Egyéb

Az egyik leghatékonyabb edzésforma: a TRX

trx

Aki járatos a különféle edzésfajtákban, és rendszeresen figyelemmel kíséri a legújabb mozgásformákat és lehetőségeket, annak nem cseng ismeretlenül a TRX neve sem. Bemutatjuk, miért tartjuk a TRX-et az egyik leghatékonyabb és leginkább kímélő edzésformának.

Mi a TRX?

A TRX egy olyan edzésforma, amelyet az amerikai haditengerészetnél fejlesztettek ki, és lényege, hogy egy felfüggesztett kötél (az ún. TRX kötél) segítségével a saját testsúlyunkkal végezzük az edzést. A gyakorlatok rendkívül változatosak, és segítségével egyszerre több izomcsoport is megmozgatható, ám a sérülések esélye csekély, éppen azért, mert csak a saját testsúlyunkat kell mozgatnunk.

trx

A TRX esetében a kötelet a falra vagy a plafonra erősítik, a nehézségi fokozata is ettől függ. Edzőtermekben kiscsoportos foglalkozások keretében végzik a gyakorlatokat egy edző irányításával, aki olyan feladatsort állít össze, amellyel az összes izom átmozgatásra kerül. Különösen ajánlott a TRX azoknak, akiknek gerincproblémáik vannak, hiszen amellett, hogy erősíti a hát és a gerinc tartóizmait, kíméli is a gerincet. Emellett alkalmas karcsúsításra, az izmok feszesítésére, szálkásításra, tartásjavításra. Érdemes tudni, hogy a TRX edzéseket használják a rehabilitációban is, sérülések vagy nagy izomterheléssel járó versenyek után.

Fontos, hogy természetesen a TRX-et sem végezheti bárki, a kötelet 300 kg-ra tesztelték, így aki ennél súlyosabb, annak nem ez lesz a megfelelő mozgásforma.

A TRX növeli az állóképességet, javítja a tartást, erősíti a hát izmait, növeli a hajlékonyságot.

TRX, akár otthon is!

Jó hír azoknak, akik nem szeretnek edzőterembe, fitness terembe járni, hogy a TRX akár otthon is végezhető, ehhez elegendő beszerezni egy TRX kötelet. Azonban mielőtt elkezdjük az edzéseket otthon, érdemes egy szakembertől tanácsot kérni, hogy milyen gyakorlatokat ajánl kezdőknek, és nem árt elsajátítani az egyes gyakorlatok helyes végzési módját sem. Tehát mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy mielőtt belevágna az otthoni TRX edzésekbe, szánjon rá időt, pénzt és energiát, hogy néhány alkalommal edzőteremben, személyi edző segítségével megtanulja, hogyan kell ezeket a gyakorlatokat helyesen végezni.

Ha ez megvan, akkor már otthon is nyugodtan elkezdhetjük a TRX gyakorlatokat, és hamarosan rájövünk, hogy ami a képeken és a videókon olyan könnyűnek látszik, az nem is annyira egyszerű, és az edzés végére érezni fogjuk, hogy az összes izmunk meg lett dolgoztatva. Külön előnye a TRX-nek, hogy kezdők is, és bárki, nemtől, súlytól és főleg kortól függetlenül elkezdheti.

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük