Edzés

Fenékformáló gyakorlatok: 9 szuper módszer, amit otthon is elvégezhetsz!

fenékformáló gyakorlatok

Bár alapvetően az életünk nagy részét ülve töltjük, a fenékkérdés mégis kardinális kérdés, ha az alakunkról van szó. Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy elrejtsük az egyenetlenségeit, például erre találták ki a push up vagy fenékformáló farmereket és bugyikat is. De a legtöbben mégis a „csalások” helyett, inkább komolyabb gondot fordítunk edzésük során arra, hogy formássá „dolgozzuk” a popsinkat.

Egy ellaposodott, idomtalan fenék birtokosai több dolog miatt is lehetünk: állhat a háttérben a rendszeres ülőmunka, az elhízás, de még a genetika is. Viszont a jó hír, hogy mint minden testrészünk, ez is alakítható kedvünkre, csupán elszántságra, kitartásra, rendszerességre és természetesen a megfelelő gyakorlatokra lesz szükségünk hozzá.

Ha Te is komoly célként tűzted ki, hogy bizony az év második felében megpróbálsz rádolgozni a popsidra, hogy egy életre elfelejthesd a fenékformáló farmereket, akkor itt van néhány gyakorlat, ami kifejezetten ezt a területet célozza meg. Ha pedig mindig is irigykedve nézted a két szuper csinos énekesnő, J.Lo és Beyoncé formás fenekét, tudd, hogy ők sem ilyen idomokkal születtek. Jó néhány gyakorlatot végeznek rendszeresen az alábbiak közül is azért, hogy így nézzenek ki.

Guggolás saját testsúllyal vagy súlyzóval

Bár a sulis tesiórák rendszeres visszatérője volt ez a gyakorlat, akkor még nem gondoltunk arra, hogy egyszer hasznát is vehetjük a guggolásnak. Ha úgy döntenél, hogy belevágsz a fenékformálásba, ez az egyik legjobb gyakorlat, amivel csak kezdheted. Ha saját testsúllyal végzed, próbálj meg minél mélyebbre lemenni, de a gerincedet mindig tartsd egyenesen. Ha azt szeretnéd, hogy a térdeid és a hátad ne mozogjon, próbáld a tenyered a mellkasod előtt tartani, és egyenesítsd ki a könyököd. Továbbmerészkedve, megpróbálhatod ugyanezt, csak a mellkasod előtt súlyzót tarts, és azzal guggolj. Ez a gyakorlat nagyon gyorsan megerősíti a feneked, javítja a flexibilitásodat, és erősít is.

Itt egy szuper videó a gyakorlatról:

Hátsó lábemelés

Térdelj le, kezeidet tedd ki magad elé egyenesen, mintha csak fekvőtámaszra készülnél, majd emeld fel az egyik lábad hátul a magasba. Tartsd, ameddig tudod, majd jöhet ugyanez a másik lábaddal is. Ne felejts el az ilyen és ehhez hasonló gyakorlatok előtt bemelegíteni, nehogy sérülés legyen a vége, hiszen bármennyire is egyszerűnek tűnik elsőre ez a gyakorlat, nagyon megterhelő lehet még az elején.

Oldalsó lábemelés

Ezzel a gyakorlattal is biztosan találkoztál már, de nem biztos, hogy úgy gondoltál eddig rá, mint az, ami majd formás feneket eredményez. Pedig igen, úgyhogy ajánlott ezzel is próbálkoznod. Azért, hogy ne nyomjon a talaj, teríts le egy tornaszőnyeget a földre, majd feküdj az oldaladra és emeld fel az egyik lábad, majd lassan ereszd le és emeld a másikat úgy, hogy már a másik oldaladra fordultál. Ez nemcsak a fenekedet erősíti, de a lábizmaidat is.

Lóállás

Ha nem teljesen idegenek számodra a különféle harcművészetek, biztosan láttál már ehhez hasonló pózt is. A lóállás sok harcművészet alapgyakorlata, és emellett tökéletes módja a combok és a fenék izomzatának és méretének a növelésére. Állj nagyon nagy terpeszbe, amennyire csak tudsz, aztán guggolj úgy, mintha csak egy székre akarnál leülni. A combjaid viszont mindig legyenek párhuzamosak a talajjal. Eleinte mindenhol feszülni fog, de ne add fel, viszont arra figyelj, hogy addig csináld a gyakorlatot, ameddig az kényelmes. Ne ijedj meg attól, ha csak néhány másodpercet bírsz ki eleinte ebben a pózban, a kezdőknek egy perc is elég, míg elég gyakorlás mellett egy idő után meg tudsz maradni így akár 5-10 percig is.

Fellépés padra

A fellépés igazi dinamikus edzés, főleg ha helyesen csinálod, akkor biztosan megdolgoztatod vele a farmizmaidat is. Szükséged lesz hozzá akár kezdetben egy alacsonyabb székre, de be is szerezhetsz egy spéci platformot, ami magasabban helyezkedjen el, mint a térded. Ha székkel gyakorolsz, igyekezz minél stabilabbá tenni azt. Lépj egyik lábaddal fel, helyezd át a testsúlyod erre a lábadra és emelkedj annyira magasra, amennyire csak tudsz. Ezután térj vissza lassan a kiindulópontba és cserélj lábat. Ha túl unalmasnak találod, rendszeres lépcsőzéssel is kiválthatod ezt a gyakorlatot, hiszen köztudott, hogy annak, aki sokat lépcsőzik, csinosodik a feneke is, szóval hajrá!

Híd

Ez a gyakorlat is alap volt a testnevelés órákon és talán jobban is kedvelted, mert nem volt olyan megerőltető, mint a guggolás, viszont nagyon kényelmesen nyújtotta a testedet. Feküdj a hátadra, talpadat és tenyeredet helyezd a padlóra, de kézujjaid a vállaid irányába mutassanak. Szépen lassan emelkedj fel, kezed és lábad segítségével pedig támaszkodj meg. Ha sikerül hidat csinálnod, próbáld kitartani ezt a pozíciót 30–60 másodpercig. Ez a gyakorlat igazán szépen formálja feneket, lábat és vállakat is.

Fenékformálás fitneszlabdával

Ha van a közeledben fitneszlabda, használhatod ezt is. Feküdj hanyatt, a lábszáradat pedig fektesd a labdára. A karjaiddal támaszd meg magad két oldalt. Emeld a csípődet a földtől annyira, hogy olyan egyenes legyél, mint egy deszka. Szépen lassan kezd el görgetni a labdát végig a lábszáradon a sarkad irányába. Közben hajlítsd be a térdeidet és emeld tovább a csípődet egészen addig, amíg a talpaid nem fekszenek fel teljesen a labdára. Lassan görgesd vissza magad a kiinduló pontra.

Kitörés

Ez is egy klasszikus fenékformáló gyakorlat, ami nemcsak a popsit, de a combot is megdolgoztatja. Állj összezárt lábakkal, majd hosszan lépj ki előre. Hajlítsd mindkét térdedet, a gerincedet tartsd egyenesen, az elől lévő térded derékszöget zárjon be, a hátul lévő pedig csaknem érintse a talajt. Ezután a lábaid segítségével told magad álló helyzetbe és ismételd meg a gyakorlatot, vagy a hátul lévő lábaddal lépsz előre, és így lábcserével végezheted a kitörést, mindig előre haladva.

A kutya és a tűzcsap

A végére hagytuk ezt a mókás pózt, amiben úgy nézhetsz ki, mint egy kutya, mikor éppen „megjelöl” egy tűzcsapot (vagy bármi mást). Ereszkedj négykézláb csípőszéles terpesszel, a karod pedig pont a vállad alá essen nyújtott könyökkel. Óvatosan feszítsd meg a hasizmodat, a hátadat pedig tartsd egyenesen. Utána emeld ki oldalra az egyik térdedet.

 

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük