Edzés

Szabad-e sminket viselni sportolás közben?

smink és edzőterem

Edzeni azért járunk, hogy egészségesek és fittek legyünk – és persze az sem utolsó szempont, hogy jól nézzünk ki. A konditerem a helyszíne az esztétikus és életerős test „létrehozásának” és karbantartásának – és bár erről megoszlanak a vélemények, koránt sem itt kell kifogástalanul kinéznünk. Olvass tovább, hogy megtudd, szabad-e sminket viselni sportolás közben!

A kérdésben az Oriszett.hu szakértőinek véleményét kértük ki. Elmondásuk szerint a szakértők és bőrgyógyászok szerint a kérdésre az egyértelmű válasz a NEM. Sminket viselni olyan helyzetekben eleve egyáltalán nem tanácsos, amikor a test – és ezáltal a bőr is – fokozottabb igénybevételnek van kitéve. Ide tartozik nem csak a sport, de a kemény fizikai munka, a strandolás, a szolárium, a szaunázás és egyéb hasonló jellegű tevékenységek. Az arc- és szemfestékek – még a természetes összetevőkből állók is – olyan apró szemcséket tartalmaznak, melyek az izzadás hatására elmozdulnak a helyükről, és a törölközés során mikrosérüléseket okoznak a bőrödön.

Ezek a szabad szemmel alig, vagy nem is látható sérülések középtávon igen komoly problémákat is okozhatnak, még akkor is, ha bőröd nem kifejezetten érzékeny. Az így megsebzett bőrfelületen keresztül bejuthatnak a bőrödbe azok a baktériumok, amelyek az izzadás során távoznak a szervezetből, és akár súlyos gyulladásokat, pattanásokat, illetve aknékat is előidézhetnek. Ha alapvetően nem is küzdesz semmilyen bőrproblémával, akkor is hetekre lehet szükség, hogy regenerálódjon az arcod – a hosszú távú problémákat pedig még nem is említettük.

Oriflames kép

Ilyen smink csak a magazinokban van egy edzőteremben, ne kövesd!

Ha rendszeresen sminkeled magad sportolás, edzés közben, hosszú távon sokkal többet ártasz arcbőrödnek, mint amennyi előnye lehet annak az egy-két órának, amíg szeretnél az edzőteremben is csinos és ápolt lenni. Az arcfestékek – főleg a gyengébb minőségűek – rendszeres használata alapvetően is öregíti a bőrt – viszont ha körültekintő vagy, és edzés előtt mindig alaposan eltávolítod a bőrödről ezeket az anyagokat, meg fogja hálálni a figyelmességet az arcod.

További előnye annak, ha ügyelsz a gondos sminkeltávolításra, hogy az edzés közben megnyílt pórusaid akadály nélkül tudnak a verejtékezés hatására tisztulni – a rendszeres mozgás ezért nem csak az alakodnak és az általános egészségügyi állapotodnak tesz jót, hanem a bőröd is egyre szebb lesz általa a természetes tisztulásnak köszönhetően. Azt azonban sose felejtsd el, hogy elegendő mennyiségű tiszta vizet is igyál az edzés során!

Tartsd szem előtt, hogy az edzőterembe nem azért jársz, hogy ott is kifogástalan legyen a megjelenésed – hanem azért, hogy ott megadd a testednek a szükséges „összetevőket” ahhoz, hogy a kitartó és következetes munkáddal a legjobbat hozd ki belőle. És még nem is említettük a legfontosabbat: ha nem a szétfolyó sminkeddel kell foglalkoznod egyfolytában, sokkal nagyobb intenzitással tudsz majd koncentrálni a gyakorlatok helyes kivitelezésére, ami rövidebb időn belül fog látványos eredményekre vezetni!

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük