hetekre) előre be van táblázva, emiatt időpontot sem lesz egyszerű velük egyeztetni. Szerencsére a legtöbb vízszerelő vállalja, hogy ha csőtöréses probléma merül fel, akkor azonnal a helyszínre érkezik, és elhárítja a hibát.

Új házak és lakásfelújítások

Vízszerelőre abban az esetben is szükségünk lesz, ha építkezésbe vágunk bele, vagy egy meglévő ingatlanunkat újítjuk fel, hiszen a vízvezetékekkel kapcsolatos munkákat ő tudja elvégezni. A legjobban akkor járunk, ha az elejétől a végéig (majd később is a szükséges javítások elvégzésére) egy embert vagy egy csapatot bízunk meg a munkák elvégzésével, akik végig kézben tartják a feladatokat, így tudni fogják, hol, merre haladnak a vízvezetékek, milyen technikákat, módszereket alkalmaztak azok kiépítésekor.

A vízszerelők ebben az esetben nem csupán a vezetékeket helyezik el a falba, padlóba, hanem beállítják, és ami még fontosabb: bekötik a szanitereket (mosdókagylót, kádat vagy zuhanyzót, beállítják a WC-csészét, bidét), és minden egyebet, amit a megrendelők szeretnének.

Fontos tudnunk, hogy a vízvezetékek idővel elhasználódnak, a víz jelenléte miatt korrodálódnak, ezért bizonyos időközönként (10-20 év) cseréjük szükséges. Gondoljunk erre, ha lakásfelújításban vagy lakás átalakításban gondolkodunk, hiszen ilyenkor egy füst alatt elintézhetjük a falban futó csövek cseréjét is, ami akkor ugyan nagyobb költség- és időráfordítással jár, ám még mindig jobb, mint ha később a felújított lakást kellene újra szétverni egy elhasználódott és emiatt a vizet áteresztő vezeték miatt!

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük