Izomnövelés

Mellizom növelése otthon

mellizom növelése

A mellizom, a kar izmaihoz hasonlóan, a férfi test leglátványosabb izma. Megjelenése, fejlesztése már kétezer évvel ezelőtt is fontos volt, elég csak az izmos felsőtestet formázó ókori mellvértekre gondolnunk. Ma sincs ez másképp. Képtelenség erős, atletikus, vagy akár csak esztétikus férfitestről beszélnünk megfelelően fejlett mellizomzat nélkül. A mellizmok edzésére sok hatékony módszer létezik, most azokat a lehetőségeket vesszük sorra, amikkel otthon is jó eredményeket érhetünk el.

A legalapvetőbb gyakorlat a mellizmok edzésére a fekvőtámasz. Ezt a gyakorlatot a haladó testépítők sem nélkülözhetik, kezdőként pedig megkerülhetetlen, mondhatni kötelező a szorgos fekvőtámaszozás. Kezdetben annyit csináljunk, amennyi szabályosan, biztosan megy, aztán fokozatosan növeljük az ismétlésszámot. Ha egyetlen szabályos fekvőtámaszt sem tudunk lenyomni, akkor kezdjük az erősítést női fekvőtámasszal, azaz ne a lábfejünkön, hanem a térdünkön támaszkodva végezzük a gyakorlatot. Ha eljutottunk oda, hogy bármikor le tudunk nyomni 25-30 szabályos fekvőtámaszt, akkor már elmondhatjuk magunkról, hogy mellizmaink nem gyengék. De mitől lesznek nagyobbak? Sokan azt gondolják, hogy attól, ha még több fekvőtámaszt végeznek. Ez azonban nem igaz, egy bizonyos ponton túl az ismétlésszám növelése már egyáltalán nem az izomtömeget, hanem inkább az izomerőt, illetve főként az izom-állóképességet növeli. Azok, akik akár 100 fekvőtámaszra is képesek, rendszerint erős, szálkás, de nem kimondottan nagy mellizommal rendelkeznek. Fontos tudatosítanunk, hogy amennyiben az izmaink méretét szeretnénk növelni, úgy nem az ismétlésszám növelésére kell törekednünk, hanem arra, hogy viszonylag kevés, vagy közepes számú ismétlést végezzünk, de nagyobb terheléssel. Ez lényegében minden izomra és minden gyakorlatra igaz. Másként fogalmazva, az izmok méretének növeléséhez a gyakorlatok nehezítése jelenti a megoldást. A fekvőtámasz sokféleképpen variálható, nehezíthető. Például úgy, ha távolabb, vagy ha közelebb tesszük le a tenyerünket, illetve azzal, ha fölrakjuk a lábunkat ágyra, székre, asztalra. Minél magasabban van a lábunk, annál nagyobb súly nehezedik a munkát végző mellizomra, így az hatékonyabban fejlődhet. A másik jó módszer, ha fekvőtámaszozás előtt a hátunkra helyezünk némi súlyt. Kézenfekvő egy hátizsákot megpakolni könyvekkel, vagy vizes palackokkal, ha nincsenek súlyzótárcsáink, de ki lehet próbálni azt is, ha edzőpartnerünk ránehezedik vagy ráül a hátunkra. Ha sima fekvőtámaszból már jól megy 4-5 sorozatban kb. 20 ismétlés, akkor kezdjük el nehezíteni a gyakorlatot, majd ha a nehezebb verzióból is megy ugyanennyi, akkor nehezítsünk rajta ismét, és így tovább.

A másik, eszközöket alapvetően nem igénylő, de a mellizom növelésére jól használható gyakorlat a tolódzkodás. Bár ennél a gyakorlatnál számottevő terhelést kap a tricepsz is, a tolódzkodás, mivel a fekvőtámasznál érezhetően nehezebb gyakorlat, mégis nagyon jó hatással van a mellizmokra is. Itt már 8-12 ismétlés jónak számít, ha pedig 20 tolódzkodás is megy, itt is elkezdhetjük a gyakorlat nehezítését a lábunkra, vagy a hátunkra vett plusz súllyal. Itt 3-4 sorozat is elegendő, kb. 15-20 ismétléssel, ha ezt magabiztosan hozzuk, kezdhetjük a nehezítést.

A jól, kitartóan és változatosan végzett fekvőtámasz és tolódzkodás tulajdonképpen elegendő is arra, hogy otthoni körülmények között is látható növekedésre serkentsük mellizmainkat. Azonban ha rendelkezésünkre áll még néhány súlyzó és egy fekvenyomó padként használható bútordarab, akkor fejlődésünk még hatékonyabb lehet. A legnépszerűbb és legismertebb mellizom növelő gyakorlat a fekve nyomás. Ez viszont ritkán kivitelezhető otthon, ezért most csak azokról a gyakorlatokról szólunk, amelyek súlytartó villa és fekvenyomó pad nélkül is végezhetőek.

Kézi súlyzókkal is lehet fekve nyomni, de ha már eléggé elmélyedtünk a fekvőtámaszozás művészetében, akkor ennek a gyakorlatnak kevesebb hasznát vesszük, mint a tárogatásnak és az áthúzásnak. Ezek ugyanis kiválóan nyújtják a mellizmokat. Ezeket a gyakorlatokat célszerű az edzés végére tartogatni, és lassan, szabályosan, nagy odafigyeléssel végezni őket. Ha jól csináljuk, valósággal égni fognak tőlük a mellizmaink.

Ha végeztünk az edzéssel, ne feledkezzünk meg a nyújtásról sem.

Ahhoz, hogy mellizmaink növekedésnek induljanak, a helyes edzés mellett van egy ugyanolyan fontos összetevő is, ez pedig a helyes táplálkozás. Hiába erősítjük mellizmainkat, ha szervezetünk nem kapja meg a növekedésükhöz szükséges plusz táplálékmennyiséget és a felépüléshez szükséges regenerációs időt, akkor a növekedés mértéke kisebb maradhat a vártnál.

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.