Edzés

Tabata-edzés, ha csak napi 4 perced van a mozgásra

tabata edzésterv

Nincs időm edzeni – ugye milyen ismerősen cseng ez a kifogás? Ezt akkor húzzuk elő a tarsolyunkból, mikor valamilyen indokot keresünk arra, hogy miért nem mozgunk rendszeresen.

A napi teendőket, a túlórákat, és az egyéb kihagyhatatlan feladatokat csak úgy sorakoztatjuk magunk előtt és közben azzal nyugtatgatjuk magunkat, hogy ezek miatt nincs időnk bármit is sportolni. A továbbiakban viszont nincs pardon, hiszen a Tabata-edzés kifejezetten azoknak ajánlott, akiknek nincs sok idejük a mozgásra, ám mégis látványos eredményeket szeretnének elérni. Nem csalás, nem ámítás, hiszen ilyen tényleg van, mindezt pedig a Tabata-edzés adja majd meg számodra!

Ha naponta csak 5 szabad perced van, ennyi is pont elég, sőt, még sok is, hiszen a Tabata- edzés mindössze egy 4 percet igénybevevő mozgásforma, aminek eredményessége abban rejlik, hogy nagyon magas intenzitású intervallum edzésként (HIIT) nagyon rövid, de nagyon intenzív testmozgással segít a zsírégetésben és a minél jobb fizikai állapot elérésében.

Ez az elmúlt években nagy népszerűségre szert tett edzésforma nem túl időigényes, ám annál hatékonyabb. Ezért is kedvelik olyan sokan…

Honnan jön a Tabata-edzés?

Már maga a neve is elég japánosan cseng, nem véletlenül, hiszen egy japán nemzetiségű sportorvos, bizonyos Izumi Tabata jött rá az edzés hatásosságára akkor, mikor hazája gyorskorcsolya csapatát segítette. Abból az alapgondolatból indult ki, hogy valamilyen egyensúlyt kell teremteni az alacsonyabb és magasabb intenzitású edzéselemek között.

Tesztcsoportokra osztotta a versenyzőket, akiket hat héten át figyelt meg úgy, hogy közben különböző intenzitású edzésformákat végeztetett velük. Az egyik csapat heti 5 alkalommal egyórás közepes intenzitású edzést végzett, míg a másik heti 4 nap magas intenzitással végzett gyakorlatokat, ám mindössze csak 4 percig.

Mi az a Tabata-edzés?

A Tabata lényege, hogy 20 másodperc rendkívül intenzív mozgás és 10 másodperc szünet váltogatja egymás, de összesen csak 4 percig. Ezzel a módszerrel egyszerre növelhető az izomtömeg és fokozható a kitartás. Ez alatt a röpke 4 perc alatt magas intenzitású intervallum edzést (HIIT) végzünk kétféle szakaszra bontva: van a 20 másodpercig tartó intenzív mozgás és az azt követő 10 másodpercnyi szünet. A ciklust nyolc alkalommal kell megismételni ahhoz, hogy kijöjjön a 4 perc.

Kutatók bebizonyították, hogy ez az edzés azért igazán jó, mert amennyire rövid, annyira intenzív is. Sokkal hatásosabb, mintha órákat szenvednék a konditeremben vagy éppen rendszeresen futni járnánk. Mindez azért lehetséges, mert maga a pihenő csak feleannyi ideig tart, mint a mozgás, így a testünknek nincs alkalma teljesen regenerálódni, azaz körülbelül a sorozat fele után nem sokkal eljutunk a maximális oxigénfelvételig.

Mire van szükséged a Tabata-edzéshez otthon?

Magadon kívül csupán az elhatározásra, hogy mihamarabb belevágsz és végig is csinálod. Nem kellenek külön eszközök hozzá, saját testsúllyal is végezhetőek a gyakorlatok, de kipróbálhatsz közben ugrókötelet, boxzsákot, de akár valamilyen kardio gépet is.

Milyen előnyei vannak még a Tabata-edzésnek?

Ha fent felsoroltakkal még nem sikerült volna meggyőznünk, semmi gond, hiszen mire a cikk végére érsz, biztosan látni fogod már Te is, hogy még miért is járhatsz jól, ha a Tabata-edzés mellett döntesz.

Például kisebb az esélye annak, hogy edzés közben lesérülsz, ám mindig figyelj oda a kellő bemelegítésre. Anélkül nem is érdemes nekilátnod, de az edzést követő nyújtásról se feledkezz meg. Ha ezeket a lépéseket betartod, még mindig alig negyedórát vesz majd el az életedből a testmozgás, beleszámolva a bemelegítést és a nyújtást is. Ez pedig nagyon vállalható még akkor is, ha amúgy nagyon elfoglalt lennél.

A Tabata még remek zsírégető is, ezért ha gyorsan és látványosan szeretnél fogyni, ettől jobbat nem is tudnánk neked javasolni. Jobb, mint a hagyományos kardió, az eredmény pedig rövid időn belül látható lesz. De nem csak fogyaszt, hanem segít az izomépítésben is.

Ennek az edzésnek a hatása akkor is tart, mikor Te már a kanapén ücsörögsz. Mint ahogy a többi HIIT edzés, ez is felgyorsítja az anyagcserét, hatása pedig bőven az edzés után is tart, akár a testmozgást követő 48 órában is magasabb lehet az oxigén felhasználása.

Tabata-edzés gyakorlatok

Még mielőtt azt hinnéd, hogy a Tabatát csak profi sportolóknak érdemes elkezdeni, el kell, hogy mondjuk, hogy még akkor is belevághatsz, ha ez idáig nem mozogtál volna igazából semmit.

A lényeg úgyis csak annyi, hogy 20 másodperc maximális intenzitású edzést végezz, majd utána engedj meg magadnak 10 másodperc pihenőt. Csinálj ebből 8 sorozatot és már kész is.

Nem mindig az a jó, ha túlerőlteted magad! És, hogy milyen gyakorlatok végezz?

A lista végtelen hosszú és változatos, így soha nem fogsz ráunni, főleg ha okosan váltogatod a gyakorlatokat.

Kipróbálhatod a Tabatát futás, úszás, lépcsőzés, guggolás, kerékpározás, húzódzkodás, fekvőtámaszozás közben is.

Nagyon hosszú a sor, de a lényeg mindig az, hogy minél nagyobb izomcsoportot dolgoztass meg, illetve tartsd magad az előzetesen beállított tervedhez.

Ennek az edzésmódszernek az a lényege, hogy saját magad állíthatod össze az edzésedet, az edzettségednek megfelelő erősségű gyakorlatokból, csupán az a fontos, hogy azt magadhoz képest a legnagyobb erőbedobással végezd.

Ehhez az edzéshez nem szükséges edzőterembe se menned, így akár otthon, akár a szabadban is csinálhatod a gyakorlatokat.

De hogy könnyebb legyen elkezdeni a cikkben számos videót mutatunk, ami segíthet a kezdésben:

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük