Izomnövelés

Mellizom növelése otthon – edzésterv és gyakorlatok kezdőknek

mellizom gyakorlatok otthonra

A mellizom, a kar izmaihoz hasonlóan, a férfi test leglátványosabb izma. Megjelenése, fejlesztése már kétezer évvel ezelőtt is fontos volt, elég csak az izmos felsőtestet formázó ókori mellvértekre gondolnunk. Ma sincs ez másképp. A cikk végén egy kezdőknek szóló edzéstervet is találsz!

Képtelenség erős, atletikus, vagy akár csak esztétikus férfitestről beszélnünk megfelelően fejlett mellizomzat nélkül. A mellizmok edzésére sok hatékony módszer létezik, most azokat a lehetőségeket vesszük sorra, amikkel otthon is jó eredményeket érhetünk el.

A fekvőtámasz

A legalapvetőbb gyakorlat a mellizmok edzésére a fekvőtámasz. Ezt a gyakorlatot a haladó testépítők sem nélkülözhetik, kezdőként pedig megkerülhetetlen, mondhatni kötelező a szorgos fekvőtámaszozás. Kezdetben annyit csináljunk, amennyi szabályosan, biztosan megy, aztán fokozatosan növeljük az ismétlésszámot.

Fekvőtámasz variációk kezdőknek

Ha egyetlen szabályos fekvőtámaszt sem tudunk lenyomni, akkor kezdjük az erősítést női fekvőtámasszal, azaz ne a lábfejünkön, hanem a térdünkön támaszkodva végezzük a gyakorlatot.

női fekvőtámasz

Ennek egyik alternatívája, amikor a támaszkodó kezünket egy magasabban fekvő tárgyra helyezzük, tehát például egy korlátra támaszkodva nyomjuk a fekvőtámaszt. Így kisebb súly nehezedik az izmokra, és könnyeben végezhető a gyakorlat. Ahogy haladunk előre, úgy közelíthetjük pozíciónkat a vízszinteshez, ezzel fokozva a terhelést.

fekvőtámasz magas tárgynál

Ha ezzel sem boldogulunk, akkor álljunk szembe egy fallal és álló helyzetben csináljunk fekvőtámaszt. Az első néhány könnyűnek tűnik majd, de ha eljutunk a 3 x50-es ismétlésszámhoz, akkor biztosak lehetünk benne, hogy készen állunk a nehezebb variációkra is, hiszen mell és karizmaink erősödtek.

fekvotamasz falnál

Ismétlésszám fekvőtámaszoknál

Ha eljutottunk oda, hogy bármikor le tudunk nyomni 25-30 szabályos fekvőtámaszt, akkor már elmondhatjuk magunkról, hogy mellizmaink nem gyengék. De mitől lesznek nagyobbak?

Sokan azt gondolják, hogy attól, ha még több fekvőtámaszt végeznek. Ez azonban nem igaz, egy bizonyos ponton túl az ismétlésszám növelése már egyáltalán nem az izomtömeget, hanem inkább az izomerőt, illetve főként az izom-állóképességet növeli.

Azok, akik akár 100 fekvőtámaszra is képesek, rendszerint erős, szálkás, de nem kimondottan nagy mellizommal rendelkeznek. Fontos tudatosítanunk, hogy amennyiben az izmaink méretét szeretnénk növelni, úgy nem az ismétlésszám növelésére kell törekednünk, hanem arra, hogy viszonylag kevés, vagy közepes számú ismétlést végezzünk, de nagyobb terheléssel. Ez lényegében minden izomra és minden gyakorlatra igaz. Másként fogalmazva, az izmok méretének növeléséhez a gyakorlatok nehezítése jelenti a megoldást.

A fekvőtámasz sokféleképpen variálható, nehezíthető. Például úgy, ha távolabb, vagy ha közelebb tesszük le a tenyerünket, illetve azzal, ha fölrakjuk a lábunkat ágyra, székre, asztalra. Minél magasabban van a lábunk, annál nagyobb súly nehezedik a munkát végző mellizomra, így az hatékonyabban fejlődhet.

A másik jó módszer, ha fekvőtámaszozás előtt a hátunkra helyezünk némi súlyt. Kézenfekvő egy hátizsákot megpakolni könyvekkel, vagy vizes palackokkal, ha nincsenek súlyzótárcsáink, de ki lehet próbálni azt is, ha edzőpartnerünk ránehezedik vagy ráül a hátunkra. Ha sima fekvőtámaszból már jól megy 4-5 sorozatban kb. 20 ismétlés, akkor kezdjük el nehezíteni a gyakorlatot, majd ha a nehezebb verzióból is megy ugyanennyi, akkor nehezítsünk rajta ismét, és így tovább.

És persze a fekvőtámasznak számtalan variációja van. Itt megnézhetsz 50-et!

Tolódzkodás a mellizmok erősítésére

A másik, eszközöket alapvetően nem igénylő, de a mellizom növelésére jól használható gyakorlat a tolódzkodás. Bár ennél a gyakorlatnál számottevő terhelést kap a tricepsz is, a tolódzkodás, mivel a fekvőtámasznál érezhetően nehezebb gyakorlat, mégis nagyon jó hatással van a mellizmokra is.

Itt már 8-12 ismétlés jónak számít, ha pedig 20 tolódzkodás is megy, itt is elkezdhetjük a gyakorlat nehezítését a lábunkra, vagy a hátunkra vett plusz súllyal. Itt 3-4 sorozat is elegendő, kb. 15-20 ismétléssel, ha ezt magabiztosan hozzuk, kezdhetjük a nehezítést.

A tolódzkodás is több formában végezhető. A legkönnyebb verziója, ha háttal fordulunk egy széknek, kezeinket hátratesszük, úgy, hogy az újak előrenézzenek, majd így ereszkedünk lefelé.

tolódzkodás

Ha ez már megy, akkor jöhet a tolódzkodás egy párhuzamos rúdnál. Ha a feladat túl nehéz lehet használni rugalmas szalagot, ami az elején megkönnyíti a feladatot.

A jól, kitartóan és változatosan végzett fekvőtámasz és tolódzkodás tulajdonképpen elegendő is arra, hogy otthoni körülmények között is látható növekedésre serkentsük mellizmainkat. Azonban ha rendelkezésünkre áll még néhány súlyzó és egy fekvenyomó padként használható bútordarab, akkor fejlődésünk még hatékonyabb lehet.

Mellizom növelés súlyokkal

A legnépszerűbb és legismertebb mellizom növelő gyakorlat a fekve nyomás. Ez viszont ritkán kivitelezhető otthon, ezért most csak azokról a gyakorlatokról szólunk, amelyek súlytartó villa és fekvenyomó pad nélkül is végezhetőek.

Kézi súlyzókkal is lehet fekve nyomni, de ha már eléggé elmélyedtünk a fekvőtámaszozás művészetében, akkor ennek a gyakorlatnak kevesebb hasznát vesszük, mint a tárogatásnak és az áthúzásnak. Ezek ugyanis kiválóan nyújtják a mellizmokat. Ezeket a gyakorlatokat célszerű az edzés végére tartogatni, és lassan, szabályosan, nagy odafigyeléssel végezni őket. Ha jól csináljuk, valósággal égni fognak tőlük a mellizmaink.

Ha végeztünk az edzéssel, ne feledkezzünk meg a nyújtásról sem.

Bemelegítés és nyújtás

Bár eddig nem esett róla szó, nagyon fontos, hogy minden mellizom erősítő gyakorlat előtt be kell melegíteni, mert így csökkenthető a sérülés esélye. Fontos, hogy ne csak a mellizmokat melegítsük be, hanem a teljes teste, különös tekintettel a hátizmokra. A bemelegítést követheti egy könnyebb nyújtás is.

Az edzés után szintén célszerű nyújtani.

Táplálkozás és regeneráció

Ahhoz, hogy mellizmaink növekedésnek induljanak, a helyes edzés mellett van egy ugyanolyan fontos összetevő is, ez pedig a helyes táplálkozás. Hiába erősítjük mellizmainkat, ha szervezetünk nem kapja meg a növekedésükhöz szükséges plusz táplálékmennyiséget és a felépüléshez szükséges regenerációs időt, akkor a növekedés mértéke kisebb maradhat a vártnál.

A helyes táplálkozás bemutatása, messze túlnő ennek a cikknek a keretein. A regeneráció pedig erősen egyén, genetika és életkor függő. Kezdőknél javasolt az edzésnap után legalább egy pihenőnapot beiktatni. Ne feledjük, a mellizmok erősítéséhez a regenerációra is szükség van és a kapkodás hosszabb távon inkább hátrány, mint előny!

Kezdő edzésterv mellizom erősítésére otthonra

Végül álljon itt egy teljesen kezdőknek szóló edzésterv a mellizmok erősítésére, amit akár otthon is megvalósíthatunk, mindenféle eszköz nélkül. Ne feledd, mindig bemelegítéssel kell kezdeni!

Falnál végzett fekvőtámasz 10 darab 3-szori ismétlés, minden második nap. 

Ha ezt könnyűnek találjuk, akkor emeljük a darabszámot. 15-20-30-ra, egészen 50-ig. Ha ezzel megvagyunk jöhet a következő feladat:

Emelt fekvőtámasz 5 darab 3x ismétléssel, minden második nap

Keressünk a lakásban egy fix asztalt, vagy íróasztalt. Támasszuk neki kezünket és végezzük ennél a fekvőtámaszokat. Fontos, hogy az asztal fix legyen és ne tudjuk eltolni. Erre a feladatra jó lehet akár egy lépcső is! Akár a fentiekben itt is emeljük az ismétlésszámot, amíg 3x 20 fekvőtámaszt nem tudunk csinálni.

Térd-fekvőtámasz 7 darab 3x ismétléssel, minden második nap

A fenti mellett, vagy a helyett ha nem találunk megfelelő tárgyat végezhetjük ezt a fekvőtámaszt is. Itt a térdünkre támaszkodunk, lábfejünket feljebb emeljük és így csináljuk a fekvőtámaszokat. Itt törekedjünk a 3 x30-as ismétlésszám elérésére.

Normál szűk fekvőtámasz 5 darab 3x ismétléssel, minden második nap

Ha idáig eljutottunk akkor jöhet a hagyományos fekvőtámasz. A cél a 20-as darabszám 3x ismétléssel. Ha ezt elértük jöhetnek a már nehezebb feladatok és kihívások!

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük