Egészség

Milyen lehetőségek vannak a reiki alkalmazásának a sport területén?

Reiki és sport

Bár a reiki japán energetikai kezelésre legtöbben mint egy relaxációs terápiaként gondolnak, nyugati országokban egyre több helyen ismerik fel a lehetőséget, miként javíthatja a verseny sportolók teljesítményét. Ha angol nyelven rákeresel a reiki és sport szavakra számos releváns találatot fogsz találni, ami igazolja a módszer hatékonyságát és egyre gyakoribb alkalmazását.

Mi is az a reiki? Röviden összefoglalva: egy japán gyökerű természetes energetikai gyógymód és önfejlesztő módszer, melyet eredetileg azért fejlesztettek ki, hogy a technika gyakorlója egyensúlyba hozza az elmét és a testet, megteremtve az egészséget és a belső harmóniát. Dogmák nélküli és hinni sem kell benne, ugyanakkor mellékhatásoktól mentes. A gyakorlók életének szerves része viszont a meditáció, az ön és mások kezelésének gyakorlása, a módszer útmutatásainak követése.

Milyen pozitív hatásai vannak a kezelésnek a versenysportolóknál? Íme néhány előny:

 • Javul a koncentráció és a belső fókusz
 • Jelentősen csökkenthető a pszichés stressz
 • Gyorsabb a regeneráció az intenzív edzéseket követően
 • Kisebb fáradtság
 • Jobb egyéni és csapat teljesítmény
 • Jobb egészség állapot
 • Fájdalomcsillapítás
 • Sportsérülések gyorsabb gyógyulása
 • Feltölti a természetes energia raktárat
 • Krízis esetén a tehetetlenség érzését minimálisra csökkenti
 • Jelentős szerepe van a megelőzésben

 

Több versenysportoló alkalmazza a reiki technikát az edzései során és az életvitelében, hogy fokozza a teljesítményét és jobb egészség állapotot tartson fenn. Vannak köztük rögbi játékosok, futballisták, golf játékosok, atléták, stb.

Van néhány nemzetközi példa, akikről akár olvashattál is a sajtóban.

Például Hayden Roulsten, akit 2006-ben egy nagyon ritka szívbetegséggel diagnosztizáltak, ami azonnali halálhoz vezethet, így úgy nézett ki 25 évesen fel kell adja a sport karrierjét. Egy barátja révén azonban találkozott egy reiki terapeutával és kezelések hatására – bár nem számítottak erre –  képes volt sikeresen visszatérni a kerékpár versenyek az élmezőnyébe. Amióta elkezdte kapni a reiki kezeléseket, annak hatására a szívproblémája teljesen meggyógyult. 2008-ban az nzherald.co.nz Olympics: ‘You have to be a believer’ címmel írta meg ezt a történetet.

Egy másik példa a New Yorki Óriások csapatában játszó profi játékos, Charles Way. Ő krónikus térdízület gyulladásban szenvedett. És bár eléggé szkeptikus volt, elkezdett reiki kezelésekre járni és az eredmények lenyűgöző volt. Ha a youtube csatornán rákeresel a Sports Reiki – Charles Way címre.

De a golf játék világából felsorolható több játékos, akik különböző fájdalmakra alkalmazták a reiki terápiát: Jack Nicklaus, Phil Mickelson, Jerry Kelly, Fred Funk and Ted Purdy. A nytimes.com szintén publikált ilyen témájú cikket sportolók alternatív terápiák sikeres alkalmazásáról When in Pain, PGA Tour Players Turn to Healer címmel.

Ahogy látható, nem lebecsülhetőek a különböző alternatív terápiák. És bár csupán ezek alkalmazásától nem válik senki jobb sportolóvá, de ha a versenyen leadott teljesítményt nézzük, akkor nagy lehet a különbség. A www.jikidenreiki.hu oldalon még többet megtudhatsz ennek a módszernek az alkalmazásáról, előnyeiről. Ugyanis nemcsak verseny sportolók élhetnek ezzel a támogatással.

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.