Egyéb

Maradandó információk – hogyan?

Információs és virtuális világunkban információk áradatával szembesülünk mindennap. Vajon tényleg jó nekünk, hogy ennyi információval kell szembesülnünk? Ki tudjuk választani közülük az értékes és érdemi tudásanyagot? Fuldoklunk vagy elveszünk benne?

Információs univerzum

Aki nap mint nap számítógép előtt ülve végzi a munkáját, de még azok is, akik csupán napi néhány órát interneteznek, előbb-utóbb szembesülnek azzal: információk özöne árasztja el őket. Ez eleinte nagyon kellemes, hiszen kinyitja előttünk a világot, melyre rácsodálkozhatunk, és szélesíti a látókörünket is, ám idővel egyre inkább úgy érezzük: elveszünk ebben az információhalmazban.

Gondoljunk csak bele: az interneten egyfelől nem minden az, aminek látszik – tudományosnak beállított, vagy tényként közölt információknak gyakran a valósághoz semmi köze, és ha egy picit utánajárunk valóságtartalmuknak, rövidesen szembesülünk vele magunk is.Ha néhány ilyen valótlansággal vagy álhírrel szembesülünk, akkor már jóval szkeptikusabban nézünk az internetre, és minden olvasott cikknél, írásnál először az merül fel bennünk: vajon mennyi a valóságalapja annak, amit leírnak? Higgyek a cikknek vagy se?

Ha ezen is túljutottunk, akkor ott van maga az információ mennyisége, amely önmagában is hatalmas, nehéz közte eligazodni. Ennek következtében mindig úgy érezzük, hogy még több információra, tudásra vágyunk az adott témában, az internet persze ebben is segít: bármilyen, minket érdeklő témakörbe könnyen bele tudjuk ásni magunkat. Persze akinek széleskörű az érdeklődési köre, annak ez is jóval nehezebb, meg kell birkóznia az adatok sokaságával.

Az internet persze csak egy, bár kétségkívül a legtöbb információval rendelkező eszköz, ezenkívül tudásanyagot szerezhetünk még könyvekből, szórólapokból, rádióból, televízióból, levéltárakból, saját kutatásból is, bár ez utóbbiak egyre inkább háttérbe szorulnak az internet biztosította információhalmazhoz képest.

Maradandó információk, lehetséges?

Felmerül a kérdés, hogyan lehet valós tényeken alapuló információkhoz hozzájutni? A tudományos világban ma még mindig a nyomtatott sajtótermékek hódítanak, a tudósok és a kutatók ezekben publikálják legújabb eredményeiket, tudományos megállapításaikat.

A nyomtatott könyvek által biztosított tudásanyag szintén maradandó információt biztosít, ám kérdés, hogy a rohamosan fejlődő iparágakban van-e létjogosultságuk. Egy-egy könyv megjelenését követően, gyakorlatilag már ki is dobhatók, hiszen hiába gyors, digitális nyomdatechnikával állítják elő őket, ami lerövidíti előállítási idejüket, mire a könyvesboltokba kerülnek, a tudásanyag fejlődése már meg is haladja őket.

Sajnos ugyanez a helyzet a nyomtatott sajtótermékekkel, a napi és hetilapokkal is. Az esti lapzárta korlátozza az információk frissességét, reggelre pedig újabb és újabb események történhetnek, amelyhez képest már a friss újság is réginek bizonyul. Ennek következtében eleinte csak egyre kevesebb példányszámban fogynak a lapok, majd egyik-másik véglegesen a süllyesztőbe kerül.

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük