Szabadidő

Játsszuk el! – A Mars Terraformálása

mars terraformálása társasjáték

Mit csináljunk egy esős napon, vagy sportsérülés esetén? Hát társasozzunk! Az utóbbi nagyjából egy évben hihetetlen mértékben növekszik a társasjátékok népszerűsége, és ma már a mainstream online média is látja ezt. Ennek egyik jele, hogy az index.hu is rendszeresen közöl társasjátékokat bemutató cikkeket a vezető hírek között.

Ami egykor kockák, azaz geekek játéka volt, ma már divatjelenség lett.

És nem véletlenül, ennek egyik jó példája a Terraforming Mars című társasjáték, amely túlzás nélkül világsiker ért el. A világ legnagyobb társasjáték fanjait tömörítő Board Game Geek listáján a Terraforming Mars a stratégiai játékok között a hatodik helyen áll, és az összes játék listáján a hetedik helyen.

A  magyar társasjáték közösség is egyre erősebb, ennek jó jelzője, hogy a Terraforming Mars rövid késéssel, de megjelent magyar nyelven is A Mars Terraformálása néven, és ez alapján született meg a már említett index cikk is.

A játék megalkotója a Jacob Fryxelius, és testvérei. A játékot ugyanis az igen népes, 16 testvért számláló Fryxelius család alkotta meg, és ők maguk a játék kiadói is.

A Mars Terraformálásában a feladatunk a vörös bolygó lakhatóvá tétele. Egy-egy óriásvállalat bőrébe bújva kell azon dolgoznunk, hogy emeljük a bolygó hőmérsékletét, növeljük az óceánok arányát, és minél több zöld felülettel takarjuk be a kopár talajt. Ebben persze különböző technológiák segítenek, és ahogy a legtöbb ilyen játékban szokás, gyűjteni kell a megfelelő nyersanyagokat és pénzt.

terraforming mars

A kiadó elmondása szerint a játék 50-100 változatban létezik, rengeteg időt, és energiát fordítottak ugyanis arra, hogy a játék megfelelően ki legyen egyensúlyozva és minél jobb legyen a játékélmény.

Az, hogy a játékból hány darab kelt el, csak találgatni lehet, de a már említett Board Game Geek felhasználói közül már 13 ezernek megvan a Mars Terraformálása.

Pedig az út nem volt könnyű. Ahogy Enoch Fryxelius elmesélte két évig tartott, amíg megfelelő partnert találtak a kiadáshoz, mert a kiadók azt bizonygatták, hogy a játék kidolgozása nem megfelelő.

A társasjátékok piaca egyébként roppant demokratikus, rengeteg a saját, egyedi kiadású társasjáték, és nem egy ezek közül világsiker. Ez nagy részben köszönhető a Kickstarter-nek, ahol egyebek mellet a jó társasjáték ötletekre lehet adományokat gyűjteni, és ha elég adomány gyűlik össze a projekt megvalósul és az adományozók is megkapják a támogatott játékot.

Nem egy magyar társasjáték projekt nyert már el így támogatást, amely akár a milliós nagyságrendet is meghaladhatta.

A Terraforming Mars világa 2400 körül játszódik, és nem légből-kapott. A játék megalkotója ugyanis doktori fokozattal rendelkezik és úgy igyekezett megalkotni a játékot, hogy minden opció, vagy fejlesztés valamikor a jövőben realitás lehessen.

A játék óriási értéke a magas újrajátszhatóság. A Mars Terraformálásában ugyanis 233 egyedi kártya található, ami rengeteg féle lejátszási módot nyit meg a játékosok előtt. A rengeteg kombináció miatt pedig megunhatatlan a játék.

A játék egyik megalkotója természetesen örül a sikernek: ”Fantasztikus időszak ez most nekünk, és az is hihetetlen, hogy az olyan, a mienkhez hasonlóan kicsi és fura nyelvű országokban is kiadták a játékot, mint amilyen Magyarország”

Itt az ideje, hogy te is meghódíts a Marsot!

About the author

Kolozsi Beáta

Hozzászólás

Click here to post a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.