Edzés

Evés és edzés, azaz hogyan együnk, ha sportolni akarunk?

Sport és táplálkozás

Szerencsére egyre többen döntenek úgy, hogy valamilyen sportba kezdenek, vagy egyszerűen futnak rendszeresen hobbiból. De hogyan kapcsoljuk össze az edzést és az evést?

Sok kezdő rontja el ott az edzését, hogy nem eszik előtte. Akinek nincs meg a megfelelő fittsége annak ez komoly gondokat okozhat. Ennek ugyanis könnyen rosszullét, vagy rosszabb esetben ájulás lehet a vége. Szervezetünk egész egyszerűen nincs hozzászokva ehhez az igénybevételhez.

Éppen ezért aki most kezd edzeni, vagy futni, soha ne fogjon neki éhgyomorra. De akkor mennyi idővel együnk edzés előtt?

Nyilván az sem szerencsés, ha teliesszük magunka jóféle hagymás ételekkel, és utána indulunk neki futni. Aki próbálta tudja, hogy ennek vicces következményei lehetnek.

De komolyra fordítva a szót, a szakértők egyöntetűen azt javasolják, hogy edzés előtt, nagyjából egy-másfél órával fogyasszunk valami könnyű ételt. Ez, ha lehet legyen fehérjedús, és tartalmazzon összetett szénhidrátot.  Ilyen lehet például egy csirkehúsos szendvics, vagy egy csirkés saláta. A lényeg, hogy ne együk degeszre magunkat, mert ez ugyan olyan hiba, mintha éhgyomorral indulnánk az edzőterembe.

És ha nem jutok csirkés szendvicshez?

Persze más az előre megtervezett napirend és más a realitás. A munka és a gyerekek mellett nem sikerül mindig pontosan időzíteni a megfelelő ennivalót. De ezért ne adjuk fel az edzéstervünket! Ilyenkor edzés előtt bekaphatunk egy müzliszeletet, vagy korpás kekszet. A túl édes kekszeket viszont kerüld el!

Ennyi már elég lehet, hogy az edzés ne végződjön rosszul.

Miért kell enni edzés előtt?

Az edzés során szervezetünket megdolgoztatjuk. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy vércukorszintünk leesik, un. hipoglikémia lép fel. Ez okozza a rosszulléten, ájulást. De érezhetsz gyengeséget, vagy hőhullámot is. Ha szervezetünknek nincs tartaléka, akkor erős igénybevétel mellett ez bekövetkezhet. Ezt kerülöd el az edzés előtti étkezéssel.

A vércukorszint leesésétől nem kell megijedni! Mindenki egyénileg tapasztalhatja ki, mennyi táplálékbevitelre van szüksége, mielőtt edzeni kezd.

Ha szervezetünk már kellő edzettségi szinten van, akkor a vércukorszintünk sem esik le olyan könnyedén, mint a kezdetekkor.

Nem mellékesen az edzés előtti evés egyfajta mentális feltöltöttséggel is jár. Úgy érzed készen állsz a kemény munkára. Ne becsüld le ennek a jelentőségét sem!

És az ivás?

Eddig az evéssel foglalkoztunk, de rendkívül fontos a megfelelő folyadékbevitel is. Mind edzés előtt, mind edzés után.

Ha nem csak hobbiból sportolsz, hanem rendszeresen, akkor érdemes az edzés utáni étkezésre is odafigyelni, hogy pótolni tudd szervezeted táplálékigényét. Ilyenkor célszerű lehet szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztani.

Ha van rá lehetőséged kérdezd meg személyi edződet, vagy már régóta sportoló ismerőseidet a szokásaikról, és alakítsd saját tapasztalataidhoz!

Címkék

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük