A fahéj valóban egy fa héja, ahogyan a neve is mondja – mégpedig a fahéjfáé, mely legfőképpen Sri Lankán honos. Már az ókorban is használták az ételek ízesítésére jellegzetes íze és illata miatt – ez a gasztronómiai fogás máig él, különösen a téli időszakban: nem véletlen, hogy sokunknak a karácsonyt és az ínycsiklandó sütiket juttatja eszébe. A legtöbb finomság titkos hozzávalója pedig – legalábbis a nagyi receptje szerint – biztosan a fahéj lesz. Néhány igazán jó tulajdonsága azonban kevéssé ismert, így most lássunk egy csokorra valót ezekből!
A fahéj ismeretlen, de jótékony hatásai
Sokan csak legyintenek a fűszerek szervezetre gyakorolt hatásaira, hiszen olyan keveset fogyasztunk el egyszerre ezekből, hogy nem is nagyon befolyásolhatja a test – és főképp az emésztés – folyamatait. Ez igaz is, viszont bizonyos fűszerek tartós beiktatása már igenis járhat pozitív mellékhatásokkal! Bár a fűszernövények egészséges mivoltáról regényeket lehetne írni, maradjunk most a jó öreg fahéjnál.
- A fahéj többek között segít a vércukorszint helyreállításában, ezért cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a rendszeres fahéjas – természetesen a diétába illeszkedő – finomságok fogyasztása (rakhatod müzlibe, teába, igazából bármibe, amiben jónak látod – igen nehéz mellé lőni).
- Jó hatással van az emésztési folyamatokra: elősegíti az ételek helyes emésztését és az anyagcserét is felgyorsítja – Indiában például felfúvódás csökkentésére is rendszeresen alkalmazzák. A népi gyógyászat szerint a gyomorfekély megelőzésében is szerepet játszhat, ha összekevered egy kis mézzel, és reggeli előtt bekapsz belőle egy kiskanállal.
- Pozitív hatást gyakorol továbbá a vérkeringésre, és helyre teszi a magas vérnyomást: szintén a népi gyógyászat javasolja, hogy napi 2 gramm fahéjat mindenképpen iktass be az étrendedbe, ha vérnyomáscsökkentésre szorulsz.
- Mindezek mellett fahéj még a bőrre is jótékony hatással van. Ha jobban szereted a természetes alapú szépségápolást, bátran keverj fahéjat egy kevés olívaolajba – legyen olyan állaga, amit még könnyedén fel tudsz kenni az arcodra, pár perc után pedig öblítsd le. Mivel a fahéj fokozza a vérkeringést, ezért nyugodtan alkalmazhatod a száraz, kipirosodott bőrödön is (a téli időjárásnak köszönhető károkat rövid idő alatt felszámolhatod vele). Ugyanezt a keveréket „a hajadra is kenheted” – de tényleg: a fejbőrt megtisztítja a szennyeződésektől, és a hajhagymák tápanyagellátását is növeli.
- Diéta alatt is fogyaszd rendszeresen! Édeskés íze elnyomja a sóvárgást a cukor után – ezen felül pedig tényleg elősegíti a fogyást, anyagcsere-gyorsító hatása révén.
Számos jó tulajdonsága mellett azonban figyelj oda arra is, hogy túlzásba se vidd a „fahéjazást”: ha túl nagy mennyiségben fogyasztod, akár mérgező is lehet! Nemrégiben ugyanis fény derült arra, hogy a Cassia nevű fahéj tartalmazhat mérgező kumarin vegyületet, ami májkárosító és rákkeltő is lehet. Ez bizony minket is érint: Európában a Cassia fahéj a legelterjedtebb – a legtöbb bevásárlóközpontban ehhez juthatunk hozzá, hiszen olcsón szerzik be, és emiatt nagyobb árréssel tudják továbbadni. A kumarin főként a gyermekekre és az áldott állapotban lévőkre káros, ezért nem ajánlják a fahéj túlzott fogyasztását várandósság ideje alatt sem – gyermekeknek pedig a napi maximális bevitel nem lehet több 75 grammnál (egyes népszerű reggelizőpelyhekben elég nagy mennyiségben fordulhat elő).
Mint minden egyébre, a fahéjra is igaz, hogy mértékkel és körültekintően fogyaszd és alkalmazd – azonban igyekezz, hogy kihasználd a természet adta előnyeit!
Hozzászólás