Futás

Mobilalkalmazások futóknak – okostelefonra

futás mobilalkalmazással

A technika és a digitalizáció rohamos fejlődésnek köszönhetően az okostelefon térhódítása akkora mértékű lett, hogy az életnek mára talán már nincs is olyan területe, ahol elsőként ne a mobiljához nyúlna az ember. Mindennapjainkat, tevékenységeinket okostelefonon keresztül elérhető applikációk egész serege segíti és teszi könnyebbé. Jó vagy nem jó, de a lapos kis kütyü az emberhez nőtt és függővé vált tőle, főleg a fiatalabb generáció. De ha már így alakult, aknázzuk ki a benne rejlő alternatívákat s vegyük tényleges hasznát annak, hogy ez az eszköz mindig a táskánkban vagy zsebünkben lapul! Összeállításunk a newtrend.hu telefontok webáruház gyűjtése alapján készült.

Okostelefon pro és kontra

Modern korunk egyfajta ellustulást, elkényelmesedést is magával hozott, amit talán nem is érzékelünk kellőképp, de a valóság az a kutatások szerint is, hogy többet ülünk egyhelyben, kevesebbet mozgunk, miközben egyre több negatív behatás, stressz ér minket, ami pedig hosszútávon egészségünkre egyáltalán nincs jó hatással. Azonban okosmobilunk – ha már általánosságban véve úgyis annyi időt töltünk a használatával – kirángathat ebből a tespedésből, ha mi is okosak leszünk és tudatosan kihasználjuk az általa nyújtott opciókat.

A közösségi médián és egyéb függőséget okozó, kibervilági dolgokon túl is léteznek egyéb lehetőségek, melyekhez kis ketyerénk hozzáférést nyújt. Ilyen hasznos, letölthető alkalmazások például a testmozgási tevékenységekben segédkező applikációk, melyek praktikus támogatást és motivációt adnak a sportolni vágyóknak, virtuális személyi edző képében. A lehetőség szó szerint kéznél van, ne hagyjuk veszni, már csak egészségünk megóvása érdekében sem!

Legjobb ingyenes mobilalkalmazások futóknak, Android és iOs rendszerekhez

Endomondo – Talán az első a hasonló appok között, amit a futók a leggyakrabban használnak. Felülete átlátható, használata egyszerű, összességében kellemes élmény vele „dolgozni”. Segítségével leolvasható a kis képernyőről a megtett távolság, az időtartam, az elégetett kalóriák száma, és még GPS-es térképes útvonalkijelzés is rendelkezésre áll általa, amihez várható célba érkezési időt is kapunk egy meghatározott távhoz. Mi több, hangosan is tájékoztat ezekről, akárcsak egy edző. Közösségi funkciókat is támogat.

RunKeeper – Egy másik kiváló és népszerű futótárs távolság alapú teljesítmény méréséhez. Regisztráció után számos egyéb mérőszám és statisztika mellett jegyzi a tempót, a távot, a teljes edzésidőt, s még kihívásokat és emlékeztetőket is kaphatunk tőle. Nyomon követhető vele az egyéni fejlődés, és népszerű, letölthető futóútvonalak is szerezhetőek a segítségével. Hangtájékoztatásra is képes, valamint külső szenzorok, mérők csatlakoztathatóak hozzá.

Nike+ Run Club – Egy teljes körű futósegéd közösségi eszközökkel és zenelejátszóval. Edzésünket és fejlődésünket a hosszú távú tervekhez igazítja, amikhez tippeket is ad. GPS közreműködésével rögzíti a lefutott távot és sebességet, és ha szeretnénk, szurkolói tömeghanggal bíztat. Statisztikákat mutat, és még az időjárási körülményeket is diagnosztizálja. Az eredmények pedig összehasonlíthatóak más futókéval.

A fentieken túl természetesen még számos, futáshoz használható mobilapplikáció létezik, ingyenes és fizetős változatban is (pl. SportsTracker, Google My Tracks, MapMyRun, Runtastic, Strava, Tep, Zombies Run!, Futótárs, GhostRacer, Fitapp, Weight Loss running…), és valamennyi hasznos segéd lehet egyéb sportokban is (kerékpár, kajak, fitness, síelés stb.). Többüknél pedig további érdekes opció érhető el előfizetéssel.

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük