Egyéb

Miben sportoljon a gyerek?

kids running

A cipőkérdés mindig nagy dilemma a kisgyermekes családok esetében, és eljön az az idő, amikor a gyerekek sportolni kezdenek. Ahhoz, hogy fejlődésük a helyes irányban haladjon, elengedhetetlenül szükséges a megfelelő cipő. Ennek a kérdésnek jártunk utána.

Fő a kényelem?

Már a sportruházat esetében sem mellékes, hogy milyet választunk a gyermek sportolásához, a megfelelő cipő kiválasztása még ennél is fontosabb. A ruházat esetében három fő szempont: a kényelem, a megfelelő védelem az időjárással szemben és a megfelelő szellőzés. Körülbelül ugyanezek a szempontok kell, hogy érvényesüljenek, ha sportoláshoz választunk cipőt a gyermekünknek.

A kényelem: a cipő esetében is ez az egyik legfontosabb kitétel, vagyis ne szorítsa sehol a lábat, ne törjön, ne legyen se kicsi, se nagy. Ugyanakkor minden sporthoz ki kell választanunk a legmegfelelőbb cipőt, attól függően, mit sportol a gyermek. A legtöbb esetben a hagyományos tornacipő, tornadorkó nem a legideálisabb megoldás, hiszen sem nem kényelmes, sem nem egészséges. Vékony a talpa, nem tartja a sarokrészt és a bokát, és kényszeríti a gyermeket, hogy a sarkán járjon. Ugyanígy nem lehet gyerek szandálban jól sportolni, hiszen ott nincs védve a láb elülső része, így nem kényelmes egyetlen sporttevékenységhez sem.

A legjobb cipők sportoláshoz azok, amelyek kellően rugalmas talppal rendelkeznek, könnyűek, eléggé vastag a talpuk, ezzel enyhítik a láb becsapódásából eredő rezgéseket.

A megfelelő védelem az időjárással szemben szempont: általában minden cipő esetén érvényesül, kivéve a vászon felsőrésszel rendelkező cipőket, melyek könnyen átázhatnak, ha harmatos a fű vagy esik az eső. A hagyományos sportcipők olyan anyagból készülnek, melyek nem áznak el az első percben, és ha reggelente hűvösebb van, akkor sem fázik benne a gyermek lába.

Megfelelő szellőzés: ez nem csak a sportoláshoz használt cipők esetében fontos, de ott fokozottan érvényes, tekintettel arra, hogy sportolás közben jobban izzad a gyermekek lába.

Egyéb tudnivalók

Mind sportoláshoz, mind járáshoz vegyük figyelembe az alábbi tanácsokat:

  • Minél többet legyen a gyermek mezítláb, főleg egyenetlen talajon. Ez jót tesz a láb izmainak, és később elkerülhetők vele a lúdtalp és egyéb befelé-kifelé dőlések.
  • Télen használjunk benti cipőt, ortopéd orvosok szerint bent jobb, ha cipőben van a gyermek, mint mezítláb, hiszen a jó cipő tartja a bokáját, nem engedi megdőlni. Emellett nem fázik át a gyermek lába, így későbbiekben elkerülhetők vele az ízületi problémák.
  • 5 éves korig olyan cipőket és gyerekszandálokat válasszunk, amelyek tartják a gyermek bokáját: kemény hátsó résszel, kéreggel rendelkezzenek. Ebben az időszakban még nem szükséges, hogy szupinált legyen a cipő, inkább válasszunk harántemelés nélküli cipőcskét, és olyat, amelyik jól zárható, ezzel is tartja a kisgyermek lábát.
  • minden korra és minden cipőre, szandálra igaz: készüljön természetes anyagból, mert ez tartja csak egészséges környezetben a gyermek lábát, nem engedi, hogy izzadjon, és ezzel elkerülhetők a különféle gomba- és egyéb betegségek.

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük