Edzés

Ingatlanba fektetne? A fitnesz-terem ideális döntés lehet!

fitness terem

Ingatlanba fektetne? A fitnesz-terem ideális döntés lehet!

A 21. század nyugati típusú gazdasági rendszerében egyáltalán nincs könnyű helyzetben az, aki a legjobb ingatlanbefektetést szeretné megtalálni. Ráadásul a szakértők is gyakran ellentmondó javaslatokkal állnak elő. Az 1990-es évek közepétől egyre nagyobb lett az igény nemcsak a legkülönbözőbb egészségközpontok, de kondicionáló- és fitnesz-termek iránt is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a meglévő igényre – mindenekelőtt a fővárosban, illetve a nagyobb vidéki városokban – a folyamatos életszínvonal emelkedés, a megnövekedett szabadidő valamint a fejlett nyugati társadalmakból mindinkább begyűrűző egészséges életmód iránti vágy még inkább ösztönzőleg hat. Cikkünkben megpróbálunk választ adni arra a kérdésre: vajon megtérül- e napjainkban egy fitnesz-terembe befektetni?

A városokban megvan hozzá a fizetőképes közönség

Mindenekelőtt a fővárosban és a nagyobb vidéki városokban egészen biztosan létezik egy olyan 1000-3000 fős tömeg, akik nemcsak fizetőképesek, de igényük is van a testmozgásra. Számukra a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nem tudják pontosan, hogyan kezdjék el (és hol) az edzést. Egy jelentős részük egészen biztosan felkeresi a frissen nyitott fitnesz-termet, mivel többségük nem mer, vagy nem akar elmenni a profik által „uralt” kondicionáló termekbe. Ez a réteg nagyjából 1000-3000 főre tehető, akik mind potenciális vendégink lehetnek akkor, ha ingatlanbefektetésünk során fitnesz-teremben gondolkodunk.

Az ágazati előrejelzések kecsegtetőek

 Bár kifejezetten fitnesz-szolgáltatásokra nincsenek elérhető ágazati előrejelzések, azokból a nemzetközi trendekből viszont, amelyek hazánkat is elérték kiindulhatunk az ágazat jövőbeni lehetőségeinek megítélésében. Ezek alapján nem alaptalanul feltételezhető, hogy az életmódbeli változások következményeként a fitnesz-szolgáltatások iránti igény Magyarországon is növekedni fog az elkövetkező években.

Ami igaz, az igaz: nem kis beruházás

Egy fitnesz-terem köztudottan mindenekelőtt speciálisan nők számára van kialakítva, ily módon azok a – sok esetben milliós – gépek találhatók itt, amelyek használatával a nők számára fontos izomcsoportok terhelhetők. A városokban az országos átlaghoz képest egyébként is magasabb ingatlanbefektetés mellett kalkulálnunk kell fejlett, digitális kijelzős, programozható cardio gépekhez hasonló berendezésekkel. Ezeken keresztül egyrészt aerob típusú mozgásokat végezhetnek a vendégek, másrészt kielégíthetik a statikus izmok fejlesztésére irányuló igényeiket. A fitnesz-terem helyiségeinek esztétikus kialakítása természetesen tovább növeli a költségeket. Ezen a ponton elég a falakat burkoló tükörborításra gondolni, ami egyrészt nagyban növeli a térérzetünket, másrészt jelentősen csökkenti a fitnesz-gépek miatt kialakuló zsúfoltság érzését.

Konkurencia, promóciók, reklámok

Amennyiben ingatlanbefektetésünk fitnesz-terem kialakítását célozza nem árt számolnunk a már meglévő konkurenciával sem, illetve az olyan egyéb költségekkel, mint amit a vállalkozás indulásakor folytatott reklámkampányok jelentenek. E nélkül nagyon nehéz lesz felhívnunk a potenciális vendégkör figyelmét a szolgáltatásainkra.

Alkalmazotti képzettség és rugalmasság

 Ideális esetben az egymást váltó recepciósok képzett fitnesz-oktatók is egyben, ily módon ezeket a szakembereket meg kell fizetnünk. A fitnesz-terem tulajdonosok többsége ellenben ebben a kérdésben kompromisszum-képesek, mivel a szaktudás ezen a területen némi betanulással megszerezhető és pótolható.

Ingatlanvásárlás előtt kockázatelemzés

A fitnesz-terem működtetése során természetesen – mint minden más vállalkozás esetében – felmerülhetnek olyan események, melyek hátrányosan befolyásolnák annak működését. A fenti célra tervezett ingatlanbefektetés előtt éppen ezért érdemes a lehetséges kockázati tényezőket sorra venni, és alternatívákat kidolgozni az elkerülésükre.

 

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük