Edzés

Alakformálási tippek a fürdőruhaszezon előtt

alakformálás

Igaz, hogy még csak január van, egy biztos: a tavasz – és vele együtt a vékonyabb, lengébb ruhaviselet is, SŐT, a bikini szezon – sokkal előbb megérkezik, mint ahogy azt most (és általában) gondoljuk. Évről évre így megy ez – mindig „hétfőtől” vagy „elsejétől” kezdünk sportolni és diétázni, mindig következő hónapban vesszük ki a kondi bérletet, illetve mindig a következő fizetés után vásárolunk egészségesebb alapanyagokat a főzéshez. Aztán pedig, a fürdőruhaszezon beköszöntével elkeseredetten kérjük a plusz egy gombóc fagyit, „most már mindegy!” felkiáltással. De idén minden másként lesz! Ehhez állítottunk össze egy kis útmutatót most nektek.

  • Életmód vagy diéta? Nagyon fontos, hogy eldöntsd: időszakosan akarsz pár kilót leadni, vagy szeretnél hosszútávon egy egészségesebb életet élni, élvezhető étrenddel és élhető szokásokkal. Ez nyilván függ attól, hogy mekkora súlytól szeretnél megszabadulni, és hogy mi a célod: tényleg csak szeretnél feszesebb, tónusosabb lenni, vagy 10-15 kiló mínusz kellene a kívánt alak eléréséhez. Ha ettől is több rajtad a feleslegnek tartott többlet, akkor érdemes lehet kikérned a háziorvosod és/vagy dietetikusod véleményét is a témában.
  • Felejtsd el a kínzó bűntudatot! Egy kis testmozgás és kevesebb bevitt (és persze jól megválogatott) kalória csodákra képes. Teresa Cutter séf az egészséges, mégis tartható életmód híve, szerinte a 80-20 százalékos szabály válik be a táplálkozásban is – a teljes tiltólistás diéták hamar kudarcba fulladhatnak, ám egy kis bűnözés néha belefér, ettől még nem dől össze a világ.
  • Több mozgás! Válaszd az autó vagy a tömegközlekedés helyett a biciklit vagy a sétát – mindkettő kifejezetten jót tesz a csontjaidnak és a vázizomrendszerednek is. A rendszeres séta bizonyítottan csökkenti az időskorban kialakuló csontritkulás esélyét, emellett jótékony hatással van a vérkeringésre, ami serkenti a bélmozgást, az pedig felpörgeti az anyagcserét. Alakformáláshoz kimondottan szuper választás lehet a heti egy-két alkalmas úszás is: az izmokat megdolgoztatja, a csontokat és a tüdőt kifejezetten erősíti, az ízületeket viszont kíméli. Amíg nem éred el a kívánt célt – de akár utána is, ha még szükségét érzed – ehhez a tevékenységhez bátran viselj egyrészes alakformáló fürdőruhát az uszodában.
  • Igyál elég folyadékot! A cukormentes italok nagyban hozzájárulnak az anyagcserédhez és ízületeid regenerációjához, ha eleget fogyasztasz belőlük. Folyadékpótlási célzattal azonban a zéró üdítők tiltólistásak: ezeket maximum „luxusból” fogyaszd, de ne szomjoltásra!
  • Biztos, hogy eszel elég vitamint? Akár gyakorivá is válhatnak a falási rohamok, ha nem fogyasztasz megfelelő mennyiségű vitamint. Amint ezek optimális mértékben lesznek jelen szervezetedben, biztosra veheted, hogy sokkal kevésbé leszel „kívánós”, a sóvárgás lassan kiszorul majd mindennapjaidból.
  • Rendszeres étkezés, kisebb tányér! Egyél napjában többször kisebb adagokat, ezeket pedig fogyaszd kisebb méretű, színes tányérról – a tudatalattit így könnyen be lehet csapni, a kevés étellel is jóllakottabbnak fogod magad érezni!

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük