Futás

Milyen ruhában fussunk ősszel és télen?

futás télen ruha

A kezdő futók általában késő tavasszal és nyáron kezdenek el futni. De sajnos sokan a hideg közeledtével abbahagyják a futást. Ennek oka, hogy nem tudják, hogyan öltözködjenek a futáshoz a hidegebb időszakokban. Most nekik próbálok meg segíteni.

Az első dolog, amit tudni kell, hogy attól, hogy hidegebbre vált az idő nem kell felhagyni a futással, vagy fitnessterembe vonulni. A helyes öltözködéssel a hideg problémája kiküszöbölhető, és a szabadtéri futás rengeteg élményt nyújt. Hogy mik ezek?

  • kevesebben vannak az utakon: az egyik ilyen előny, hogy télen kevesebben vannak a szabadban, így a futás nagyobb szabadságélményt biztosít
  • több D vitamin: a téli depressziós időszakban nagyon fontos kedélyállapotunk szempontjából, hogy megfelelő mennyiségű napfényhez jussunk hozzá. Ez javítja kedélyállapotunkat, de szervezetünk D vitamin ellátásban is segítséget nyújt.
  • izgalmasabb: a fitnessteremhez képest a szabadtéri futás sokkal több izgalmat és élményt kínál, kár lenne kihagyni!

Most már talán sikerült meggyőznöm téged, hogy kár lenne feladni a futást a hideg közeledtével, tehát jöhetnek a jó tanácsok.

Hogyan öltözködjünk a futáshoz?

A legfontosabb a réteges öltözködés. Ma már a fashion webshopokban, vagy a kifejezetten outdoor üzletekben széles választékát találod a futóruházatoknak. A téli időszakban akár három réteg ruhára is szükség lehet, aki jobban bírja a hideget, annak kettő is elegendő lehet.

Nagyon fontos szabály, hogy a legalsó réteg olyan ruhából álljon, ami átengedi a nedvességet. A pamutpóló összegyűjti az izzadságot, és a nedvesség miatt könnyen megfázhatunk, ezt feltétlenül kerüljük el.

Igen fontos, sőt kötelező a téli időszakban a sapka és a kesztyű viselete. Testünk igen sok hőt veszít ezeken a testfelületeken, ezért ezeket minden esetben fedni szükséges. Nagy hidegben a fülünk és az ujjaink hűlnek át a leggyorsabbat, ezeket fokozottan védjük.

Öltözködjünk az időjáráshoz!

Igen fontos, hogy mindig az aktuális időjáráshoz kell öltözködni. Szeles időben a hőérzet, akár 10 C fokkal is hidegebb lehet, mint amennyit a hőmérő mutat, ezt tartsuk észben. Ne a tegnapi ruhát vegyük fel automatikusan. Sokat számít hőérzet szempontjából az is, hogy süt-e a nap, illetve, hogy milyen a levegő páratartalma.

Mindenkinek egyéni a hőérzete

Fontos az is, hogy a hőérzet személyenként változó. Ezét ne másokhoz öltözködjünk, hanem saját szervezetünk jelzéseire figyeljünk oda. Ökölszabály, hogy futás közben a hőérzet 15 C fokkal emelkedik. Ez alapján már nagyjából ki tudod kalkulálni mennyi és milyen ruhadarabra van szükséged.

Ha három rétegű ruhát hordasz, akkor a középső réteg a hőérzetet biztosítja, míg a felső feladata a nedvesség kizárása, így akár télen esőben és hóban is tudsz futni.

Megfázás

Sokan azért kerülik a téli futást, mert félnek a megfázástól. Ez azonban csak mítosz, ha jó a légzőtechnikánk, akkor a hideg levegőt az orrunkon keresztül szívjuk be, ami felmelegszik útközben, így kikerülhető a megfázás. Amire inkább ügyelni kell az a szmogos időszak. Ha ilyen időjárás van, akkor a futást időzítsük a napsütéses időszakokra, mert ilyenkor csökken a légszennyező anyagok mennyisége

Fuss most!

Remélem sikerült kedvet csinálni a tél futáshoz. Ne feledd, ha jól öltözködsz, akkor a téli futás ugyan olyan, sőt különlegesebb élmény lehet, mint a nyári futás. Kezd el most!

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük