Életünk folyamán sok minden van ránk többnyire káros hatással, melyet nem tudunk befolyásolni, mint például a stressz. Azonban ételeinket mi válogathatjuk meg. Jórészt rajtunk áll, mi kerül a gyomrunkba, hogy minél egészségesebb táplálkozással megelőzhessük a betegségeket.
Egy egészséges, változatos étrend megfelelő arányban és mennyiségben tartalmazza a szervezet számára szükséges, energiaforrásként szolgáló tápanyagokat (zsír, szénhidrát, fehérje), valamint a szervezet optimális működéséhez kellő vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, emellett visszaszorítja az egészségtelen falatokat, melyeket inkább csak lelki felüdülésünk végett nassolunk el, ám ártalmasak.
Mi alapján válasszunk ételt?
Egyénfüggő, hogy kinek milyen élelmet igényel a szervezete a legjobban, ezt mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, akár életmódjától, akár egyéb, étkezést befolyásoló tényezőktől függően (pl. allergiák). Viszont érdemes minél több színes, nyers ételt fogyasztani, s célszerű szem előtt tartani, mely életkorban van az étrendet megválasztó, hiszen mást igényel egy fiatal, még fejlődésben lévő szervezet, s mást egy már idősebb, érett korú.
Húszas éveinkben érdemes odafigyelni a bevitt kálcium mennyiségre csontjaink épsége érdekében (napi egy joghurt, egy pohár tej). Harmincas korban a vashiány fokozhatja a napi hajsza fáradtságát, ami megfelelő ételekkel orvosolható (pl. hús, spenót, sóska, mák). Negyven évesen már fokozottabban ügyelni kell szívünk védelmére is omega-3-al (hetente fogyasztott hal, olajos magvak) és az anyagcsere lelassulása miatt rost dús táplálkozás ajánlott (teljes kiőrlésű gabonák, körte, bab). Itt egy remek egészséges kenyér recept. Idősebb korban a vérnyomást karbantartó, kálium dús étrend kialakítása célszerű (édesburgonya, banán, lencse fogyasztása). Az antioxidánsok bevitele pedig minden életszakaszban fontos, hiszen segítenek megelőzi a rák, vagy pl. az Alzheimer kialakulását (napi 5 kisebb adag, minél színesebb zöldség és gyümölcs, pl. áfonya, málna, cékla, brokkoli, paradicsom).
Egészséges étel tippek
Gabonafélék: Az egészséges táplálkozás alapját alkotják, így rendszeres, napi fogyasztásuk ajánlott, lehetőleg teljes kiőrlésű, tápanyagmegtartó formában. Rost dús táplálkozással csökkenthetőek a rosszindulatú és kóros emésztő- és bélrendszeri betegségek, s biztosítható általa a megfelelő energia- és szénhidrátszükséglet. Például egy tejjel felfőzött, bogyós gyümölcsökkel gazdagított zabkása finom és tápláló édesség is.
Zöldség és gyümölcs turmixok: A friss zöldség és gyümölcs a legegészségesebb, de aki nem szereti nyersen rágcsálni őket, egy-egy változatosan elkészíthető, ízletes turmix formájában akár minden nap más és más ízvilággal vihet be extra energia- és vitaminbombát szervezetébe. Turmixokban tetszés szerint jól kombinálható szinte minden zöld alapanyag, melyek tovább dúsíthatók tejjel, joghurttal, s ízesíthetők mézzel, fahéjjal, vaníliával…
Tojás: Igen sokféleképp felhasználható és fogyasztható, rendkívül értékes, tápanyagban gazdag eledel. Megtalálható benne a vitaminok, ásványi anyagok tárháza, amellett remek fehérjeforrás is. Azonban ne feledjük, már a tészták, a majonéz, a sütemények stb. is tartalmaznak tojást, ezért csak mértékkel fogyasszuk magas koleszterin tartalma miatt (önálló ételként heti 3-4 db ajánlott).
Főzelékek: Hetente többször fogyasztva hozzájárulnak az egészségmegőrzéshez, mivel alacsony kalóriatartalom mellett nagy mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és élelmi rostot tartalmaznak. Ha nem juthatunk az elkészítésükhöz friss alapanyaghoz, konzerv helyett inkább mirelitet válasszunk.
Hozzászólás