Izomnövelés

Edzünk súlyokkal otthon!

edzés otthon súlyokkal

Ha úgy érezzük, itt az idő, hogy végre kipróbáljuk a súlyzós edzéseket, nagyon fontos (és talán a legfontosabb) hogy fokozatosan terheljük szervezetünket és ne a legnehezebb súlyokkal kezdjünk első nap. Legyünk türelmesek és szoktassuk hozzá testünket ehhez a mozgásformához, hiszen a kapkodunk, még kárt is tehetünk saját magunkba. Az is fontos, hogy nemüknek megfelelően végezzük az edzést, tehát egy 50 kg-os hölgy ne álljon neki egy olyan edzéstervnek, ami egy 80 kg-os férfinak lett összeállítva. Keressünk olyan edzéstervet, mely kimondottan kezdők számára lett kialakítva, és ha úgy érezzük, nyugodtan álljunk meg pihenni a gyakorlatok között.

Mit tudnak a súlyzós edzések?

Ennek az edzésformának az a lényege, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a kiegyensúlyozott edzés és a regenerálódás között. Ha arról beszélünk, hogy hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a napi edzéseinkből, akkor pedig mindenképpen meg kell említenünk a súlyzós edzések fontosságát. Ezzel a mozgással nem csak rengeteg kalóriát tudunk elvégezni, de ez a mozgásforma intenzívebben segíti az izomépítés, a csontozatot, kellően felpörgetik az anyagcserét. Nagyon fontos az is, hogy ha súlyzós edzéseket végzünk, mindig hagyjunk időt arra, hogy testünk megfelelően regenerálódjon és pihenjen. Pihenés során az izmokban lévő rostok tökéletesen vissza tudnak állni a normális állapotukba, ennek köszönhetően sokkal erősebbek is lesznek, mint előtte. Vagyis ha minden nap végzel súlyzós edzést, de nem hagysz időt a regenerálódásra, akkor nem fogsz fejlődni sem.

Tippek, ha most kezdünk bele a súlyzós edzésbe

Ha fogyni és izmosodni szeretnénk, ma már nem kötelező konditerembe járni. Kezdő szinten otthon is nekiállhatunk az edzéseknek néhány kisebb súllyal. A súlyzós edzésnek pedig számtalan előnye van. Ilyen a fogyás, a keringési rendszer egészségének megőrzése, a jó közérzet biztosítása és a vércukorszint egyensúlyban tartása is. Ha most szeretnél nekiállni a súlyzós edzéseknek, akkor elmondom mik a legfontosabb dolgok, amikre oda kell figyelni.

  1. Koncentrálj a gyakorlatok kivitelezésére.

Az első edzés után biztosan izomlázat és fáradtságot fogsz érezni. Ez pedig azért van, mert megdolgoztattad izmaidat. Minél jobban oda tudsz figyelni arra, hogy a feladatokat helyesen, izommunkával végezd, annál nagyobb eredményeket fogsz elérni! Az első pár alkalommal az a legjobb, ha súlytárcsák nélkül sajátítod el a megfelelő kivitelezést.

  1. Nem biztos, hogy hatásos, ha fáj!

Sokan úgy tartják, csak akkor sikeres az edzés, ha fájdalmat érzünk. Pedig ez nem igaz. Sose abba mérd az edzés sikerességét, hogy mennyire fájnak a lábaink, kezeink. Jobb, ha tudod, hogy az erős fájdalom bizony az izomkárosodás jele. Az izomláz persze jót jelent, viszont ha túlságosan nagymértékben jelentkezik, akkor gátolhatja a következő edzésed minőségét is.

  1. Edzés mellé fontos az étkezés is!

Úgy senki nem lesz izompacsirta, hogy bevág 3 hamburgert, majd elmegy emelgetni a súlyokat. Azoknak, akik teljes értékű alapanyagokból állítják össze az étrendjüket, emellé pedig edzenek is, garantáltan sokkal szebb alakjuk lesz, mint aki nem figyel oda az étkezésére, de éjjel- nappal lent van a teremben. Fontos azt tudni, hogy ha rendszeresen súlyzós edzést végzel, akkor mindig oda kell figyelned az elegendő fehérjebevitelre, de ne feledkezz meg az egészséges zsírokról, a komplex szénhidrátokról sem, hiszen ezek is nagyon fontosak, hiszen segítik az edzés utáni felépülést. Azt pedig mindig tartsd észben, hogy az izomépítés egy hosszú folyamat, egyetlen, túl kemény, kimerítő edzéssel sosem fogod megváltani a világot! Az egésznek a titka a fokozatosság, a kitartás és a türelem.

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük