Futás

Az 5 legjobb kutyafajta futáshoz

kutya futás

Ha valaki eleve szeret sportolni, vagy fittsége és egészsége érdekében adja futásra a fejét, esetleg súlyfeleslegétől szeretne megszabadulni, ám egyedül nem élvezet számára az egész és így inkább bele sem kezd, az válasszon egy hűséges négylábú edzőtársat maga mellé eme időtöltéshez!

Nem titok, hogy a futás igen hasznos több szempontból is, azonban magányosan űzve kétségkívül nem túl élvezetes és monoton lehet, ami egy idő után afelé tendál minket, hogy abbahagyjuk, hiszen elvész a kezdeti lelkesedés és motiváltság. Ezt megelőzendő, hívjunk magunkkal egy szinte örökmozgó társat, aki nem csak kitűnő futópartner lesz, hanem a kellő lelkesítést is mindig megkaphatjuk tőle!

Aktív társas kikapcsolódás

A rendszeres mozgás nem csak az ember számára hasznos, a kutyának épp úgy szüksége van rá és igényli is, így futáskor nincs nála jobb társ. A sportos életmódhoz megfelelően megválasztott kutyafajta mindig szívesen velünk fog tartani, egyszer sem fog kibúvót keresni, hogy ő bizony most ezért meg azért nem jön, sőt, örömest fog ráugrani a feladatra minden egyes alkalommal és az sem fog neki számítani, hogy épp süt a nap vagy egyik az eső, kora reggel van vagy késő este. Viszont mindenképp ügyelni kell nem csak a saját egészségünkre és igényeinkre, hanem az övére is!

Mire figyeljünk kutyás futóként?

Feltétlenül ismernünk kell a kutyánkat, mielőtt közös futásba kezdünk! Ha kifejezetten ehhez a sporthoz választunk kutyát, legyünk előbb biztosak annak alapvetően jó egészségi állapotában, amihez célszerű állatorvos segítségét igénybe venni! További pár fontos szempont még: rövidlábú kutya nem alkalmas futósporthoz, sem a túl nagy testűek, ahogyan az 1 év alattiak sem, illetve az idősebb korúak és az elhízottak.

Szintén ne válasszunk túlmelegedésre hajlamos fajtát (turcsi, rövid orrúak)! Valamint a futás jellegétől függ a kutya fajtája is, hiszen nem mindegyik bírja egyformán a tempót és a távot, és van, amelyik inkább megáll minden bokornál szaglászni, vagy kisállatot kergetni, mintsem stabilan és hosszan mellettünk haladjon. Mindig legyen nálunk futópóráz, szájkosár, itató s nem jéghideg víz, és ne futtassuk a kutyát kemény, aszfaltos, sem felforrósodott betonon! A mancsok épségének ellenőrzése minden futás előtt és után is kötelező, hiszen bármi beleállhat az állat lábába, fel is sértheti valami, hiszen az eb nem hord cipőt, mint mi. Minden futást könnyed sétával melegítsünk be, mert a négylábúnk ízülete is megsérülhet! Ideális, ha adott távon belül séta, kocogás és futás is váltogatja egymást.

Gondoskodjunk kullancsirtó nyakörvről vagy szerről is, valamint heti 1-2 pihenőnapról is a számára, nagy hőségben és tűző napon pedig ne futtassuk! Ezen felül, ha jó a kutya-gazdi viszony és az eb már hallgat a vezényszavakra, kezdődhet is a futás!

futás kutyával

Az 5 legjobb kutyafajta futáshoz

Rövid távú futáshoz (5 km-nél kevesebb) egy vékonyabb testfelépítésű fajtát válasszunk hosszú lábakkal, amelyik erős izomzattal rendelkezik, s emiatt alkalmasabb a feladatra. Ilyen kutyafajta például az Agár, de a Vizsla is épp úgy jó választás.

Hosszú távhoz egyenletes tempóhoz (10 km-nél több) leginkább egy vaskosabb izomzatú, közepes testalkatú, kitartó és energikus, nagy mozgásigényű kutya illik. Ilyenek jellemzően a vadász- és terelőkutyák is, így ide sorolható például a Jack Russel terrier, vagy amelyik szívós és akár a gyorsabb tempót is jól bírja, mint a Vizsla, ami egyébként akadályfutáshoz is kiváló társ, akárcsak az intelligens és gyorsan tanítható Border Collie.

Közepes távú futáshoz (5-10 km-es) nagyon jó partner az engedelmes és okos, jó állóképességű Labrador Retriever.

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük