Egészség

Téli vitaminforrásunk – a csírák

Csíra

Azt gondolnánk, hogy télvíz idején vitamintárházunkat feltölteni csak különböző vitamin- és multivitamin készítményekkel tudjuk, hiszen ilyenkor korlátozottabb a hozzáférés a friss, szezonális, finom, napérlelte zöldségekhez és gyümölcsökhöz, a kényszerérettek viszont nem tartalmaznak kellő mennyiségű hasznos vitamint, amire szervezetünknek szüksége van, hogy ne kapjunk el hosszan megbetegítő vírusokat, s lehetőleg ne legyünk betegek sem. Ez azonban részben téves elgondolás, mivel magunk is könnyedén nevelhetünk számos olyan növénykezdeményt lakásunkban, melyek hamar hozzáférhető, egészséges és változatosan felhasználható vitaminforrások, sőt, ásványi anyagokban is gazdagok. Ezek a csírák.

Általános tudnivalók

A csírák magas tápértékük lévén azonnali energiaforrások a szervezet számára, emellett teljes egészében emészthető, természetes és olcsó élelmiszerek. Az ún. superfood-ok közé sorolhatóak, azaz különösen egészséges, nyers, tápláló étkek, hiszen az említetteken kívül tele vannak élelmi rostokkal, aminosavakkal és antioxidánsokkal is. A zöld növények fogyasztása köztudottan jótékony hatású, azonban a magjuk koncentráltan tartalmazza azokat az értékes tápanyagokat, melyekre a növénynek a kifejlődéshez szüksége van. Ezért az éppen hogy kibújó csírák szinte azonos beltartalommal rendelkeznek, mint a magok.

Nagyon könnyen és gyorsan (pár nap alatt) nevelhetőek, azonban ügyelni kell arra, hogy kizárólag vegyszermentes, csíráztatásra szánt magokat használjunk e célra! Alig néhány cm-es termőföld, csíráztató tál vagy egy kisebb edény, a magok átmosása, majd vízbe áztatás (gabonafélék esetében 12 óra, apróbb magvaknál 4-6-8 óra, ekkor a magok megdagadnak), két-három vízcsere a penészedés elkerülése végett, és egy tényleg kevéske türelem, s máris „szüretelhető” fáradozásunk „gyümölcse”, az alig pár cm-es, értékes csírák. A keltetéshez szükséges eszközök beszerezhetőek az un. grow shopokban, amelyek kifejezetten a beltéri kertészkedést szolgálják ki.

Csírák élettani hatásai

Búzacsíra: emésztést segítő, vér-oxigénszint optimalizáló, májtisztító, vércukorszint- és vérnyomásérték egyensúlyozó, gyulladásgátló, hurutoldó, baktériumölő, idegrendszert erősítő, rákos sejteket visszaszorító.

Lucernacsíra: candida űző, lúgosító, értisztító, vércukorszint csökkentő, szív- és érrendszer védő, vérképző, vérrögök kialakulását gátló, változókori tüneteket enyhítő, tejelválasztást serkentő, vastagbélgyulladást gátló, roboráló, magas fehérjetartalmú, kötőszövet rugalmasító.

Retekcsíra: tisztító, méregtelenítő, immunerősítő, antibiotikus hatású, nyákoldó, légút tisztító, vizelethajtó, húgyutak és vese tisztítója, reumaellenes, pattanásűző, bőrtisztító.

Napraforgómag csíra: vízhajtó, pajzsmirigyműködést segítő, cukorszint beállító, méregtelenítő, tisztító, bélflóra ápoló, fogazat- és csonterősítő, vér-oxigénszint beállító, vérképző, energetizáló, agy- és tüdőműködést segítő, idegsejt-működést elősegítő.

Vöröskáposzta csíra: gyulladáscsökkentő, fekélygyógyító, nyálkahártyavédő, bőrtápláló, vértisztító, látást segítő, keringést javító.

Zsázsacsíra: cukorbetegségben szenvedők segítője, szívinfarktus megelőző, szív- és érrendszert védő, vértisztító, vérmegújító, értágító, véralvadásgátló, vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő, immunrendszer erősítő, öregedést késleltető, gyulladáscsökkentő, mell- és vastagbélrák megelőző.

További csíráztatható növénymagok: hajdina, árpa, zab, rozs, köles, tönkölybúza, repce, vöröshere, lencse, szójabab, zöldborsó, csicseriborsó, mungóbab, lenmag, tökmag, édeskömény, fokhagyma, hagyma, póréhagyma, bazsalikom, lepkeszegmag (görögszéna), lóhere, mustár, rukkola, hajdina.

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.