Egészség

Miért híznak el a mai gyerekek?

gyermekkori elhízás

Napjainkban egyre komolyabb problémát jelent az elhízás és már nem csak a felnőtteket, hanem a gyermekeket is érinti.

Európában minden harmadik gyermek elhízott, és ez nincs másként Magyarországon sem. Idehaza minden negyedik gyermek tekinthető túlsúlyosnak.

A tendencia is ijesztő, mivel a túlsúlyos gyermekek száma az elmúlt 20 esztendőben háromszorosára emelkedett.

De mi áll az ijesztő tendencia mögött? A kérdés összetett, a két kulcsfaktor a táplálkozás és az egészségtelen életmód. Lásuk ezeket egy kicsit részletesebben!

Az egészségtelen életmód

Ha visszaemlékezünk gyermekkorunkra, két dolog biztosan elüt a mai gyermekek életétől: az első a számítógép, a másik a televízió. A rendszerváltás előtt élő gyermekek idejébe nem volt számítógép, és az egyetlen tv-adás sem volt túl vonzó a gyermekek számára. Ami fontos tényező, hogy a játékok száma is igen alacsony volt, azaz ha a gyermekek nem akartak unatkozni sok időt töltöttek a szabadban olyan játékokkal, amelyek sok mozgást igényeltek: ugrókötelezés, ugróiskola, foci, tollas. A példákat lehetne sorolni. Érdemes megnézni mi ma a sztárjáték a gyerekek körében: csillámtetkó készlet, intelligens gyurma, sylvanien families, és így tovább. Ami a közös jellemző ezen játékok körében az az, hogy nem igényel fizikai aktivitást, inkább a kézügyességet és a mentális képességeket fejleszti.

A lényeg: a mai gyerekek kevés időt töltenek a szabadban, sokkal többet bent a lakásban, és a játékaik zöme nem igényel aktív testmozgást.

Az eredmény nem csak az elhízás, de a mozgásszegény életmód más egészségügyi problémákat is eredményezhet hosszabb távon. De nézzük most a második tényezőt, az egészségtelen táplálkozást!

Az egészségtelen táplálkozás

Gasztroforradalom zajlik Magyarországon, sorra kapjuk a Michelin csillagokat, de sajnos ez az örömteli fordulat csak a felszínen igaz. A népesség nagy része ugyanis jelenleg is kfejezetten egészségtelen módon táplálkozik.

Megugrott a cukorfogyasztásunk, elég itt csak utalni a cukrozott italokra, üdítőkre, édességekre, ami különösen népszerű a gyermekek körében.

A másik probléma a gyorsételek terjedése. A gyorsételek jelemzője, hogy intenzív az ízük, szinte kivétel nélkül mindig tartalmaznak cukrot, és ezzel a hagyományos ételek nem tudnak versenyezni. A gyorsételeket ennek a két trükknek köszönhetően sokkal ízletesebbnek találjuk.

A túlzott kalóriabevitel a mozgásszegény életmóddal karöltve pedig egyenes utat jelent az elhízás felé.

Mit tehetünk?

Természetesen a gyermekkori elhívás elsősorban a szülő felelőssége. Bár vannak kivételek, és kedvezőtlen genetikai adottságok, valójában helyes, és a szülő által is követett táplálkozás és életvitel mellett, szinte garantálható, hogy a gyermekünk is követni fogja a gyermekkorában látott életvitelt, és ezzel elkerüli a gyermek- és felnőttkori elhízást.

Sportolj és táplálkozzunk tehát helyesen, ha magunkért nem is tesszük meg, tegyük meg gyermekeinkért.

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.