Kerékpározás

Kerékpár választás útmutató: mérettáblázattal, típusokkal

kerékpár választás

A bicikli választásánál több tényezőt is figyelembe kell venni, hogy megtalálja az Ön számára leginkább megfelelő kerékpárt. Elsőként fontos megállapítani, hogy milyen célra fogja használni a biciklit. Szeretne utazni vele, sportolni, vagy csak szabadidős tevékenységekhez használni?

Alapvető kérdések bicikliválasztásnál: típus, felhasználás módja és méret

Az utazáshoz alkalmas bicikliknél fontos, hogy kényelmes legyen, és jól bírja a terhelést. Azoknak, akik sportolnak szeretnének a kerékpárral, fontos, hogy a bicikli stabil és gyors legyen. A szabadidős bicikliknél pedig a kényelem és az ár az elsődleges szempont.

Ha utazásra használja a biciklit, akkor javasolnék egy trekking, vagy touring kerékpárt, amelyek kényelmes üléspozícióval és jó minőségű, tartós alkatrészekkel rendelkeznek. Ha sportolni szeretne, akkor válasszon kerékpáros biciklit, amely stabil és gyors, és jól bírja a terhelést. Ha szabadidős tevékenységekhez használja, akkor válasszon komfortos, city biciklit, amely könnyen kezelhető és kényelmes.

Azt is javasolnám figyelembe venni a bicikli méretét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy jól fogja érezni magát rajta, és kényelmesen tudja vezetni. Az is fontos, hogy ellenőrizze az általános állapotot, és, hogy az alkatrészek újak-e és jó minőségűek-e.

Kerékpár típusok

KerékpártípusEdzettségi szintHasználat módja
Mountain bikeKözepes-magasTerep, off-road
Road bikeMagasAszfalt, versenyzés
Hybrid bikeAlacsony-közepesVárosi, utazás
Touring bikeKözepes-magasUtazás, hosszú távú kerékpározás
City bikeAlacsonyVárosi, mindennapi használat
Fixed-gear bikeMagasVersenyzés, edzés
CruiserAlacsonySzabadidő, kényelem
BMXMagasUgratás, trükkök
E-bikeAlacsony-közepesVárosi, utazás, segítség az edzésben

A fenti táblázat az egyes kerékpártípusokat, az ajánlott edzettségi szintet és a javasolt használati módot mutatja. Megjegyzendő, hogy ez csak általános ajánlás, és személyes preferenciák, célok és erőnlét szintje is befolyásolhatja a végleges választást.

Kerékpár méretválasztási tanácsok

A bicikli méretének kiválasztása nagyon fontos, hogy biztosítani tudja a kényelmet és a biztonságot a kerékpározás során. A bicikli méretének meghatározásához több szempontot is figyelembe kell venni, beleértve a testmagasságot, a láb hosszát és az ülés és a nyereg helyzetét.

Az alábbi lépések segítségével meghatározhatja a megfelelő bicikli méretet:

 • Mérd meg a magasságodat: Állj egy fal mellett, és mérj meg a magasságodat. A magasságodat cm-ben fogod használni a bicikli méret kiválasztásához.
 • Határozd meg a láb hosszodat: Helyezd a lábadat egy lapra, és jelöld meg a talp és a lábujjak közti területet. Mérj meg ezt a területet cm-ben, és ez lesz a láb hosszod.
 • Válaszd ki a megfelelő bicikli méretet: A biciklik méretét a kerék mérete alapján határozzák meg, és általában 26-28 colos kerékkel kaphatóak.

Bicikli méretválasztó-képlet

A következő képletek segítségével meghatározatod a számodra megfelelő bicikli méretet:

Magasság alapú méret: Magasságod (cm) x 0,685 = kerékméret (colban)

Láb hossz alapú méret: Láb hossz (cm) x 0,66 = kerékméret (colban)

Fontos megjegyezni, hogy ez csak egy általános képlet, és a valóságban egy kis eltérés lehetséges, mivel személyes preferenciák is befolyásolhatják a végső méretet. A legjobb, ha valóságosan próbálod ki a biciklit, és nézd meg, hogy melyikkel érzed magadat a legkényelmesebben.

Ezenkívül, ha már megtaláltad a megfelelő bicikli méretet, fontos lehet a nyereg és az ülés helyzetének a beállítása is.

Kerékpár nyergek típusai, és a nyeregválasztás szempontjai

A kerékpár nyereg típusai többféle lehetnek, és különböző célokra tervezték őket. Az alábbiakban felsorolok néhány leggyakoribb nyeregtípust, és mely célokra ajánljuk őket.

 • Touring Nyereg: A touring nyereg olyan kerékpározáshoz tervezték, amely hosszú távú utazást, és sok órás ülés időt jelent. Kényelmes üléspozícióval rendelkezik, és jól bírja a terhelést.
 • Racing Nyereg: A versenyzéshez tervezték, és gyors, sportos kerékpározáshoz ajánljuk. A nyereg hátulja rövidebb, és magasabb, hogy a kerékpárosnak lehetősége legyen a testét a legjobban használni a pedálozás során.
 • Comfort Nyereg: A komfort nyereg olyan kerékpározáshoz tervezték, ahol a kényelem a legfontosabb szempont. A nyereg szélessége nagyobb, és kényelmes üléspozícióval rendelkezik.
 • Triathlon Nyereg: A triatlon versenyzéshez tervezték, amely gyors és sportos kerékpározást jelent. A nyereg hátulja rövidebb, és magasabb, hogy a kerékpárosnak lehetősége legyen a testét a legjobban használni a pedálozás során, de emellett lehetőséget biztosít az aerodinamikai testhelyzet beállítására is.

Szabadidős Nyereg: A szabadidős nyereg olyan kerékpározáshoz tervezték, ahol a kényelem és a könnyű kezelhetőség a legfontosabb szempont. Általában kisebb nyereg, és kényelmes üléspozícióval rendelkezik.

Mindig fontos, hogy a nyereg pozícióját az egyéni igényeknek megfelelően beállítsd, hogy a lehető legkényelmesebben tudd használni a biciklit.

Kerékpár karbantartási feladatok

Mielőtt megvennéd a kerékpárt jó tudni, hogy van néhány alapvető karbantartási feladat, ami rád vár (vagy egy szervízre is bízhatod ezeket).

A kerékpár rendszeres karbantartása segít abban, hogy hosszú élettartamú és biztonságos legyen, miközben a használhatóságát is optimalizálja. A rendszeres karbantartás az alábbiakat tartalmazza:

 • Lánc tisztítása és kenése: A láncot rendszeresen tisztítani és kenni kell, hogy jó állapotban legyen, és hogy elkerüljük a túlzott abroncs és lánc kopását.
 • Abroncsnyomás ellenőrzése: Az abroncsokat rendszeresen ellenőrizni kell, hogy biztosak legyünk benne, hogy megfelelő nyomásban vannak-e. Az alacsony nyomású abroncsok növelik a kerékpár kopását, valamint növelik a balesetek valószínűségét
 • Fék ellenőrzése: A fékeket rendszeresen ellenőrizni kell, hogy biztosak legyünk benne, hogy megfelelően működnek-e. Ellenőrizni kell a féktárcsák és fékbetétek állapotát, valamint a fékvezetékek kopását.
 • Váltó ellenőrzése: A váltórendszert rendszeresen ellenőrizni kell, hogy biztosak legyünk benne, hogy megfelelően működik-e. Ellenőrizni kell a váltóvezetékek állapotát és a váltók helyzetét.
 • Csapágyak ellenőrzése: A kerékpár csapágyait rendszeresen ellenőrizni kell, hogy biztosak legyünk benne, hogy jó állapotban vannak-e. Csapágyzsír csere is esedékes lehet ha nem jó az állapotuk.
 • Nagyobb alkalmi karbantartás: Az alkalmi karbantartásokat gyakrabban kell végezni, ha a kerékpárt sokat használjuk, vagy ha a terepnek nagy igénybevételnek van kitéve. Az alkalmi karbantartások magukban foglalhatják a küllők, a nyeregcső, a pedálok és a kormánycsapágy cseréjét, valamint a fék- és váltórendszer teljes átvizsgálását.

A fentiek az általános karbantartási feladatok, de emellett érdemes konzultálni a kerékpár gyártójának ajánlásaival, és javaslataival, illetve lehet, hogy más javaslatok is lehetnek a konkrét kerékpárod esetén.

Edzésterv kezdő kerékpárosoknak

Ha megvetted a biciklit, és teljesen kezdő, vagy újrakezdő vagy, igényel némi időt és edzettséget, hogy újra élvezni tudd a kerékpározást.

Az alábbi öt lépéses edzésterv segítségével fokozatosan fejlesztheted kerékpározási képességeidet, hogy elérjed a célodat, hogy napi 25 km-t tekersz.

 • 1. lépés: Kezdd az alapokkal – Indulj el könnyű tempóban és rövid távokon, hogy hozzászokj az új kerékpárodhoz és az ülés pozíciójához. Egy hétig folytasd ezt a tempót, minden nap 15-20 perc alatt tekerj el 8-10 km-t.
 • 2. lépés: Növeld az intenzitást és a távot – A második hétben növeld az intenzitást és a tekerési időt, úgy, hogy minden nap 20-25 perc alatt tekerj el 12-15 km-t. Az edzéseknek legyenek könnyebb és nehezebb részei, amelyek segítenek a kondíciód fejlesztésében.
 • 3. lépés: Állítsd be az edzésed – A harmadik hétben kezdd el beállítani az edzésedet, hogy a célodhoz legyen megfelelő. A heti edzésprogramod tartalmazzon 2-3 könnyebb edzést, amelyek közül egy legyen rövidebb, ahol növelheted az intenzitást, és 2-3 nehezebb edzést, amelyek közül egy legyen hosszabb, hogy megszokd a hosszú távot.
 • 4. lépés: Növeld a távot – A negyedik hétben kezdd el növelni a tekerési távot, hogy elérjed a célodat, hogy napi 25 km-t tekersz.
 • 5. lépés: Tartani a formát – A célod elérését követően folytasd az edzéseket, és folyamatosan növeld a távot és az intenzitást, hogy megtartd a formádat és tovább fejleszd a kondíciódat.

Sikerült választani?

Remélem a fenti útmutató segítségével sikerült megtalálni álmaid kerékpárját. Egy jó választás akár életreszóló változásokat is hozhat az életedben!

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük