Futás

Megtanulhatunk-e futni könyvből?

Napjainkban a sport és a mozgás népszerűsége folyamatosan nő, és ezzel párhuzamosan egyre több könyvet is kiadnak a sporttól. De megtanulható-e a futás könyvből? Egyáltalán, van-e értelműk ezeknek a könyveknek?

A kérdésre a válasz igen és nem. Egy mozgásról szóló könyvnek akkor van értelme, ha azt nem csak olvassák, hanem használják is. Ugye te is ismered azokat a fotelhuszárokat, akiknek halmokban állnak otthon a fitness cédék és könyvtárnyi irodalma van a legújabb edzéstervekről? Már csak egy dolog hiányzik náluk: maga a mozgás.

Összeszedtük pontokban, hogy mikor és kinek éri meg a mozgásról szóló könyveket megvásárolni!

  1. Motiváció

Ha eljutottunk ahhoz a felismeréshez, hogy többet kellene mozognunk, de még hiányzik a kellő motiváció vagy az utolsó lökés, akkor jó beruházás lehet egy mozgásáról szóló könyv. Ezekben a könyvekben gyakran összegyűjtik, mondjuk a futás mellett szóló egészségügyi érveket és felsorakoztatják azt is mit okoz a mozgásszegény életmód. Márpedig ez kellő motivációt jelenthet annak, aki a napjait egy irodában tölti. A jó könyv tehát motivál és inspirál a mozgásra. De ha egy könyvtől nem kezdesz kell futni, akkor a tizedektől sem fogsz, tehát motivációnak egy könyvnek elégnek kell lennie.

  1. Új mozgásformák megismerése

Zumba fintess, spinning, Street Workout. Ma már szinte hetente jelennek meg az új mozgásformák és edzéstervek, amelyekről néhány éve még hallani sem lehetett, vagy talán nem is léteztek. Bizony nem könnyű évekig ugyan azt az edzéstervet végrehajtani, gyakran érdemes valami újat megtanulni, hogy változatosabbá, és ezzel együtt örömtelibbé tegyük a napi sportot. Ebben segíthet egy jó könyv, ami megismertet egy új sport alapjaival és kedvet csinálhat hozzá. Egy ilyen könyv jó ajándék lehet kezdő sportolóknak, de már profi fitness guruknak is.

  1. A technika tökéletesítése

Van aki úgy kezd el sportolni, hogy nem néz szakirodalmat, ismerőseid körében nincsenek aktív futók, egyszerűen csak belevág. Ez dicséretes, de egyben kockázatos is. Sajnos ilyenkor rögzülhet egy káros mozgásforma, aminek később sérülés lehet a vége. ilyenkor célszerű megkeresni egy edzőt, vagy megvásárolni egy jó szakmai könyvet, ami megismertet az adott sport alapjaival, kockázataival, és képes arra, hogy megtanítson a helyes technikákra, vagy legalább arra, hogy felismertesse, nem a megfelelő technikát használod. Aki komolyan gondolja a sportolást annak ez a lépés mindenképpen ajánlott.

  1. Ha szerelmes vagy a futásba

Egy kezdőnek nehéz ezt elhinni, de bizony eljön az a szakasz, amikor szerelmes lesz a futásba, vagy éppen a jógába. Mert élvezed és látod az eredményét is. Ilyenkor jön el az a szakasz, amikor szeretnél róla mindennél többet megtudni, utánaolvasni, élményeket megosztani, tökéletesíteni. Ilyenkor jöhet jól egy szakmai könyv is az aktuális Facebook csoport mellett, ahol a lelkesedés mellett elindulhatsz a profivá válás rögös útján is. Ha itt tartasz, akkor nem a képeskönyvek valók neked, hanem a profibb és szakmaibb könyvek. Szerencsére már ilyenek is léteznek a piacon.

Meg lehet-e tehát tanulni könyvből futni? Nos, a válasz az, hogy nem igazán, de tény, hogy a sportkönyvek fontos állomásai lehetnek az életednek. Vagy elindítanak az úton, vagy motiválnak, vagy profivá faragnak. Akármelyik is a te utad, vagy életszakaszod, ha nem veted meg a könyveket , érdemes bővíteni sport-tudásodat egy jó könyvvel.

Címkék

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük