Edzés

Így alakítsd ki saját fitnesz termedet olcsón!

fitness terem

Rendszeresen edzenél, de nem szeretsz vagy nincs kedved eljárni olyan helyre, ahol többen is űzik ugyanazt, mert nem szereted a tömeget vagy, mert macerásnak tartod és felesleges időpocsékolásnak az oda való eljutást? Inkább az otthoni, egyéni, csendes edzést preferálod, s szeretnél kialakítani egy saját fitnesztermet, amely bármikor „kéznél van” és elérhető, amikor csak a kedved úgy tartja? Ha van ehhez egy megfelelő helyiséged (pl. padlástér, melléképület), melyet fel tudsz áldozni e célra, már nyert ügyed van, ugyanis a szándék és az első lépés a legfontosabb! Nézzük, mi a teendőd, amennyiben egy otthoni edzőterem létrehozására adod a fejed!

Mérlegelés

A saját fitneszterem kialakítása első ránézésre húzós összegekbe kerülhet, azonban érdemes figyelembe venni és mérlegelni pár dolgot, amely segíthet a döntés meghozatalában. Amennyiben rendszeresen edzel, az bizony havi szinten rendszeres kiadással jár, mivel az edzőtermi bérleti díjat mindenképp ki kell köhögni (van, ahol még éves tagsági díj is van mellette), ráadásul ez általában korlátozott, megszabott idejű hozzáférést nyújt az eszközökhöz, egyetlen személy számára. E termekben emellett elkerülhetetlen a zsúfoltság, sosem egyedül edz az ember, s ha valaki ezt nem kedveli, még a rendszeres edzéstől is elveheti a kedvét. Ráadásul hiába van számtalan igénybe vehető terem szinte minden településen, a nagyobb városokban szinte garantált a bonyodalmasabb megközelíthetőség, ill. a közelben parkolás. Nem mellesleg, akár tömegközlekedéssel, akár saját gépjárművel jutnál el az edzőteremig, egyik sem ingyen van.

Ha bizonyos időintervallum elteltét nézve mindent összevetünk, könnyen oda jutunk, hogy legyen inkább egy saját, családtagjaink számára is bármikor elérhető, nyugis kis termünk testünk-lelkünk karbantartására, mivel hosszútávon a belefektetett összeg kifizetődik. És ha ügyes az ember, jutányos áron juthat hozzá az akár apránként is beszerezhető, szükséges sportfelszerelésekhez és eszközökhöz, pl. Hervis akciós újságból összeválogatva. Ebben megtalálható a sportágnak megfelelő ruházat, ill. a kinti s benti sportfelszerelések egyaránt (utóbbi esetén pl.: taposógép, súlyzó szett, elliptikus tréner, szobakerékpár, evezőpad, gimnasztikai labda, futópad, fekvőtámasz markolat, pulzusmérő sportóra, fitnesz matrac, térdvédő, fitneszkesztyű, jógamatrac, tartásjavító stb.).

Kezdeti lépések

Először is, gondold át, milyen számodra az ideális fitneszterem! Mi a célod vele: fogyni szeretnél, izmot építeni, vagy az általános karbantartás, egészségmegőrzés és jó közérzet a lényeg? Ennek megfelelően, milyen gyakorlatokat szeretnél végezni, és mi az, amit mindenképp szeretnél a termedben tudni, elengedhetetlen eszköz a számodra, s van-e elegendő helyed hozzá? Ill. jó helyen vannak-e a konnektorok? (Alapnak egy kicsit többe kerülő kardiogép – elliptikus tréner, szobabicikli vagy futópad –, s mellé néhány olcsóbb kis alapeszköz bőven megteszi, mint pl. súlyzók, fitnesz labda, gumiszalag.) Nem árt arra is gondolni, hogy lehet, hogy a későbbiekben a termet majd bővíteni szeretnéd, az megoldható lesz-e?

A realitás talaján maradó válaszokkal könnyebb egy céltudatos terv mentén kialakítanod a saját termedet! Ami elengedhetetlen, hogy a helyiség megfelelő szellőzésű és könnyen tisztán tartható, valamint kényelmes legyen, azaz edzés közben te is és a sporteszközök is elférjenek benne, s ne ütközz bele folyton valamibe! Az eszközök kiválasztásánál vedd figyelembe, hogy hatékony és lehetőleg fokozatos terhelésű edzéseket lehessen velük kialakítani. Ami pedig a termet illeti, ajánlott a kellemes, motiváló környezet kialakítása, hogy minél nagyobb kedv legyen az edzéseket végig csinálni (pl. nem vakító világítás, harmonikus színvilág a falakon stb.).

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük