Egyéb

Dugulással küzd? Segítünk!

dugulás megszüntetése a fürdőszobában

A konyhában vagy a fürdőszobában a lefolyóknál fellépő dugulásos problémák sokak életét keserítik meg rendszeresen. A dugulásokat azonban némi odafigyeléssel ki lehet iktatni az életünkből, vagy könnyedén eltávolíthatjuk mi magunk is.

Legyen körültekintő!

Akár a konyhai lefolyókat, akár a fürdőszobai lefolyókat tekintjük, azok dugulása némi körültekintéssel megelőzhető. Egyetlen elvet szükséges csak betartanunk: ne kerüljön olyan tárgy a lefolyóba, ami nem oda való. Könnyű ezt mondani, gondolhatjuk. Pedig, ha sikerül ehhez az egyszerű elvhez hozzászoktatni magunkat, akkor teljesen természetessé, a mindennapok részévé válik az a szokás, hogy semmi olyat nem juttatunk a lefolyóba, ami annak a dugulását okozhatja.

A konyhában például az ételmaradékok, különféle zsíros, olajos szennyeződések, csont képesek a leginkább dugulást okozni. Lévén a konyhai lefolyónak viszonylag nagy szifonja, először nem vesszük észre a problémát, hiszen abban gyűlnek a szennyeződések, míg már olyan sok lesz belőlük, hogy a lefolyó teljes dugulását okozzák. Ezt a fázist szokták először észrevenni a háziasszonyok: a mosogatólé először csak lassan, majd egyáltalán nem folyik le a lefolyón. A dugulást ebben az esetben mi magunk is eltávolíthatjuk: a szifon szétszerelésével és kitisztításával. Ilyenkor szükségtelen erős vegyszereket a lefolyóba öntenünk, hiszen csak átmenetileg oldják meg a problémát, és a végén úgyis a szifon szétszerelésénél kötünk ki. És hogy mit tehetünk még? A tányérokat, edényeket tisztítsuk meg az ételmaradékoktól, mielőtt elmosogatnánk őket, és zsírtalanítsuk őket, amennyire csak lehet (például egy szalvéta segítségével). Így kisebb eséllyel és sokkal ritkábban kell szembenéznünk a konyhai mosogató dugulásával.

A fürdőszobában a haj- és szőrszálak, a szappanmaradványok, fogkrém- és egyéb tisztálkodószerek maradékai okozhatnak gondot a kád és a mosdó lefolyójánál. Hogy az ezek által okozott dugulást elkerüljük, tegyünk szűrőt a lefolyóba, és azt minden használat után tisztítsuk ki! Ha már kialakult a dugulás, és a víz csak lassan folyik le, akkor szintén a lefolyó szétszerelésével segíthetünk a problémán. A jó hír az, hogy ezeken a helyeken a dugulás nem messze a lefolyótól szokott kialakulni, amit bárki elérhet, bármilyen eszköz nélkül. Ha a probléma mélyebben keletkezett, vagyis a lefolyó szétszerelése sem hozott eredményt, akkor mindenképpen hívjunk duguláselhárítót, akik profin elhárítják a dugulást speciális eszközeikkel. Budapest egész területén jól kiépített duguláselhárító-hálózat létezik, sokan közülük éjjel-nappal hívhatók.

A WC esetében a nagyobb tárgyak szokták a problémát okozni, sok esetben a tulajdonosok észre sem veszik, hogy mi esett a WC-be, ami azután gondot okoz. Előfordulhat, hogy beleesik egy szivacs, egy ruhadarab, gyakran WC-papír guriga, amelyek később a dugulást okozzák. Eltávolításuk szakembert kíván, hiszen a WC esetében nem rendelkezünk házilag olyan eszközökkel, amelyekkel könnyen eltávolíthatnánk a dugulást okozó tárgyakat.

Házi szerekkel is!

Ha már kialakult a dugulás, akkor azok nagy része sikeresen eltávolítható környezetbarát, házi szerekkel is, nem kell azonnal a boltba rohannunk drasztikus és durván ható szerekért. Csodákat művelhetünk az ecet, vagy ecet és szódabikarbóna párosításával. Érdemes kipróbálnunk emellett a sütőpor, bórax, konyhasó vagy a forró víz kiváló hatását is.

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük