Futás

Hogyan válassz futócipőt?

futócipő választás

Ha teljesen kezdő vagy még a futás világában, elkövetheted azt a hibát, hogy megelégszel egy régi tornacipővel – úgy gondolhatod, hogy felesleges erre költeni, mert igen borsos az ára egy minőségi futócipőnek, és hát amúgy is, „jó lesz az, ami ott van a szekrényben, másra úgy sem használod”.

Ha ennek a gondolatmenetnek magad is áldozatául estél –mint ahogy anno én is – ez a cikk neked szól – segíteni fog, hogy megtaláld a számodra ideális társat a futáshoz.

Egy nem megfelelően megválasztott futócipő maradandó károsodásokat is okozhat – nem csak a lábfejedben, de az ízületekben, a gerincben, és az egész testben is – hiszen nem ad megfelelő tartást, miközben rójuk a kilométereket. Ha ezeket mérlegeled, magad is láthatod, hogy érdemes beruházni egy futócipőre – ezzel nemcsak, hogy megóvod egészséged, de még ösztönzésként is hathat, hogy invesztáltál az új hobbidba (legalábbis nekem az járt sokszor a fejemben motiváció híján, hogy ha már költöttem rá, akkor tessék használni is).

Elsősorban azt kell figyelembe venned, hogy hol is szeretnéd használni – az ízületeidnek nem mindegy, hogy aszfalton vagy terepen futsz. De mi a különbség?

A terepre készült cipőknek a talpa bordás, így jobban tapad, emellett sarokmagasítás híján könnyebb benne a dombokról való lejutás is. A terepcipőket egy vízhatlan borítással is ellátják, így nyugodt szívvel járhatsz-kelhetsz velük akár még az erdőben is egy kis eső után – azért vigyázz, az elcsúszástól még a legszuperebb terepcipő sem ment meg! Az aszfaltra készült cipők szivacsosabb, „levegősebb” talppal vannak ellátva, kiegyensúlyozzák a kemény aszfalt ellenállását – ezekkel azonban nem célszerű pocsolyás területen futni, hiszen legtöbbjük nem vízálló.

Mire figyelj oda vásárláskor?

Nem a külső a lényeg! Természetesen mindenki szívesebben vesz fel egy szép színekben pompázó darabot, de az ízületeid többre értékelnek egy jól kialakított, a lábhoz illetve a testtartáshoz megfelelően kiválasztott cipőt. Egy átlagos futócipő élettartama körülbelül 1000 km – és amennyire mellékes a kinézete egy-egy cipőnek, annyira fontos, hogy tartós anyagból készüljön, az egyes elemei pedig varrással rögzüljenek egymáshoz.

Mindig nézd meg a készítés dátumát! Bármennyire is meglepő, de egy futócipőnek is „lejárhat a szavatossága”, persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy megbüdösödik. J Könnyen előfordulhat, hogy a kiszemelted már évek óta áll az üzlet polcain vagy raktárban – egy idő után az anyag így is kifáradhat, a cipő pedig tönkremegy az első pár használat után.

Ha eldöntötted, hogy befektetsz egy futócipőbe, érdemesebb a vásárlást délután lebonyolítani – ekkorra lábfej megduzzad, csakúgy, mint futás közben. Így futás alatt sem fog szorítani a cipő.

Hasznos tippek az üzletben:

  • Okvetlen kérd szakértő segítségét, mivel nem mindegy, mióta, mennyit és hogyan szoktál futni.
  • Amikor megtalálod a látszólag megfelelő darabot, mindenképp próbáld fel és tegyél meg benne egy kisebb kört futást imitálva. Lehet, hogy kényelmetlen az üzletben futkározni, miközben tele van idegen emberekkel, viszont ez a legjobb módja, hogy kiderüljön, valóban passzol-e a lábadra a kiszemelt cipő.
  • Ha volt, figyeld meg korábban használt futócipőd talpának kopásait illetve a cipő deformációját, és ezt is vedd figyelembe, amikor újat vásárolsz.
  • Válassz egy számmal nagyobbat, mint amilyen az utcai cipőd, mivel futás közben a láb jobban „szétlapul”, így több helyre van szüksége.

 

Címkék

About the author

Komjáti Ágnes

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük