Kerékpározás

Biciklizés ősszel – praktikus tanácsok!

Kerékpározás ősszel

Az őszi időjárás fokozatos romlása, a levegő lehűlése és az esőzések megszaporodása sokakat elriaszthat a két kerékre pattanástól, még akkor is, ha egyébként szívesen teker valaki. Kerékpáros berkekben ezzel szemben úgy tartják, hogy nincs rossz idő, ha a ruha megfelelő. Tehát az ősz, a borús idő nem kell, hogy a bicajos szezon végét jelentse, ha ésszerűen öltözködünk fel, és betartjuk a szabályokat! Nagyon jól ki lehet használni ezeket a kissé csípősebb levegőjű napokat is, hogy feltöltekezhessünk még egy kicsit bicajozás közben a szabad levegőn, mielőtt beköszönt a tél, a valódi zord és kellemetlen idő. Ilyenkor, ha enyhébben is, de még kellemesen süt ránk a nap és csodaszép látványt tár elénk a természet ezernyi, pompás, hangulatos színével.

Borongós napok és kerékpározás? Miért ne!

Lendüljünk túl azon, hogy a meleg és verőfényes napsütéses idő végével kiráz minket a hideg a bicajra üléstől! A kerékpározás jó dolog, feltöltődés testnek, léleknek egyaránt. Ne hagyjuk hát, hogy a hidegebbre és szelesebbre forduló idő kedvünket szegje, csak tartsunk be néhány hasznos tanácsot és biztonsági óvintézkedést!

Az őszi szezonban reggel később kel fel a nap, este pedig hamarabb sötétedik. Ennél fogva fokozottan fontos, hogy elsősorban testi épségünket óvva, minden rendben legyen a kerékpár üzembiztos működésével! Ellenőrizzük minden elindulás előtt, hogy a kerékpárlámpa megfelelően működik, és fényvisszaverő kiegészítőkről is gondoskodjunk!

Mivel ősszel gyakoribbak lehetnek az esőzések, emiatt pedig a vizes, csúszós utak – különösen ott, ahol falevelek is ráhullottak -, nem árt, ha egy jó sárvédővel óvjuk a ruházatot, és a kerékpárgumit is lecseréljük egy jobban tapadó felületűre!

Az időjárás viszontagságai és a megfelelő bringás ruházat

A réteges öltözködés alap. Viszont a reggeli és esti hűvösebb levegő miatt nem érdemes lespórolni az ízületeket védő kiegészítő ruházatot, mint például a biciklis kesztyű, illetve a thermo béléssel ellátott kar-, láb- és térdmelegítő, de gondolni kell a könnyen összecsomagolható esőkabátra is, ezek ma már gyorsan beszerezhetőek bármely kerékpár webshopból.

A szaküzletekben beszerezhető, speciális anyagból szakszerűen elkészített, kerékpáros öltözet-kiegészítők remekül elvezetik az izzadságot és gyorsan száradnak, valamint kiváló hőtartással rendelkeznek. Ha 15-20 fok alá megy a hőmérséklet, ajánlott ezeket a darabokat viselni hagyományos öltözetünk mellett.

A ruha alá célszerű ún. aláöltözőt felvenni, esetleg egy hosszú ujjú, thermo béléses mezt. A felsőruházatot kombinálni lehet még thermo béléssel ellátott, kitűnő szélálló anyagból készült kerékpáros széldzsekivel, mely a masszív hidegnek is ellenáll és gyakorta vízálló is.

Alsóruházatból is megtalálhatjuk az évszaknak megfelelő darabot akár sportos, kantáros, akár sima, lezserebb nadrágos kivitelben. Ezek a hűvösebb időre való, kerékpáros nadrágok szintén thermo bélésesek, vannak, melyek streccsesek is, és térdrésznél szélálló anyaggal megerősítettek, hogy védjék az ízületeket.

S ne feledkezzünk meg a kiemelten fontos, megfelelő lábbeliről sem, melyek vízhatlan anyagukkal szintén a lábízületeket hivatottak védeni, és kiváló hőtartók, védik a lábakat a kihűléstől. Igény és pénztárca szerint választhatunk kifejezetten biciklizéshez készített, speciális cipőt, vagy kamáslit, melyet a saját lábbelink fölé húzhatunk fel. Utóbbiakból léteznek magas szárú, ill. bokáig érő darabok, valamint vastag és vékony falúak is, melyeket speciális kivitelezésű kerékpáros zoknival lehet kombinálni.

Címkék

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük