Kerékpározás

Hogyan válasszak biciklit? – Tuti tippek a döntéshez

bicikli választás

Aki most kezdene el biciklizni, vagy éppen most venne új kerékpárt komolyan döntés elé kerül: milyen biciklit válasszak? Ebben próbálunk meg most segíteni.

A méret a lényeg

Az első kérdés, hogy tisztában kell lenned a fizikai adottságaiddal, és itt most még nem az izomerőre gondolunk. A legfontosabb a testsúly és a testmagasság (és persze a nem).

Kezdő kerékpárosok azt gondolják, hogy elegendő a kerékátmérő ismerete, de ez távolról sem igaz. ami igazán meghatározó az a váz hossza. Ezt kell összevetni a használó testmagasságával. Ráadásul, hogy a kérdés még összetettebb legyen a különböző kerékpártípusok esetén más vázhossz javasolt a testmagasság függvényében.

És honnan tudhatjuk meg, hogy milyen testhosszhoz milyen vázméret szükséges? Nos, az igényesebb kerékpár webáruházakban adott kerékpárnál megtaláljuk a vázméret/testmagasság táblázatokat. És természetesen a szakáruházakban is tudnak segíteni.

Ezért is érdemes akár online akár offline szaküzletekben vásárolni, és nem a nagy bevásárlóközpontokból leakasztani a legolcsóbb biciklit. Ezekkel jó eséllyel kínlódás lesz a kerékpározás, nem pedig öröm. Szóval szánjuk rá az időt.

Ökölszabályként azt érdemes megjegyezni, hogy ha átlépjük a biciklit, akkor a felső csőnek nagyjából 2,5 centire kell lennie az ágyékunktól.

Ha a méretkérdésekben már eligazodtunk jöhet a következő lépés a típusválasztás

Kerékpártípus

A következő kérdés, hogy milyen típusú kerékpárt válasszunk. Ahhog, hogy erre válaszolni tudjuk, először tisztázni kell, hogy hol, milyen terepen és milyen gyakran akarjuk használni a kerékpárt. Lássuk a leggyakrabban használt típusokat és jellemzőiket:

  • országúti kerékpár: szokták versenybiciklinek is nevezni, kifejezetten országútra való, jó minőségű asztfalthoz, sportolásra. Igen vékony, és erősen döntött testhelyzet jár vele. ez azoknak ajánlott akik hétvégenként hosszabb országúti túrákat terveznek.
  • mountain bike: talán a legismertebb és legnépszerűbb típus, elsősorban változatos természetes terepre van tervezve, de sokan használják a városban is. A széles, bordázott kerék miatt azonban aszfalton kicsit lassú.
  • városi, vagy city bike: a klasszikus városi bicikli, 60-90 C fokos testhelyzet, váltós, vagy váltó nélküli kivitelben, ideális a bevásárlásokhoz, városi közlekedéshez
  • fitness kerékpár: alapvetően az országúti kerékpárhoz hasonló, de szélesebb kerékkel és egyenes kormánnyal.

A fenti típusokon túl természetesen vannak egyéb kerékpár típusok is, ilyenek a dirt bicajok, vagy a BMX, de ez inkább a tinédzserek választása.

Egyéb szempontok

Természetesen a két fenti szemponton túl további szempontok is figyelmbevehetőek. Váltótípusnál válasszuk a megbízható Shimano váltót, ezen nem érdemes spórolni. A kerékméretnél a 26-os inkább terepre való, a 28-as méret hajtása lényegesen könnyebb.

A rugózásnál a merev villa általában tökéletesen megteszi országúti használat esetén. Rugós villára akkor van szükség, ha kimondottan terepre vesszük a bringát.

A váztípusnál a az alumínium könnyebb ezért hölgyeknek jobb választás lehet a hagyományos acélvázhoz képest.

Ha a fentiekkel tisztában vagyunk, akkor már könnyen eldönthetjük, milyen kerékpárt válasszuk magunknak. Most már rajtunk a sor, irány biciklizni!

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük