Kerékpározás

A kerékpározás jótékony hatásai

biciklizés és egészség

Amikor testsúlycsökkentés vagy pusztán a mozgás és az aktív kikapcsolódás öröme miatt sportolásra szánjuk el magunkat a legtöbben a hasznosat a kellemessel is össze szeretnénk kötni. A kerékpározás utóbbi szempontból az egyik legideálisabb választás. A napi rendszerességgel folytatott kerékpárhasználat nemcsak gondoskodik a kondíciónkról, de bringázás közben felfedezhetjük környezetünk szép természeti helyeit vagy éppen a lakókörnyezetünkhöz közel eső látványosságokat. Nem túlzás ugyanakkor, hogy a kerékpározás napjainkban valóságos reneszánszát éli, melyet nem pusztán vitathatatlan rekreációs hatásának köszönhet, de a napi szintű gépkocsi használathoz viszonyított olcsóságának, illetve a környezettudatosság jegyében egyre nagyobb teret foglaló felelősségérzetnek is. Cikkünkben – a localbike.hu írása alapján – összefoglaljuk a kerékpározás szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásait.

Bringázás és egészségmegőrzés

A kerékpározáson kívül, talán nincs még egy olyan sportág, amely nemtől és kortól függetlenül űzhető és nem kizárólag városban, de országúton, sőt akár szobabicikli segítségével még tévénézés közben is. A téma szakértői szerint a kerékpározást a fokozott állóképességet igénylő sportokhoz tartozik, mivel intenzív és hosszan tartó ciklikus mozgásból áll. Az ilyen folyamatos mozgást igénylő sportágak mindenekelőtt az izmainkra, a szív- és érrendszerre, a légzőszerveinkre és nem utolsó sorban az anyagcsere-folyamatokra gyakorolnak pozitív élettani hatást. Kiemelten fontos, hogy az első – nem kevés fáradsággal, izomlázzal valamint esetenként izomgörcsökkel járó – alkalmak után ne hagyjuk abba a kerékpározást, mivel jótékony hatásainak érvényesüléséhez hetekre van szükség.

Búcsú a szív- és érrendszeri betegségektől

A sportorvosok egyöntetű véleménye szerint a kerékpározás elsődleges egészségügyi vonatkozása, hogy karban tartja szív- és vérkeringési rendszerünket. Miközben bringázunk, nemcsak megemelkedik a légzésszámunk, hanem a szívizmok összehúzódásának és elernyedésének üteme is fokozódik. A vérnyomás és a pulzusszám emelkedésével vérkeringésünk is megélénkül. Utóbbinak köszönhetően testünk minden sejtje több oxigénhez jut, mint nyugalmi állapotban. Az orvosok azért is tanácsolják még a rendszeres kerékpározást, mert egyrészt növeli a szervezetünk terhelhetőségét, javítja fizikai állóképességünket és persze pozitív irányba befolyásolja a vér zsírsav- és lipidtartalmát. Bár szervezetünk a zsírt korlátlan mennyiségben képes raktározni, kerékpározással jelentősen befolyásolhatjuk a folyamatot. A profi kerékpárosok szerint a legideálisabb, ha 1-1,5 órát kerékpározunk egyfolytában, melynek köszönhetően egy óra leforgása alatt 500 kcal-t is elégethetünk, ami nagyjából 60-70 grammnyi zsírt jelent. Ez a tendencia egy hónapnyi rendszeres kerékpározással számolva 1,5 kg fogyást eredményezhet. 

Valóban minden izmot megmozgat!

A kerékpározás zsírégető hatásának köszönhetően ugyanakkor láthatóvá válnak az izmaink, a rendszeres igénybevétel szépíti az izomtónusunkat. A kerékpározás – például a futással ellentétben – nagyságrendekkel kevésbé terheli az ízületeinket. Kevesen tudják, de a bringázás a felsőtest izmait is hatékonyan formálja, hiszen kerékpározás közben testünk a saját stabilizálásához mozgósítja a hát- és hasizmokat. Azok, akik napi rendszerességgel nyeregbe pattannak, biztosra vehetik, hogy hamar izmosabb és erősebb lesz a vádlijuk. Arról nem is szólva, hogy a vádli erősítésén túl a kerékpározás az egész lábat formássá varázsolja.

 

 

 

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük